Florin Cîțu exclude un împrumut de la FMI și spune că prognoza Guvernului e mai corectă decât a Comisiei Europene: Nu știu dacă există o altă țară din UE care evită recesiunea tehnică

Florin Cîțu exclude un împrumut de la FMI și spune că prognoza Guvernului e mai corectă decât a Comisiei Europene: Nu știu dacă există o altă țară din UE care evită recesiunea tehnică

Ministrul Finantelor, Florin Cîțu, și-a prezentat luni bilanțul la un an de la preluarea mandatului, trecând în revistă măsurile luate în pandemie pentru a susține economia.

Întrebat de faptul că, deși Comisia Europeană a îmbunătățit prognoza pentru România, cifrele avansate de Guvern sunt încă mult mai optimiste, șeful Finanțelor a susținut că până acum s-a dovedit că Executivul a avut dreptate.

”Nu știu (de unde vine această diferență - n.red.)…sunt modele diferite, dar până acum noi am avut dreptate. România este singura țară din UE unde investițiile au avut o contribuție pozitivă în prima parte a anului.

Suntem țara care evită recesiunea tehnică. Nu știu dacă există o altă țară din UE care evită recesiunea tehnică. Cred că estimările noastre sunt mai aproape de adevăr, dar întotdeauna există volatilitate. Nu doar CE a îmbunătățit estimările, și FMI”, a răspuns Florin Cîțu.

Ministrul a fost întrebat și dacă e luat în calcul un împrumut de la FMI și dacă există discuții cu instituția financiară internațională.

Exclud varianta unui acord internațional cu FMI. Am arătat în acest an că, dacă ai câștigat încrederea piețelor și investitorilor, poți să finanțezi un deficit mare fară să ai nevoie de instituții financiare internaționale.

Acest deficit l-am finanțat pentru a plăti sănătate, scheme de ajutor, am avut investiții record. Deci nu e nevoie de un acord cu FMI. Nu există aceste discuții.

Avem finanțare pentru anul acesta, aproape 97% din necesar e acoperit, deci nu avem nicio problemă de finanțare”, a asigurat ministrul Finanțelor.

Conferință de presă a ministrului Florin Cîțu

Conferință de presă a ministrului Florin Cîțu – prezentarea raportului de activitate la un an de la preluarea mandatului de ministru al finanțelor publice

Posted by Guvernul României on Sunday, November 8, 2020


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇