Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii şi cu specialişti din domeniul medical şi al terapiei intensive, că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.
”Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi: pe de o parte, pe zona de prevenţie şi pe de o parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID au nevoie de îngrijire şi de tratamente de specialitate.
De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţi cunoscuţi şi cu ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat nivelul de resurse la nivel naţional la ATI şi mă refer şi la personalul medical.
În tot acest timp Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte lucruri necesare secţiilor de ATI. Astfel, avem 3.065 de paturi în total, 2.252 ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate din diverse surse de finanţare. La acestea de adaugă 5 unităţi de ATI mobile, două spitale modulare cu un suplimentar de 169 de paturi.
În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu – în perioada aprilie-octombrie 2020 creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73% şi până în decembrie se adaugă 15%, practic capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a declarat preşedintele.
123 de noi paturi ATI pentru București
El a precizat că a solicitat foarte concret date despre Bucureşti unde în 7 spitale va fi făcută o extensie a capacităţi ATI şi în următoarele maximum 10 zile vom avea suplimentar 123 de paturi de terapie intensivă.
”Aşadar autorităţile au acţionat şi au planuri clare, bine puse la punct”, a afirmat el.
Conform lui Iohannis, numai pentru ventilatoare mecanice, creşterea din aprilie până în aprilie anul viitor va fi de 146% conform datelor pe care i le-au prezentat specialiştii.
”Este uimitor. Acesarea fondurilor europene va avea un impact extrem de important. Vom avea o creştere semnificativă la fiecare indicator, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti. De exemplu, 662 de paturi de acest fel de înaltă performanţă au fost deja aprobate pentru finanţare prin acest program. Pentru stoparea răspândirii virusului e nevoie de implicare şi din partea noastră, a cetăţenilor”, a subliniat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannisa discutat marţi ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci măsurile cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.