Cum a accelerat vaccinul lui Putin răspândirea virusului în Rusia?

Cum a accelerat vaccinul lui Putin răspândirea virusului în Rusia?

În prima săptămână a lunii august, Vladimir Putin anunța că Ministerul Sănătății din Federația Rusă a aprobat primul vaccin anti-Covid, realizat de experții de la Institutul Gamelaya din Moscova.

Informația s-a răspândit rapid în întreaga lume, iar Putin nu a pierdut prilejul de a vorbi despre superioritatea rusă în acest domeniu, anunțând că una dintre fiicele sale a și fost vaccinată.

De atunci au trecut trei luni, între timp, autoritățile din Moscova au mai aprobat un al doilea vaccin, dar nimic nu s-a auzit despre o posibilă campanie de vaccinare sau despre reducerea numărului de îmbolnăviri în această țară.

Pe 10 august, la momentul anunțului despre aprobarea vaccinului, au fost raportate 5.118 noi îmbolnăviri și 70 de decese. După două luni și jumătate de la apariția vaccinului, mai precis în data de 26 octombrie, au fost raportate 17.374 de noi îmbolnăviri și 219 decese în decursul a 24 de ore.

Deci de la aprobarea vaccinului în Rusia numărul îmbolnăvirilor zilnice și cel al deceselor a crescut de trei ori. Această evoluție acreditează ideea că vaccinul nu a avut un efect în stoparea răspândirii accelerate a virusului. 

ADVERTISING

De ce s-a ajuns aici, iar vaccinul lui Putin nu are niciun efect în ce privește stoparea epidemiei?

Ca marea majoritate a dictatorilor, și liderul rus a crezut că propaganda poate ameliora criza. E cea mai la îndemână formă de comunicare pe care o are un lider autoritar prin care poate deforma realitatea în avantajul său, încercând să ofere oamenilor speranțe că situația se va ameliora.

Când și cum vom scăpa de Covid-19? Sunt suficiente măsurile luate de Guvernul Orban? - Interviu

Problema e că într-o criză sanitară de o astfel de amploare, propaganda nu are niciun efect, dimpotrivă, mai mult adâncește criza și neîncrederea oamenilor în autorități.

Russia Coronavirus Vaccine
Un angajat al unei clinici medicale este injectat cu Sputnik V, vaccinul rusesc despre care nu există studii publicate și nu se știe cât de eficient e. Cu mijloacele de acum, ar lua opt ani ca populația Rusiei să fie imunizată - Foto: Hepta.ro

Ce se întâmplă acum în Rusia frizează absurdul - o țară care a declarat că are soluția prin care poate stopa epidemia asistă neputincioasă la ravagiile făcute de virus.

Rusia e pe locul patru în lume, având peste 1,5 milioane de cazuri și a înregistrat 26.500 de decese până acum.

Cele două cauze majore ale eșecului

Eșecul în ce privește imunizarea populației pe care l-au înregistrat autoritățile ruse are două cauze majore:

  1. Vaccinul nu a fost suficient testat și există tot mai multe rapoarte conform cărora imunizarea realizată de acesta e una slabă.
  2. Imposibilitatea de a produce și de a distribui suficiente doze astfel încât să fie imunizate suficiente persoane pentru a stopa epidemia.

AstraZeneca a reluat studiul clinic din SUA pentru un vaccin destinat Covid-19. Și Johnson & Johnson se pregăteşte să reia studiul propriu

“La nivelul actual al producției de vaccin, ar fi nevoie de opt ani ca populația Rusiei (145 de milioane de oameni) să fie imunizată”, a declarat un expert de la Institutul Gamelaya pentru CNN. 

În Rusia este un mister total cu privire la câte persoane au fost vaccinate până acum, câte doze au fost produse și câte au fost distribuite.

În Crimeea au ajuns 21 de doze de vaccin

În Peninsula Crimeea, cu o populație de peste 2 milioane de oameni, compania care se ocupă de finanțarea și distribuirea vaccinului a trimis un container cu 21 de flacoane, conform unei informații publicate de New York Times. 

Problemele sunt mult mai complicate, vaccinul respectiv a fost aprobat doar în Rusia, dar chiar și acolo, conform experților, mai avea nevoie de testarea pe zeci de mii de oameni. Datele despre o astfel de testare lipsesc cu desăvârșire, iar mai mulți experți nu înțeleg ce se întâmplă și nici cum să explice eșecul.

UNICEF pregătește un miliard de seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Este cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume

“Din păcate, avem foarte puține informații. Nu înțelegem dacă la mijloc e vorba de P.R. sau de violarea eticii medicale”, a declarat dr. Vasili V. Vlassov, profesor de epidemiologie și șeful unei asociații profesionale din Rusia.

La o provocare globală se răspunde cu o soluție globală

Producția și distribuția reprezintă probleme reale în ce privește reușita unei campanii de vaccinare.

Nu e suficient să ai serul aprobat, mai trebuie să ajungă și la oameni. Aceste provocări nu pot fi depășite cu nicio propagandă din lume.

De aceea, soluțiile de vaccinare dezvoltate în Europa și SUA sunt asocieri între un laborator și o mare companie medicală. Două dintre cele mai avansate vaccinuri sunt Oxford/AstraZeneca și Pfizer/BioNTech, unde Oxford și BioNTech sunt laboratoarele, unul din Marea Britanie, celălalt din Germania, iar Pfizer și AstraZeneca sunt două companii de medicamente gigant.

Deși pentru cele două vaccinuri nu s-a încheiat încă ultima fază de testare, cea pe zeci de mii de oameni, ambele companii au început să producă dozele pentru imunizare pentru ca distribuția acestora să înceapă din primul moment după aprobare.

Pentru a răspunde provocărilor legate de producție și distribuție e nevoie de asocierea resurselor globale pentru a avea o șansă în ce privește stoparea epidemiei. 

Și China are o problemă cu vaccinarea populației

Rusia nu are nicio posibilitate să dezvolte atât de repede un sistem de producție și distribuție a vaccinului, chiar dacă acesta ar fi fost perfect.

Situația din Rusia se observă, la o altă scară, și în China, unde și acolo sunt două vaccinuri aprobate de autoritățile locale. Nu există date despre campanii de vaccinare, iar China controlează epidemia prin mijloacele clasice, testare masivă și impunerea unor măsuri dure de izolare a persoanelor și comunităților.

Conducerea Pfizer a anunțat că în acest an va produce 100 de milioane de doze de vaccin, iar pe parcursul anului 2021 va produce 1,3 miliarde de doze.

România va începe campania de vaccinare anti-Covid în ianuarie

Cele două vaccinuri - Pfizer și AstraZeneca - se așteaptă să fie aprobate până la jumătatea lunii decembrie.

”Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este - şi în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Uniunea Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, iar România va primi în tranșe 10 milioane de doze de vaccin, conform anunțului făcut de autorități. 

Când e vorba de o epidemie cu un impact global, soluția nu e decât una tot globală, de aceea, propaganda lui Putin nu a făcut decât să înrăutățească situația din Rusia, să expună la infectare o populație demobilizată de discursul politic care susținea că toate problemele s-au rezolvat datorită apariției vaccinului Sputnik. Un vaccin care nu există. 

Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:

După Sputnik V, EpiVacCorona: Putin anunţă că Rusia a înregistrat al doilea vaccin antiCovid

Putin îi oferă lui Trump Sputnik-V, vaccinul rusesc anti-Covid 19

Planul UE antiCOVID: Vaccinarea a cel puţin 40% din populaţie, scopul e imunitatea colectivă

Putin anunţă că Rusia a dezvoltat primul vaccin antiCovid şi că una dintre fiicele lui s-ar fi vaccinat cu Sputnik V


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇