Ce spun republicanii bogaţi care plătesc pentru înlăturarea lui Trump la prezidenţiale

Ce spun republicanii bogaţi care plătesc pentru înlăturarea lui Trump la prezidenţiale

Afaceristul american Jimmy Tosh, care conduce o fermă de porci şi cereale de mai multe milioane de dolari în Tennessee, este republican de când se ştie.

Este un susţinător al armelor, al impozitelor mici şi este de acord cu majoritatea agendei preşedintelui republican Donald Trump. În schimb, Tosh contribuie financiar pentru a ajuta la înfrângerea lui Trump în alegerile din noiembrie, iar cazul său nu este singular, relatează Reuters.

”Sunt de acord cu 80% din lucrurile pe care le face; doar că nu suport un mincinos ”, a spus Tosh, în vârstă de 70 de ani, despre Trump.

Tosh face parte dintre ungrup tot mai mare de americani conservatori înstăriţi care spun că Trump este o ameninţare la adresa democraţiei şi a sănătăţii pe termen lung a Partidului Republican.

Aceştia îl susţin activ pe adversarul democrat al lui Trump în alegerile din 3 noiembrie, fostul vicepreşedinte Joe Biden.

ADVERTISING

Campanie fără precedent a republicanilor contra unui preşedinte în funcţie

Mai mulţi donatori miliardari şi milionari ai Proiectului Lincoln, cel mai important grup de republicani care se opun realegerii lui Trump, au declarat pentru Reuters că şi aleşii republicani ar trebui să fie pedepsiţi pentru că au permis ca Trump să ajungă preşedinte.

Unii chiar susţin înlăturarea senatorilor republicani vulnerabili, pentru a ceda democraţilor controlul Senatului.

Banii lor finanţează o campanie fără precedent a membrilor partidului unui preşedinte în funcţie, pentru a-l îndepărta.

Acesta este un semn că Trump i-a îndepărtat pe unii republicani, cel mai recent cu răspunsul său la pandemia coronavirusului şi la protestele la nivel naţional faţă de brutalitatea Poliţiei împotriva americanilor de culoare.

Trump spune că poliţia americană omoară ”mult mai mulţi albi” decât afroamericani

ADVERTISING

Impactul final al acestor acţiuni rămâne de văzut într-o ţară atât de profund polarizată.

Republicanii din tabăra “Never Trump” (”Niciodată Trump”) nu au reuşit să îi oprească ascensiunea în 2016 şi au fost marginalizaţi, în timp ce Trump a ajuns să domine partidul pe parcursul preşedinţiei sale. Însă anul acesta ar putea fi diferit, afirmă unii strategi din ambele partide.

”Diferenţa din 2020, pe care nu am văzut-o în 2016, constă în sumele de bani care susţin eforturile şi dimensiunea acestora”, a declarat Karen Finney, strateg democrat şi purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale din 2016 pentru Hillary Clinton.

"Numărul persoanelor care vorbesc public împotriva lui Trump şi care alocă bani serioşi pentru înfrângerea lui - nu cred că am văzut un efort de o asemenea dimensiune", a arătat Finney.

Trump, în corzi. Criza coronavirus și moartea lui George Floyd l-au îngenuncheat. Cu cinci luni înainte de alegeri, Biden e mare favorit

ADVERTISING

Pe lângă Proiectul Lincoln, în ultimele luni s-au format mai multe grupuri susţinute de republicani pentru sprijinirea lui Biden, inclusiv 43 Alumni for Biden, un super PAC (political action committee – comitet pentru acţiune politică) care implică sute de oficiali care au servit în administraţia preşedintelui republican George W. Bush şi o coaliţie formată din foşti oficiali republicani în domeniul securităţii naţionale.

Banii curg pentru realegerea lui Trump

Alţii sunt sceptici, menţionând că Trump atrage finanţări care depăşesc fondurile grupurilor Never Trump şi că preşedintele se bucură în continuare de sprijinul a aproape 90% dintre republicani.

Doar în luna iunie campania Trump a strâns 55,2 milioane de dolari, comparativ cu cele 20 de milioane de dolari pe care The Lincoln Project le-a strâns de la formarea sa în decembrie.

Cu toate acestea, în cazul unui vot strâns, chiar şi pierderea câtorva grupuri de republicani şi a unor independenţi ar putea face diferenţa, consideră analiştii.

Tosh, care a donat 11.000 de dolari grupului The Lincoln Project după ce a văzut una dintre reclamele care îl atacă pe Trump, a spus că ar putea dona şi altor grupuri conduse de republicani.

"Am luat decizia că nu voi susţine un candidat republican în alegeri până la dispariţia lui Trump", a spus el.

Consilierul lui Trump publică o carte în care președintele SUA e un individ încurcat de democrație ce vrea să rămână veșnic la Casa Albă

Printre alţi donatori ai The Lincoln Project se numără Christy Walton, moştenitoarea Walmart, care în ultimii ani a efectuat donaţii mai ales candidaţilor democraţi; miliardarul Andy Redleaf, care face parte din board-ul de invitaţi al grupului conservator Federalist Society; şi Sidney Jansma Jr., un director de companie în domeniul petrolului şi gazelor din Michigan şi donator frecvent al candidaţilor şi cauzelor republicane.

Reclamele grupului The Lincoln Project l-au atacat pe Trump în urma răspunsului său la crizele economice şi de sănătate şi la tensiunile rasiale, acestea fiind adresate alegătorilor președintelui şi independenţilor.

Producătorul democrat de publicitate politică Jimmy Siegel, care a lucrat la campania din 2008 a lui Clinton, a declarat că unele dintre spoturi, văzute de milioane de oameni, ar putea fi convingătoare pentru republicani.

Erin Perrine, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a declarat despre grupurile anti-Trump: ”Încă o dată, aceasta este mlaştina care încearcă să îl doboare pe preşedintele ales al Statelor Unite”.

Ea a spus că nivelul de susţinere al lui Trump în rândul republicanilor este ”ceva la care orice fost preşedinte, din oricare partid, poate doar visa”.

Nu doar conservatorii donează bani grupurilor republicane anti-Trump. The Lincoln Project, de exemplu, primeşte sume mari de la democraţi bogaţi, potrivit declaraţiilor depuse la  Comisia Electorală Federală.

Cea mai mare donaţie unică efectuată în iunie a fost în valoare de 1 milion de dolari, din partea managerului unui fond de hedging, Stephen Mandel, un donator democrat prolific.

Partidul Republican trebuie să se schimbe

Reed Galin, unul dintre fondatorii grupului The Lincoln Project, care a lucrat pentru Bush şi regretatul senator republican al SUA John McCain, a declarat că brandul politic agresiv al lui Trump ”nu este bun pentru partid şi este rău şi pentru ţară”.

Redleaf, fondatorul fondului de hedging Whitebox Advisors din Minnesota, a declarat că Biden este primul candidat democrat la preşedinţia SUA pentru care va vota.

Readleaf, care se descrie ca fiind un ”libertarian conservator”, a donat grupului The Lincoln Project 35.000 de dolari. El a spus că este de acord cu presiunea exercitată de grup asupra unor senatori republicani care se vor confrunta cu bătălii dure în alegerile din noiembrie.

Tosh a spus că are ”emoţii amestecate”.

”Am fost republican toată viaţa mea şi vreau să rămân republican, dar Partidul Republican trebuie să se schimbe după tot ce a făcut în ultimii trei ani”, a spus omul de afaceri.

SUA au depăşit pragul de 3 milioane de cazuri de COVID-19, dar Trump spune că lucrurile merg bine


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇