Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!

Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O insulă din China, Hainan, este casa celei mai rare primate din lume, din specia Nomascus hainanus, un tip de gibon. În condițiile în care specia riscă să dispară de pe o zi pe alta, a fost observat un comportament menit să sădească speranța.

Ca peste tot în lume, pădurile din China sunt fragmentate, pentru a face loc așezărilor omenești sau câmpurilor. Au de suferit însă specii cum e gibonul de Hainan.

În plus, grupurile de giboni nu se mai întâlnesc unele cu altele, ceea ce scade probabilitatea împerecherilor și, în ultimă instanță, supraviețuirea speciei. O veste mai cu seamă rea pentru gibonul de Hainan.

ADVERTISING

Oamenii de știință au gândit o metodă de a lega aceste păduri prin niște poduri artificiale, niște frânghii legate între copaci. Nu au știut dacă va funcționa, dar ideea lor a dat roade.

Au montat și senzori de mișcare lângă acestea, pentru a vedea dacă sunt folosite și au observat cu surprindere că, după fix 176 de zile, primii giboni s-au aventurat să le folosească, după cum relatează IFL Science.

Cei mai aventuroși au fost, așa cum era de așteptat, gibonii tineri. Și acum sunt giboni seniori care preferă metoda tradițională în situații de impas, mersul pe jos. Dar viitorul arată bine, e de părere cercetătorul Bosco Pui Lok Chan.

ADVERTISING

Citește și Nu doar cimpanzeii și câinii pot prelua gesturi ale omului, ci și elefanții! O dovadă de empatie

Există deja 208 fotografii și 53 de înregistrări cu gibonii care folosesc această cale de a se deplasa. Dintr-un grup de 8 giboni, monitorizat, unul singur, un senior, refuză să folosească frânghiile.

Dacă în 2003 erau doar două grupuri de giboni în zonă, însumând 13 indivizi - practic toți membrii speciei de pe mapamond - o a treia familie s-a format în 2011 și o a patra în 2015.

Anul acesta, există deja o a cincea familie, iar numărul total al membrilor speciei a urcat la 30. Pas cu pas, specia ar putea fi salvată, spun cei care luptă activ pentru acest obiectiv.

ADVERTISING

Vezi și Cea mai rară gorilă din lume a fost filmată. Și veștile bune nu se termină aici!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇