O specie a fost redescoperită după mai bine de un secol! Femelele sunt cu adevărat fascinante

O specie a fost redescoperită după mai bine de un secol! Femelele sunt cu adevărat fascinante

După mai bine de un secol de când a fost văzută pentru ultima oară, o specie de cameleon colorată spectaculos a fost redescoperită în Madagascar.

Este vorba despre cameleonul Voeltzkow, pe numele lui științific Furcifer voeltzkowi, văzut cel mai recent în 30 octombrie, arată Live Science.

Animalul, endemic Madagascarului, a fost văzut ultima dată în 1913, iar până acum nimeni nu a avut ocazia să privească vreodată o femelă din această specie. S-a descoperit acum că acestea își pot schimba culoarea, iar cel mai frumos tipar surprinde prin puncte roșii și linii purpurii, pe un fundal colorat în alb și negru.

ADVERTISING

„Cameleonul Voeltzkow adaugă culoare și frumusețe acestei planete, ne reamintește că până și atunci când totul pare pierdut, o aventură deosebită ne poate reaprinde speranța chiar și pentru speciile pe care nu le-am mai văzut de foarte mult timp. Avem atât de multe de învățat despre această reptilă extraordinară, inclusiv cum putem să o salvăm de la dispariție!”, a explicat Don Church, președintele Global Wildlife Conservation.

Descoperirea a fost făcută în cadrul expediției „Search for Lost Species” („În căutarea speciilor pierdute”), inițiativă aparținând Global Wildlife Conservation.

ADVERTISING

Foarte puține se știu despre cameleonul Voeltzkow. Se știe însă, despre rudele sale, că trăiesc „rapid și mor tinere”. Spre exemplu, cameleonul Labord (Furcifer labordi), o altă specie nativă din Madagascar, eclozează în noiembrie, ajunge la maturitate, depune ouă și moare până în martie.

Inițial, Angeluc Razafimanantsoa, ghid turistic în Madagascar, a observat un astfel de cameleon. În cele din urmă, căutările cercetătorilor s-au soldat cu trei masculi și 15 femele din această specie.

Citește și Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!

ADVERTISING

Femelele din această specie sunt mai mici decât masculii, ajungând la 150 de milimetri. Masculii pot atinge până la 164 mm lungime. Totodată, masculii sunt colorați în nuanțe deschise de verde, dar pot prezenta linii verzi mai întunecate atunci când sunt stresați sau nervoși.

Însă, atunci când femelele sunt relaxate, acestea sunt colorate în verde, cu linii mai pronunțate și puncte roșii. Atunci când sunt stresate, aceste linii pronunțate devin negre. Între liniile negre, pielea femelei devine albă, cu excepția zonei gâtului, care poate prezenta o nuanță puternică de oranj.

Vezi și O balenă tocmai a stabilit un record incredibil. Niciun mamifer nu poate ajunge la performanța sa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇