Când și cum vom scăpa de Covid-19? Sunt suficiente măsurile luate de Guvernul Orban? - Interviu

Când și cum vom scăpa de Covid-19? Sunt suficiente măsurile luate de Guvernul Orban? - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

În cazul Covid-19 suntem toți analfabeți. Nu știm totul despre acest nou coronavirus, învățăm pe parcurs, dar ce știm este că atâta timp cât trece de la om la om, virusul acesta nu va dispărea, spune Sorin Paveliu, expert în sănătate publică.

În ultima sută de ani au existat doar două pandemii asemănătoare cu aceasta – gripa botezata ’asiatică’ și gripa din Hong King. De 50 de ani nu a mai existat un fenomen epidemiologic similar (…) Singapore a distribuit populației brelocuri speciale sau aplicații de telefon ca să poți identifica ce persoane au venit în proximitatea ta în ultimele 5 zile dacă ești declarat infectat, iar rezultatele sunt spectaculoase. În UE – nu ține, nimeni nu vrea așa ceva (…)  Singura soluție ipotetică, de natură a împăca și capra, și varza, este ca populația să accepte RECOMANDĂRILE, astfel încât să nu avem încălcari ale drepturilor, ci autorestricționarea acestora. Pentru asta însă îți trebuie un plan de comunicare și comunicatori profesioniști, care să poată convinge populația (…) Indiferent de ce ne rezerva viitorul, lovitura pe care o vom încasa în plex este una economică!”, a scris recent pe Facebook Sorin Paveliu, făcând o scurtă trecere în revistă a celor mai importante aspecte legate de Covid-19 și generând o foarte interesantă dezbatere între medici și alți diverși comentatori.

De ce nu mai decretează președintele Iohannis starea de urgență, deși situația e mult mai gravă decât era în primăvară? Ne vor ajuta vaccinurile să punem capăt pandemiei?

Cum și când vom scăpa de Covid-19?

sorin-paveliu

Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde pentru cititorii Spotmedia.ro Sorin Paveliu, medic primar, expert în sănătate publică, fost parlamentar și ocupant al unor funcții importante în Ministerul Sănătății, în cadrul Colegiului Medicilor din România și în Casa Națională de Asigurari de Sănătate.

ADVERTISING

Aveți o experiență bogată, sunteți un profesionist în domeniu. Cum vi s-au părut măsurile luate până acum de guvernul Orban? Au fost bune, proaste, suficiente sau insuficiente? Am fi putut face și noi ce au făcut Coreea de Sud sau Noua Zeelandă, de exemplu?

Măsurile luate de guvern au fost bune până când s-au dovedit că nu sunt suficiente. Iar majoritatea deciziilor au fost adoptate în funcție de informațiile și de cunoștințele pe care le aveau la momentul respectiv.

Ca să fiu mai explicit: Mulți s-au minunat că de ce s-a declarat starea de urgență când era un număr foarte mic de cazuri. E simplu. La momentul respectiv, nimeni nu știa cât de repede se va întinde pandemia și care este mortalitatea. Era o panică generalizată, iar atitudinea a fost una corectă (și starea de urgență de la noi a fost inspirată de ceea ce făcuse Italia).

Pe de altă parte, foarte repede s-a văzut (peste tot, nu doar la noi) că nu poți să ții populația închisă ca și cum ar fi un mediu radioactiv afară (ca în cazul unei bombe atomice). Nu se poate, populația nu rezistă la așa ceva, economia nu rezistă la așa ceva!

Starea de urgență pare astăzi o decizie aproape de neadoptat, chiar dacă situația este de sute de ori mai gravă decât cea de acum 7-8 luni. Și totuși vedem țări în jurul nostru care au optat pentru așa ceva.

Concluzia este că nicio țară nu seamănă cu alta. Trebuie să ții cont de foarte, foarte mulți factori.

În primul rând de receptivitatea populației. Nu mă refer doar la receptivitatea la lege (asta e obligatorie), ci și la respectarea unor măsuri care sunt RECOMANDĂRI și care atunci când sunt impuse prin lege par a fi niște restricționări ale unor drepturi ale omului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În al doilea rând, este vorba și despre puterea economiei. Una e să ai o economie extrem de puternică, așa cum este cea a Germaniei, care se ține pe propriile picioare și stabilește trendul, și alta este să ai o economie care depinde foarte, foarte mult de economiile țărilor din jur și nu numai (nu doar ale UE, ci și ale Rusiei, Chinei, SUA etc, toate ne influențează). Noi nu avem puterea să facem notă discordantă, totul trebuie adoptat în același timp cu deciziile UE, pentru că astfel putem obține o oarecare protecție economică față de consecințe.

Deci, populația, economia și apoi contextul. La noi este cel mai prost context din toată lumea, mai puțin SUA – avem alegeri iminente. Uitați-vă la Noua Zeelandă, care a avut alegeri, da, dar la ei populația a respectat măsuri mult, mult mai dure decât cele din timpul stării de urgență din România, însă ei le-au aprobat, nu legal, ci prin sondaje de opinie. 80% din populație a sprijinit acele măsuri restrictive (ceea ce la noi nu e cazul)!

Toate aceste elemente fac ca deciziile să fie bune sau rele, dar greu de comparat cu deciziile din alte țări.

Repet: Toți învățăm pe parcurs despre această boală.

Dacă ați fi factor de decizie sau consultant al decidenților, ce ați face în plus?

Eu, personal, dacă aș fi factor de decizie, de urgență aș redeschide restaurantele, stadioanele. De urgență, dar nu oricum, ci doar pentru cei care acceptă să își lase la intrare numele și CNP sau o altă formă de identificare, doar pe cei care acceptă să își pună o aplicație și o lasă activă care să arate cu ce persoane vin în contact, pe cei care ar renunța la prioritate pentru internarea în secțiile de Terapie Intensivă (dacă vrei să fii zmeu, n-ai decât să te infectezi, dar nu amputa din drepturile altora).

ADVERTISING

Să vă dau un exemplu: Sunt convins că Dan Bittman suferă, pentru că în perioada asta electorală el sau un alt membru al Holograf ar fi putut să scoată 100-200.000 de euro, cât să-i ajungă pentru 4 ani. Deci are dreptate să spună că e văduvit. Dar eu le-aș da drumul și i-aș controla, iar dacă aș constata că nu respectă regulile ( o parte le-am enumerat mai sus), l-aș închide fără rezerve: ”Nu te închid decât pentru că nu respecți niște norme și cu asta basta, n-ai decât să o faci!

Dați-ne, vă rugăm, o speranță: Când și cum se va termina această pandemie? Când scăpăm de Covid-19?

Niciodată.

Nu se poate.

Niciodată! Ce este o pandemie? O boală infecțioasă care se întinde pe întreg mapamondul. Iar virusul e o particulă la limita între viață și neviață, care nu provoacă daune decât în clipa în care este transmisă de la om la om. Deci modalitatea de oprire a bolii este stoparea transmiterii. De exemplu, în clipa în care eu scuip sau vorbesc tare, particula respectivă să nu ajungă la un alt om sau dacă ajunge, el să fie deja imun.

Și atunci, cum putem opri o astfel de transmitere? Fie prin separare (printr-o barieră fizică), fie prin imunizare.

Imunizarea naturală înseamnă că am făcut boala și nu o mai fac a doua oară, ceea ce în cazul de față nu se aplică, e clar că în șase luni devii din nou sensibil. Deci acum imunizarea naturală nu ne ajută – doar un procent mic dacă rămâne sensibil și se face transmiterea, în șase luni o luăm de la început...

Și nici imunizarea artificială nu ne ajută, în  mod paradoxal. De ce?  În primul rând pentru că sunt foarte mulți oamenii care nu vor dori să se vaccineze, la fel cum nu se vaccinează nici pentru gripă. Cel mai mare număr de persoane vaccinate de gripă all-time a fost în România de 3,5 milioane. Or, ca să oprești o pandemie, ca virusul să nu aibă la cine să treacă, îți trebuie 70-90% din populație să fie scoasă din raza celui care poate transmite virusul. Tinerii nu vor dori să se vaccineze, vor spune: ”Eu am făcut Covid-19, lasați-mă în pace! Am văzut cum e, am strănutat două zile, lăsați-mă în pace!”.

Să vă dau un exemplu: Gândiți-vă că noi, în România, nu am mai avut rujeolă pentru că ne vaccinam copiii. Nu am mai avut! Dar imediat ce a scăzut rata de vaccinare de la 90% cât era, la 70%, 60%, 40% au reapărut epidemiile de rujeolă. Noi nu mai aveam, dar a fost suficient să vină unul din străinătate cu acel virus înalt contagios (ca și SARS-CoV-2) ca să ne umple de rujeolă. Iar lumea în continuare nu vrea să se vaccineze, deși este vorba despre copii! Și nu realizează că nu e vorba doar despre o erupție care apare pe piele, ci poate să ducă chiar la deces.

Și totuși populația este reticentă, din cauza Internetului. Și nu e vina lui, este vina celor pe care noi îi plătim să se ocupe de sănătatea publică și care nu ies în public.

Iar al doilea motiv este unul financiar. Să zicem că faci vaccinarea obligatorie, iar vaccinul este acum negociat la 20 de euro prima tranșă, însă tranșele următoare vor fi mult mai scumpe. Acum sunt finanțați de UE și de SUA, care au dat banii de cercetare, dar cei care nu au primit bani de cercetare vor scoate vaccinuri cu prețuri mult mai mari. Or, dacă înmulțești 20 de milioane de locuitori x 20 de euro, obținem 400 de milioane de euro. Și cum imunitatea e pe 6 luni, o să ne coste cam 1 miliard. Noi nu ne permitem să dăm atâta pe an pentru un vaccin anti-Covid (și fără să ai garanția că reușești să îi prinzi pe toți!). Iar un medicament, cu atât mai mult. Medicamentul e pentru cel care e în spital, deja. L-ai tratat, a ieșit, după care se infectează iar...

Deci nu vom scăpa niciodată de boala asta.

Vaccinul pentru COVID testat de Oxford şi AstraZeneca a generat un răspuns imun robust la persoanele în vârstă

Bild: Germania se pregătește să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului

Dar de gripa asiatică și de gripa din Hong Kong, pe care le-ați menționat în postarea dvs, de ce și cum am reușit să scăpăm?!

E vorba despre o particularitate. Particularitatea virusului gripal este că face foarte multe mutații. Din mutație în mutație ajunge la copii care nu mai sunt foarte patogene.

Pe de altă parte, virusul gripal dă imunitate. De scurtă durată, dar ai măcar un an de imunitate, de aceea ne vaccinăm o dată pe an.

Nu e cazul de față, SARS-CoV-2 e un alt tip de virus!

Cum spuneam, în cazul Covid-19 suntem toți analfabeți, nu știm totul despre acest nou coronavirus. Dar cât timp trece de la om la om, virusul acesta nu va dispărea.

În concluzie, rămânem la aceleași măsuri simple, arhicunoscute, ca unică soluție: Purtarea măștii, spălatul pe mâini și păstrarea distanței.

Da, problema e că ele par prea banale. Banale, banale. De aceea unii nici nu le respectă.

Luni, de exemplu, am intrat într-un magazin dintr-un lanț cunoscut și toate vânzătoarele aveau măștile puse la gât. Și le înțeleg, într-un fel... Ați purtat vreodată câteva ore o mască? Se udă, pur și simplu, dacă închizi și sârma aceea pe nas. Ceea ce nu face mai nimeni. Până se vor învăța oamenii.

Dar pentru ca oamenii să se învețe trebuie să apară comunicatorii. Ludovic Orban a ieșit duminică și a spus ”Și noi comunicăm cum comunică și alții”. Nu este adevărat!

Vine Dan Bittman și spune ”Pierd bani și din cauza asta eu cred că decizia guvernului e proastă și că boala asta nu există”? Foarte bine, dar aș fi vrut să îl văd pe purtătorul de cuvânt al guvernului cum îl ia și pe el, și pe Corina Chiriac (fiindcă presa i-a luat pe amândoi) și să le spună: ”Aveți o invitație specială din partea noastră, vă îmbrăcăm în combinezon izolat din cap până în picioare, eventual și cu butelie de oxigen, și veniți cu noi într-un tur gratuit prin Spitalul Victor Babeș. Nu vă veți infecta, doar vă invităm să veniți și apoi să povestiți și altora ce ați văzut acolo”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇