Problemele neanalizate nu dispar, ci se agravează

Problemele neanalizate nu dispar, ci se agravează

Mi se pare un lucru normal ca, după o guvernare PSD care a ratat relansarea economică şi a produs deficite majore pentru că nu a avut alt scop decât lupta cu Justiţia, să vină cineva care să facă şi nişte curăţenie. Să pui lucrurile în ordinea firească, grea misiune.

După părerea mea, societatea românească de acum este precum grajdurile lui Augias. Este atât de multă falsitate şi arivism încât cel ce are de gând să se înhame la asemenea muncă este de la început condamnat să nu poată duce tot lucrul acesta la bun sfârşit.

Toate măsurile ce trebuie luate vor fi dure şi impopulare şi vor crea în societate o stare de nemulţumire. Statul s-a întins ca un cancer cheltuind mai mult decât poate produce şi colecta, acestea sunt deja lucruri comune.

Statul va trebui deci să-şi restrângă drastic cheltuielile, n-are încotro. Timpul lui hai să dăm s-a dus cu Liviu Dragnea la Rahova. Timpul lui hai să nu mai cheltuim va veni cu Florin Cîţu şi cu bugetul viitor.

ADVERTISING

La fel ca şi în chestiunea pandemiei, când de teama voturilor nu s-au luat la vreme măsurile necesare şi nu s-a discutat cu sinceritate despre ele, Guvernul Orban vrea să amâne discuţia despre buget după alegeri.

Dezbaterea pe buget din Parlament s-a transformat în campanie: Comparații cu COVID, versuri din Pink Floyd și rugăciuni de la tribună – ”Înger, îngerașul meu/scapă-mă de pesedeu”

Dar, nefăcând asta acum, băgând capul în nisip aidoma struţului, Guvernul lasă la îndemâna PSD tărâmul acuzelor şi discuţiilor neprincipiale. Numai un naiv poate accepta discursul domnului Cîţu şi-i poate înghiţi pe nemestecate asigurările că la anul totul va fi bine.

Faptul că pandemia a venit cu neajunsurile sale peste economie e un lucru rău, nenorocirea asta ne-a prins descoperiţi.

Fondurile europene nerambursabile ne vor menţine pe linia de plutire şi ne pot ajuta să repornim economia, dacă vor putea fi accesate în totalitate, lucru de care mă îndoiesc.

Acord după lungi negocieri pe bugetul UE, de peste 1.800 de miliarde de euro. Ludovic Orban: România va beneficia de 46,4 miliarde de euro

Guvernul Orban s-a apucat de lucru în direcţia aceasta, dar nu ştim dacă munca e destulă. Nici nu ştim dacă banii europeni vor fi suficienţi, dacă UE ne va împrumuta sau vom fi siliţi să cerem alţi bani că să trecem dincolo de limita supravieţuirii.

In această situaţie nu văd de ce tot evităm să spunem că la un moment dat s-ar putea să avem nevoie de un acord cu FMI.

Vești mai bune de la FMI privind evoluţia economiei româneşti în 2020 şi 2021

Dacă Guvernul de după alegeri va dori să menţină ritmul investiţiior ca să se asigure că dezvoltarea economică va continua, va trebui să ne împrumutăm.

Nu cred că doar absorbţia de fonduri europene va fi suficientă ca să menţină maşina economiei pe drumul bun. Cred că vom avea nevoie de alte împrumuturi ca să mergem mai departe, iar acordul cu FMI poate fi o plasă de siguranţă.

Florin Cîțu exclude un împrumut de la FMI și spune că prognoza Guvernului e mai corectă decât a Comisiei Europene: Nu știu dacă există o altă țară din UE care evită recesiunea tehnică

Dacă vom evita să discutăm serios despre restructurarea statului şi despre reducerea cheltuielilor sale bugetare, sigur vom ajunge la mâna FMI. Dar rezultatele austerităţii cu care va veni fondul se vor topi după plecarea acestuia dacă măsurile vor fi percepute nu ca necesare, ci ca împovărătoare.

Ca să vii cu bugetul în Parlament şi să-l discuţi, trebuie să-l întocmeşti, iar ca să-l întocmeşti, trebuie să ştii ce va fi anul viitor. Trebuie să faci previziuni, iar acestea presupun că lucrurile vor decurge cumva normal, presupun că viaţa economică va fi predictibilă.

Ştie cineva ce va fi predictibil anul viitor?

Cred că nu, cred că situaţia este în mare parte necunoscută şi pentru cei mai buni economişti.

Să vii cu un buget întocmit pe genunchi înseamnă să te faci de râs şi să dai celorlalte formaţiuni politice muniţie să te ciuruiască. Aceasta este atitudinea PNL care vrea să amâne discuţiile pentru ianuarie viitor, când vor avea majoritatea şi vor putea vota fără frică bugetul.

Atitudinea PSD care pune politicianismul pe primul loc şi acuzele nediferenţiate şi grosiere înaintea unei analize serioase e de condamnat.

Atitudinea PNL care evită discutarea unor lucruri grave şi serioase de teama pierderii voturilor e şi ea de blamat.

Acum, în campanie, suntem în situaţia absurdă în care discuţiile pe această temă nu au şansa să ajungă la concluzii. Poate e mai bine aşa, să votăm, să se aştearnă liniştea ca să putem face analizele corecte, negrevaţi de zgomotul distorsionat al campaniei electorale. Deşi e un lucru comun faptul că problemele neanalizate nu dispar, ci se agravează.

Dar acum suntem în campanie electorală şi ea va decurge aşa cum a început cu audierea în Parlament a premierului Orban, cu acuze de o parte şi de cealaltă, nepotrivite, ridicole şi neproductive.

Citeşte şi alte texte scrise de Mihai Oprişor, cititor Spot


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇