Un ONG care luptă pentru copiii bolnavi vrea să cumpere prima ambulanță aeriană a României. Cum au răspuns parlamentarii când li s-a cerut să doneze din salariu

Un ONG care luptă pentru copiii bolnavi vrea să cumpere prima ambulanță aeriană a României. Cum au răspuns parlamentarii când li s-a cerut să doneze din salariu

Pandemia de COVID-19 a pus multe lucruri pe pauză, nu însă și nevoile urgente ale pacienților cu boli rare sau cronice, pentru care fiecare minut de acces la tratament face diferența dintre viață și moarte.

Asociația BLONDIE este primul ONG din România care se concentrează exclusiv pe copiii abandonați în spitale, care luptă de unii singuri pentru viață, dar și pe asigurarea accesului la tratament pentru copiii cu boli grave.

Și a făcut-o și în pandemie. A luptat astfel încât, chiar și când toate avioanele erau la sol, să poate duce în spitale din afară copii cu transplant sau care aveau nevoie de operații urgente care nu puteau fi făcute în țară. Și asta le-a salvat viața multora dintre ei.

14 zboruri pentru 15 copii în pandemie. E nevoie să #luămunavion

Nu a fost însă deloc ușor și în niciun caz ieftin. Prin campanii după campanii de strângeri de fonduri au avut banii necesari pentru 14 zboruri din 27 martie și până acum, prin care au fost ajutați 15 copii.

ADVERTISING

Costul acestor zboruri a fost de 189.000 de euro. Cum primește tot mai multe solicitări, Adelina Toncean de la Blondie a început demersurile pentru a cumpara o ambulanța aeriană.

”Realitatea este că, deși în fiecare zi, în medie, 2 români pleacă la tratament în străinătate pentru că în Romania boala lor nu poate fi vindecată, țara noastră NU are nicio ambulanță aeriană licențiată să zboare oricând în afara țării atunci când există o urgență.

Noi, la Asociația Blondie, nu eram pregătiți să găsim soluții la această problemă, dar de la începutul pandemiei, am transportat, cu avioane private, toți copiii în stare gravă care au ajuns la noi și care au avut nevoie:

  • să fie aduși acasă în siguranță, după externare, din Europa, în timp ce zborurile de linie erau anulate
  • să fie transportați la clinicile din Europa unde erau așteptați să le fie salvată viața sau
  • să moară acasă…
ADVERTISING

Am efectuat, începând cu 27 martie, 14 zboruri pentru 15 copii, iar numărul solicitărilor crește, astfel că am ajuns și la 4 zboruri într-o săptămână: pentru Adelina, Nicoleta, Elena și Ioana. Am zburat de 189.000 euro în 4 luni și jumătate.

Devine din ce în ce mai greu și ne este teamă că vom ajunge în punctul în care este peste puterile noastre și nu o să mai putem. Nu vrem asta, nu trebuie să se întâmple lucrul acesta. Este nevoie de o ambulanță aeriană pe care să o putem pune la dispoziția oricărui pacient are nevoie de ea”, este mesajul Adelinei Toncean, cea care a înființat Blondie.

Apel către parlamentari să doneze din salariu: Când e nevoie de roz, nu contează culoarea politică

Campaniei Blondie pentru cumpărarea unui avion au aderat mai multe organizații, mulți români au donat deja și inclusiv medicii romani aflați la spitale din afara tarii au raliat demersului.

ADVERTISING

Joi, Asociația a decis să facă un apel public către parlamentari și le-a cerut să doneze din salariul lor pentru ambulanța aeriană.

”Azi facem un apel și invităm toți membrii Parlamentului României să ni se alăture donând în luna august jumătate din salariul pe o lună pentru ca din banii strânși să #luamunavion.

Invitația noastră nu este doar o strângere de fonduri, ci este un apel de bine, într-o perioadă în care atâta frică, atâta izolare și nesiguranță ne fac să credem că nu mai avem în ce să credem. Și totuși, noi credem!

Credem că TOȚI parlamentarii acestei țări vor spune DA acolo unde până acum a fost NU. 'NU se poate trata în țară'. 'NU avem o ambulanță aeriană'. 'NU putem deconta transportul'.

Copiii nu aleg când să se nască sau când să se îmbolnăvească și nici dacă momentul este unul potrivit pentru noi. Apelul nostru este lansat acum. Începând de acum vă vom arăta că atunci când e nevoie de roz, nu contează culoarea politică.

Dragă membru al Camerei Deputaților sau al Senatului, îți cerem într-adevăr să contribui cu jumătate din salariul tău, cu toate că nimeni nu are voie să îți spună ce să faci cu banii care reprezinta plata pentru munca ta. Noi ți-o cerem pentru că acești copii au nevoie de ajutor, iar noi nu suntem decât un ONG. Blondie dă vot de încredere Parlamentului și împreună nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, se arată în apelul Blondie.

https://www.facebook.com/AsociatiaBlondie/posts/1401041996772440?__xts__[0]=68.ARBWMFCGFia3zVVqLc1qsdvCm4NRRU6-3PIrmZyOsIBnevOe86umEMYllw6rpUVkxu9FQ5IFSPaEn79Tfsy6pk9eA8NLLs90VTyFhwj9ifGEYlNPkSXwvVpncc6UzhS7x_2BIkFXFAsNHW4j815GwpzxXQNTZ2E4DpdNsF1M4H4DEoNF0h9JzdaRU1sgz_bYFDcZCgrFkUMSjdamq2wztgptca6CuF7w-6cA8OIBp_eHX7u0fJXhu86z8l1KbKXprh0-BgjD7i6PCq6Id8Pkg52pPvnlrQPBLpRK38QPsqsq-6BsdPXNseW6RUEZfOPObEFxmq5vgn97oRjta5v6qrGjO2HE&__tn__=-R

Din 465 de parlamentari au donat 5, plus un secretar de stat

În prima zi, au răspuns apelului 5 parlamentari și un secretar de stat.

Este vorba de senatorul PNL Vergil Chițac și deputații Marian Cucșa (fost ALDE, actualmente Partidul Republican din România), Bogdan Huţucă (PNL), Andrei Pop (PSD) și George Gabriel Vișan (PSD).

Totodată, a ales să doneze pentru această cauză și secretarul de stat în SGG Maria Gabriela Horga (PNL).

Cei care vor să doneze pentru avionul roz o pot face AICI, prin Galantom sau direct în contul Asociației Blondie, datele putând să le găsiți AICI.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇