Cine sunt cercetătorii turci care au lucrat la vaccinul Pfizer antiCOVID. Sunt soț și soție, iar ziua nunții au început-o în laborator

Cine sunt cercetătorii turci care au lucrat la vaccinul Pfizer antiCOVID. Sunt soț și soție, iar ziua nunții au început-o în laborator
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ugur Sahin și Ozlem Tureci, cercetătorii care au lucrat la vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer, și-au dedicat viața științei. Cei doi sunt căsătoriți de ani de zile, ia ziua nunții chiar a început în laborator.

Hai să aflăm ce au făcut până acum și cum au ajuns să lucreze la primul vaccin eficient împotriva coronavirusului.

Cei doi activează în domeniul oncologiei și al bolilor infecțioase și, timp de mulți ani, au pionierat tratamente personalizate prin imunoterapie pentru cancer.

Dar, pe fondul pandemiei de coronavirus, cercetările inovatoare ale cuplului despre codul genetic modificat i-au adus în lumina reflectoarelor, relatează CNN.

ADVERTISING

Sahin, în vârstă de 55 de ani, și Tureci, 53 de ani, au înființat BioNTech în centrul orașului german Mainz în 2008. BioNTech a lucrat la vaccin cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Marți, Sahin a explicat cât de importantă este vestea unui vaccin eficient.

”Cred că vestea bună pentru omenire este că acum înțelegem că infecțiile cu COVID-19 pot fi într-adevăr prevenite de un vaccin”, a spus el.

Avem un vaccin eficient. Cât va dura până când se va vedea efectul asupra pandemiei?

Veterani în domeniul medical

Cei doi sunt medici. Ei au avut și o altă companie, înființată în 2001 - Ganymed Pharmaceuticals. Aici, specialiștii au lucrat la dezvoltarea anticorpilor pentru combaterea cancerului.

ADVERTISING

În 2016, cuplul a vândut compania respectivă cu 1,4 miliarde de dolari.

Directorul executiv Sahin și directorul medical Tureci se numără printre cele mai bogate 100 de persoane din Germania, potrivit publicației Welt am Sonntag.

Marți, valoarea de piață a companiei lor cotate la Nasdaq a crescut la 25,72 miliarde de dolari - un salt masiv de la 4,6 miliarde de dolari anul trecut!

Totuși, cei doi sunt destul de modești și donează pentru multe organizații caritabile, chiar dacă acum se află în lumina reflectoarelor datorită muncii depuse pentru combaterea COVID-19.

Vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer este 90% eficient: Este o zi grozavă pentru știință și omenire!

ADVERTISING

Cum s-au cunoscut

Sahin s-a născut în Iskenderun, un oraș de pe coasta mediteraneană a Turciei. S-a mutat în Köln, Germania, când avea patru ani, pentru că tatăl său lucra la o fabrică locală a Ford, potrivit Reuters.

S-a întâlnit cu Tureci, fiica unui medic turc, când cei doi abia își începeau cariera academică.

Sahin și Tureci aveau în comun pasiunea pentru cercetarea cancerului. Ziua nunții și-au început-o chiar în laboratorul de cercetare!

Colegii îl descriu pe Sahin ca o persoană ”modestă și umilă”, inclusiv Matthias Theobald, un coleg care a lucrat cu el timp de două decenii.

"În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat niciodată. Este incredibil de umil și simpatic", a declarat la rândul său Matthias Kromayer. El este membru al consiliului de administrație al firmei MIG AG, cea care a susținut financiar BioNTech.

Vaccinul Moderna se pregăteşte de lansarea la nivel global: Cât va costa şi cum se păstrează pentru a fi bun până la 6 luni

Cum au ajuns să facă vaccinul

În ianuarie, după ce a citit o lucrare științifică despre coronavirusul din Wuhan, China, Sahin a fost uimit de ce aflase.

Și-a dat seama că de la medicamentele anticancer la care lucra deja este doar un ”mic pas” până la vaccinurile virale pe bază de ARN mesager (ARNm).

Apoi, BioNTech a desemnat 500 de angajați să lucreze la proiect cu mai mulți compuși potențiali de ARNm, încheind în cele din urmă un parteneriat cu Pfizer în martie.

Marți, Sahin a spus că vaccinul Pfizer nu va fi singurul vaccin antiCOVID. El a amintit că mai multe vaccinuri se află în faza a treia de testare – cea în masă.

Până la finalul lui 2021, el preconizează că vor fi produse 1,3 milioane de doze din vaccinul Pfizer, dacă vor primi autorizație.

BioNTech și Pfizer urmează să ceară Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să autorizeze utilizarea de urgență a vaccinului.

Cel mai probabil, cele două companii vor face asta chiar săptămâna viitoare.

Vaccinul antiCOVID al AstraZeneca, evaluat în regim de urgenţă în Marea Britanie

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇