Fetele și femeile din comunitățile sărace nu au acces la mijloace de informare și resurse ca să își mențină o igienă corespunzătoare și să își îngrijească și alăpteze corect copiii. Prin proiectul Împreună pentru sănătate la Castelu, implementat de Asociația Reality Check, un specialist în educație perinatală a adus informația acolo unde este cea mai mare nevoie de ea și au fost oferite produse de igienă și de îngrijire de bază.
În comunitatea săracă de romi-turci, numiți horahai, din Castelu, majoritatea fetelor abandonează școala devreme, își întemeiază o familie și devin mame când sunt încă adolescente. Lipsa resurselor financiare și a sprijinului familiei, împovărată la rândul ei, își pune amprenta asupra sănătății lor și a copiilor lor.
Prin proiectul Împreună pentru sănătate la Castelu, 89 de beneficiare unice au avut oportunitatea de a participa la cursuri de igienă personală (78), de îngrijire a copilului (18) și consiliere în alăptare (5), ținute de un specialist în educație perinatală din cadrul Asociației SAMAS (SĂnătate MAme și Sugari).
La finalul fiecărui curs, fetele au primit câte o gustare și diplome de participare, precum și câte un pachet cu produse de igienă și de îngrijire de bază, pentru ele sau destinate bebelușilor.
În plus, Asociația SAMAS va oferi suplimentar două consilieri în alăptare, iar alte opt tinere mame aflate în situații dificile de viață din comunitățile în care lucrează Asociația Reality Check vor primi CUTIA Bebelușului.
Aceasta înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele trei luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.
Asistenta medicală comunitară din Castelu a luat parte la cursuri și pe viitor va putea să ofere sfaturi specializate fetelor și femeilor din Castelu despre temele abordate la cursuri.
Toate fetele și tinerele mame, indiferent de mediul din care provin, au nevoie de îndrumare și sprijin ca să învețe cum să își îngrijească propriul corp, cum să aibă o viață de cuplu sănătoasă, cum să alăpteze și să aibă grijă de copil în primul an de viață. Cursurile au reprezentat o noutate pentru fetele din Castelu, care nu erau obișnuite să discute despre subiecte sensibile, precum igiena intimă. Fiind interactive, adaptate vârstei și cunoștințelor participantelor, s-a creat o atmosferă de încredere care le-a oferit siguranță să participe la discuții și chiar să pună întrebări.
Oana Ganea, manager proiect Asociația Reality Check
Participantele au aflat multe informații noi la cursuri, dar au învățat și că discuțiile despre corpul feminin sunt absolut normale și au fost încurajate să abordeze orice subiect legat de acesta atunci când au întrebări.
De exemplu, câteva mame minore aflate la primul copil, nu mai mari de 16 ani, dar și o mamă aflată la al doilea copil, care nu a alăptat, au aflat cu mare surprindere că un copil poate fi și este recomandat să fie hrănit exclusiv la sân până la șase luni.
A fost prima dată când un specialist le-a spus că diversificarea alimentației la sugari se face după împlinirea vârstei de șase luni și că au lapte suficient dacă alăptează copilul de câte ori acesta cere. Ele începeau încă de la trei-patru luni să le dea celor mici cartofi fierți, banane și iaurt cu fructe, cauzându-le diverse probleme digestive.
„Am fost uimită de dorința tinerelor mame de a afla cât mai multe informații despre cum să-și crească, să-și îngrijească și să-și hrănească copiii cât mai sănătos. Din păcate, majoritatea mamelor din comunități vulnerabile, precum cele pe care le-am cunoscut în Castelu, nu au informații de la specialiști, tot ce știu despre alăptare știu din experiențele personale sau din cele ale femeilor din jurul lor.
Am aflat cu tristețe că încep diversificarea alimentatiei sugarului foarte precoce, încă de la vârsta de 3-4 luni, că alăptează foarte puțin timp sau chiar deloc din motive foarte subiective.
Sper că tinerele care au participat la curs au căpătat mai multă încredere și mai multe cunoștințe legate de îngrijirea copilului și că vor transmite ce au aflat și altor mame la început de drum din comunitate”, spune moașa Ilenuța Aglițoiu, educator perinatal, și trainer SAMAS.
„Împreună pentru sănătate la Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.