O balenă tocmai a stabilit un record incredibil. Niciun mamifer nu poate ajunge la performanța sa

O balenă tocmai a stabilit un record incredibil. Niciun mamifer nu poate ajunge la performanța sa

O balenă cu cioc a surprins oamenii de știință, petrecând sub apă, fără a veni la suprafață să respire, aproape patru ore.

Specia este renumită pentru acest talent, dar de obicei nu stă mai mult de o oră sub apă, fără a veni la suprafață să respire, arată BBC.

Mamiferul monitorizat de oamenii de știință a petrecut însă sub apă trei ore și 42 de minute, un record nu numai pentru această specie, ci pentru toate mamiferele.

Această specie este una dintre cele mai enigmatice. Sfioasă, ea rar se apropie de țărmuri, așa că și ipostazele în care a putut fi studiată au fost foarte rare. Se știe însă că, în căutarea hranei, se poate scufunda și la 3.000 de metri.

ADVERTISING

Când revine la suprafață, nu petrece aici mai mult de două minute, înainte de a se scufunda din nou.

Citește și Peștele care merge este mai comun decât ai crede. Tocmai au fost găsite 11 specii noi

În 2014, o balenă cu cioc a stat sub apă mai bine de două ore, acesta fiind recordul ce tocmai a fost depășit.

De această dată, au fost monitorizate 24 de balene, timp de cinci ani, dar toate eforturile au fost răsplătite. Mai cu seamă una dintre balenele monitorizate a luat prin surprindere pe toată lumea, ea stabilind două recorduri. O dată a stat scufundată trei ore și altă dată trei ore și 42 de minute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O explicație pentru astfel de performanțe este faptul că specia nu are un creier prea mare (prin urmare nici nevoia de oxigen nu e atât de mare). Pe de altă parte, însă, nici volumul pulmonar nu impresionează.

Totuși, balena cu cioc are un nivel foarte ridicat de mioglobină în muşchi, care permite reţinerea unei cantităţi mai mari de oxigen în ţesut, au explicat oamenii de știință implicați în studiu.

Vezi și Își încep viața atât de adorabili și ajung să cântăreasca și 2 tone! Probabil cel mai ciudat pește din câți există

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇