UNICEF pregătește un miliard de seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Este cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume

UNICEF pregătește un miliard de seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Este cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În condițiile în care lumea așteaptă un vaccin împotriva COVID-19, UNICEF a început deja pregătirile pentru livrarea rapidă, sigură și eficientă a viitorului vaccin, prin achiziționarea și pre-poziționarea seringilor și a altor echipamente necesare.

Imediat ce vaccinurile împotriva COVID-19 trec cu succes de studiile clinice, sunt aprobate și primesc recomandarea de utilizare, va fi nevoie de tot atâtea seringi câte doze de vaccin vor fi produse.

Pentru demararea preparativelor, anul acesta, UNICEF va face stocuri de 520 de milioane de seringi în depozitele sale, în cadrul unui plan mai amplu ce vizează 1 miliard de seringi până în 2021, pentru a acoperi cererea inițială și a se asigura că seringile sunt livrate statelor înaintea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În 2021, presupunând că vor fi disponibile suficiente doze de vaccinuri împotriva COVID-19, UNICEF preconizează că va livra peste 1 miliard de seringi, în sprijinul eforturilor de vaccinare împotriva COVID-19, pe lângă cele 620 de milioane de seringi pe care UNICEF le va cumpăra pentru alte programe de vaccinare împotriva altor boli, precum rujeola, febra tifoidă și altele.

ADVERTISING

Vaccinarea lumii împotriva COVID-19 va reprezenta una dintre cele mai de amploare acțiuni din istoria omenirii și va trebui să acționăm cât de repede ne permite producția de vaccinuri”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

„Pentru a acționa rapid pe viitor, trebuie să acționăm rapid acum. Până la finalul anului, vom avea deja peste jumătate de miliard de seringi pre-poziționate acolo unde pot fi expediate rapid și cu costuri mici. Asta înseamnă suficiente seringi pentru a face înconjurul lumii o dată și jumătate”

Demersurile preliminare – efectuate în parteneriat cu Gavi și OMS – vor include achiziționarea de recipiente pentru eliminarea în siguranță a seringilor, precum și identificarea echipamentelor frigorifice în vederea asigurării livrării eficiente a vaccinurilor

În baza îndelungatei colaborări dintre cei doi parteneri, Gavi va rambursa costurile efectuate de UNICEF pentru achiziționarea seringilor și a recipientelor pentru eliminarea lor în siguranță, care vor fi mai apoi utilizate în cadrul Facilității pentru acces global la vaccinuri împotriva COVID-19 (Facilitatea COVAX) și pentru alte programe de imunizare finanțate de Gavi, în caz de nevoie.

ADVERTISING

Pe lângă seringi, UNICEF cumpără și 5 milioane de recipiente pentru eliminarea în siguranță a acestora, astfel încât seringile și acele folosite să fie aruncate în siguranță de către personalul din unitățile medicale, prevenind astfel riscul de înțepare accidentală și de contractare a unor boli cu transmitere sangvină.

Fiecare recipient are o capacitate de 100 de seringi. Astfel, UNICEF va achiziționa în paralel suficiente recipiente de acest gen pentru a acoperi întreaga cantitate de seringi.

Dispozitivele de injectare, precum seringile, și recipientele pentru eliminarea în siguranță au o durată de viață de cinci ani.

Și timpii de livrare a acestor dispozitive sunt lungi deoarece reprezintă articole voluminoase ce trebuie transportate pe cale maritimă.

Vaccinurile, sensibile la căldură, sunt transportate în mod normal mai repede pe calea aerului.

Pe lângă economisirea de timp, achiziționarea precoce a seringilor și a recipientelor pentru eliminarea în siguranță a acestora permite și reducerea presiunii asupra pieței și prevenirea unei eventuale creșteri vertiginoase a cererii în momentul în care vor fi disponibile vaccinurile.

ADVERTISING

UNICEF este cel mai mare cumpărător de vaccinuri

În calitate de coordonator cheie al achizițiilor în cadrul Gavi, Alianța pentru vaccinuri, UNICEF este deja cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, achiziționând peste 2 miliarde de doze de vaccin anual pentru imunizări de rutină și răspunsul la epidemii, în numele a aproape 100 de țări.

În fiecare an, UNICEF furnizează vaccinuri pentru aproape jumătate dintre copiii lumii, achiziționând și livrând în jur de 600-800 de milioane de seringi pentru programele de imunizare periodică.

Odată cu vaccinurile împotriva COVID-19, aceste cifre vor crește probabil de trei sau patru ori, în funcție de numărul de vaccinuri împotriva COVID-19 ce vor fi produse și asigurate de UNICEF.

Pe parcursul a două decenii, Gavi a ajutat alte 822 de milioane de copii din țările cele mai vulnerabile ale lumii să aibă acces la vaccinuri vitale, atât de importante”, a declarat Seth Berkley, director general al Gavi.

„Acest lucru nu ar fi fost posibil fără parteneriatul nostru cu UNICEF, colaborare ce va juca un rol esențial și în activitatea desfășurată de Gavi în cadrul Facilității COVAX”.

Pentru a se asigura că vaccinurile sunt transportate și depozitate la temperatura potrivită, UNICEF, împreună cu OMS, identifică echipamentele frigorifice disponibile și capacitatea de depozitare la nivelul sectorului privat și celui public

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a livra aceste echipamente esențiale într-o manieră eficientă, eficace și la o temperatură adecvată, lucru pe care îl realizăm cu succes în întreaga lume”, a declarat Fore.

Chiar și înaintea pandemiei de COVID-19, cu sprijinul Gavi și în parteneriat cu OMS, UNICEF a modernizat echipamentele frigorifice existente în cadrul unităților medicale de la nivelul țărilor pentru a se asigura că vaccinurile rămân la fel de sigure și de eficace pe durata transportului.

Începând cu 2017, au fost instalate peste 40.000 de frigidere, inclusiv frigidere alimentate prin energie solară, în cadrul unităților medicale, mai ales în Africa.

În majoritatea statelor, UNICEF promovează tehnologiile solare pentru a ajuta țările să păstreze lanțul de aprovizionare intact. În Sudanul de Sud, țara cu cea mai scăzută acoperire cu electricitate din lume, unde temperaturile depășesc frecvent 40 de grade Celsius, UNICEF a dotat peste 700 de unități medicale, adică aproximativ 50% dintre unitățile sanitare din țară, cu frigidere alimentate cu energie solară.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre Gavi, Alianța pentru vaccinuri

Gavi, Alianța pentru vaccinuri, reprezintă un parteneriat public-privat care contribuie la vaccinarea a jumătate dintre copiii lumii împotriva unora dintre cele mai fatale boli de pe pământ.

De la înființarea sa în anul 2000, Gavi a ajutat la imunizarea unei generații întregi – peste 822 de milioane de copii – și a prevenit peste 14 milioane de decese, contribuind la înjumătățirea ratei de mortalitate infantilă în 73 de țări aflate în curs de dezvoltare.

Gavi joacă un rol cheie și în creșterea securității sanitare la nivel global, prin sprijinirea sistemelor de sănătate și finanțarea stocurilor globale de vaccinuri împotriva Ebola, holerei, meningitei și febrei galbene.

După două decenii de progrese, Gavi se concentrează acum asupra protejării următoarei generații și identificării copiilor încă nevaccinați, recurgând la finanțări și tehnologii inovatoare – de la drone până la biometrie – pentru a salva milioane de alte vieți, pentru preveni răspândirea focarelor și pentru a ajuta țările în drumul lor spre autosuficiență.

Aflați mai multe pe pagina www.gavi.org și contactați-ne pe Facebook și Twitter.


Alianța pentru vaccinuri reunește guvernele țărilor în curs de dezvoltare și cele ale statelor donatoare, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Banca Mondială, producători de vaccinuri, agenții tehnice, societatea civilă, Fundația Bill și Melinda Gates și alți parteneri din sectorul privat.

Puteți consulta lista completă cu statele donatoare și alte principale organizații care finanțează activitatea Gavi aici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇