Familia de pești Molidae e una dintre cele mai ciudate din câte există. Considerată bizară de când a fost descoperită, acum a devenit și mai ciudată, după ce oamenii de știință au reușit să identifice larvele sale.
Adulții din specia Mola alexandrini, alături de rudele Mola mola, Mola tecta, Masturus lanceolatus, Ranzania laevis, sunt unii dintre cei mai mari pești din adâncuri, ajungând până la 3 metri lungime și cântărind chiar mai bine de 2 tone, după cum arată Live Science.
Cu forma lor ciudată, rotundă și turtită, par că le lipsește o parte din corp. De altfel, nici nu au coadă.
Însă cei mai tineri reprezentanți ai speciei măsoară, în studiul de larve, doar câțiva milimetri în lungime. Nici corpul lor nu seamănă cu cel al adulților. De aceea, deși au fost descoperite astfel de larve în adâncuri, nimeni nu a știut din ce specie fac parte.
Acum, oamenii de știință australieni au stabilit, pe baza ADN-ului, că e vorba despre larve de Mola alexandrini. Adorabili la începutul vieții, acești pești ajung să fie unii dintre cei mai grei pești osoși din ocean.
Familia Molidae numără 6 specii, cu diverse denumiri în toate limbile Pământului, printre care peștele soare, peștele lună și nu numai.
Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”