Noi dovezi arată că sistemul nostru solar mai găzduia o planetă. Ce s-a întâmplat cu ea

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Carnegie Institution for Science arată că în sistemul nostru solar mai exista o planeta, situată între Neptun și Uranus. Aceasta ar fi fost aruncată din sistemul solar, când încă se afla în primele etape ale vieții.

Teoria acceptată este aceea că Soarele era cândva înconjurat de un disc de gaz și praf. În urma mai multor coliziuni, planetele au început să se formeze, orbitând steaua noastră la o distanță relativ mică.

Planetele mai masive au declanșat apoi o serie de interacțiuni gravitaționale, ducând la o rearanjare a planetelor, informează Futurism. Pentru a afla cum arăta aranjamentul înainte de acele interacțiuni, echipa de cercetători a desfășurat aproape 6.000 de simulări computerizate.

ADVERTISING

„Știm acum că au existat mii de sisteme planetare doar în Calea Lactee, galaxia noastră. Însă se pare că aranjamentul planetelor din sistemul nostru solar este deosebit de neobișnuit, așa că am folosit modele pentru a desfășura inginerie inversă și a reproduce acele procese de formare”, a explicat Matt Clement, autor principal al studiului publicat în jurnalul Icarus.

Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee

„De fapt, este ca și cum încercăm să înțelegem cum s-a produs un accident de mașină, cât de repede se deplasau vehiculele, în ce direcții, și așa mai departe”, a mai spus acesta.

ADVERTISING

Oamenii de știință au descoperit că locul unde se află în prezent Uranus și Neptun, două planete înghețate și cele mai îndepărtate de Soare, a fost determinat de masa centurii Kuiper, o regiune de planete pitice și planetoizi aflată în extremitățile sistemului solar, și de un „gigant de gheață expulzat” care a fost aruncat atunci când sistemul planetar era încă tânăr.

„Acest lucru indică faptul că, deși sistemul nostru solar este neobișnuit, nu a fost întotdeauna așa. Mai mult, acum că am stabilit eficiența acestui model, îl putem folosi pentru a analiza formarea planetelor terestre, inclusiv a noastră, și pentru a ne dezvolta abilitatea de a căuta sisteme similare în alte regiuni care ar avea potențialul de a susține viața”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Vezi și O moleculă bizară a fost descoperită în atmosfera lui Titan! Nu a mai fost găsită niciodată într-o altă atmosferă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇