Încă trei bebeluși au fost duși la operații în străinătate de Asociația Blondie. Povestea zborului 20 și nevoia de un avion roz (Galerie foto)

Încă trei bebeluși au fost duși la operații în străinătate de Asociația Blondie. Povestea zborului 20 și nevoia de un avion roz (Galerie foto)

Un avion cu trei bebeluși la bord a decolat luni din București spre Milano. Micuții cu vârste cuprinse între 13 zile și 6 luni au probleme cardiace și erau în stare critică, intubați și ventilați mecanic.

Operația pe inima la Clinica San Donato din Milano le poate salva viețile iar singurul mod să ajungă acolo era doar prin acest zbor privat, cu un avion închiriat. Cei care au făcut posibilă această deplasare sunt Asociația Blondie.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

30 de bebeluși au murit la Marie Curie anul acesta așteptând tratament. Blondie a ajutat tot atâția să-l obțină

Iar pentru a fi transportați în siguranță copiii au fost însoțiți de trei medici, unul dintre ei fiind dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Marie Curie, cel care declara, nu demult, că de la începutul anului doar la unitatea unde lucrează au murit 30 de bebeluși așteptând tratamentul de care nu au putut beneficia din cauza lipsei banilor.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Aproape tot atâția copii a ajutat Blondie anul acesta. Zborul de luni a fost cel cu numărul 20. Cu toate aceste curse de anul acesta, au fost transportați 28 de copii și trei adulți din și spre Italia, Germania, Elveția, Austria, Franța și Spania.

Iar la întoarcere, zborul 20 va aduce în țară un alt bebeluș, în vârstă de o lună și jumătate, care a fost deja operat la Milano, el fiind dus acolo tot de asociație, tot cu avionul, în urmă cu o lună.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Cum s-a ajuns la zborul 20 și de ce e nevoie de avionul roz

Adelina Toncean nu se gândea că aceasta va ajunge misiunea sa când a pornit ONG-ul. Înființată oficial anul trecut, Asociația Blondie devenea prima organizație care se concentrează exclusiv pe copiii abandonați în spitale, care luptă de unii singuri pentru viață.

Restricțiile pandemiei i-au adus la ușă, însă, părinți disperați, care căutau soluții pentru pruncii lor. Astfel a ajuns ca din 27 martie și până acum să organizeze 20 de zboruri.

“Când am lansat asociația anul trecut nu am visat vreodată că vom ajunge în situația de a realiza zboruri medicale, zboruri care fac diferența între viață și moarte. În martie anul acesta, în timpul lock-down-ului, au ajuns la noi niște părinți disperați al căror copil urma să fie externat dintr-un spital din Italia și nu existau zboruri cu care să se întoarcă acasă. Am decis să ajutăm atunci și nu ne-am mai oprit”, declară Adelina Toncean, potrivit unui comunicat remis SpotMedia.ro.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

255.000 de euro cheltuiți până acum

Costurile nu au fost deloc mici, doar până acum fiind puși la bătaie 255.000 de euro, bani obținuți din donații.

”Costul total al curselor aeriene efectuate până în prezent este de circa 255.000 euro, cei mai mulți bani provenind din donații individuale. Săptămâna aceasta vom realiza trei astfel de zboruri și, chiar dacă nu știm acum cu ce o sa le plătim, nu ne dăm bătuți, la fel cum nici acești copii și părinți nu se lasă învinși de boală”, a mai spus fondatoarea Asociației Blondie.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tocmai de aceea, în vară, Adelina Toncean a lansat o inițiativă îndrăzneață, de a cumpăra prima ambulanță aeriană a României. Odată achiziționat, ar fi reduse costurile zborurilor și ar putea fi ajutați și mai mulți copii.

Apelul a fost îndreptat și către parlamentari, însă răspunsurile nu au fost pe măsură. Campania continuă, însă, și fiecare contribuție contribuie la șansa la viață a unui copil.

Pentru cei care vor să doneze pentru avionul roz, datele pot fi găsite AICI.

Mai multe despre povestea Blondie vă invităm să aflați dintr-un interviu realizat de Oana Botezatu cu Adelina Toncean

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇