Statul prelungit pe scaun e considerat „noul fumat” din cauza efectelor negative pe care le are asupra corpului nostru, fiind asociat inclusiv cu riscuri crescute pentru sănătatea cardiovasculară.
Un studiu recent realizat la Universitatea din Birmingham arată că consumul de alimente bogate în flavanoli, precum ceaiul, fructele de pădure, merele și cacaoa, poate proteja sănătatea vasculară de efectele nocive ale statului îndelungat.
Statul pe perioade lungi reduce funcția vasculară, iar o reducere de numai 1% duce la o creștere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare, precum bolile de inimă, AVC și infarct, potrivit cercetătorilor.
Ei au dorit să afle dacă există o modalitate prin care dieta, în special alimentele bogate în flavanoli, ar putea ajuta la protejarea sistemului vascular în perioadele de stat nemișcat.
„Fie că stăm la birou, la volanul unei mașini, în tren sau pe canapea citind o carte ori privind la TV, petrecem cu toții mult timp așezați. Chiar dacă nu ne mișcăm corpul, îl supunem totuși unui stres. Găsirea unor modalități de a reduce impactul perioadelor lungi de stat pe scaun asupra sistemului vascular ar putea ajuta la diminuarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”, a spus Catarina Rendeiro de la Universitatea din Birmingham, autoarea principală a studiului.
Flavanolii sunt compuși de tip polifenol care apar în mod natural în unele fructe, ceai, nuci și boabe de cacao. Sunt deja cunoscute beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare, cum ar fi protejarea sistemului vascular în perioade de stres mental.
De această dată, cercetătorii au testat dacă consumul de flavanoli chiar înainte de două ore de stat pe scaun poate menține funcția vaselor de sânge din brațe și picioare. 40 de bărbați tineri și sănătoși, dintre care 20 cu nivel ridicat de fitness și 20 cu nivel scăzut, au consumat fie o băutură cu conținut ridicat de flavanoli (695 mg), fie una cu conținut scăzut (5,6 mg), înainte de testul de două ore de stat.
„Experimentul nostru indică faptul că nivelurile ridicate de condiție fizică nu previn deteriorarea temporară a funcției vasculare cauzată de statul pe scaun atunci când se consumă doar cacao săracă în flavanoli”, a precizat profesorul Sam Lucas de la Universitatea din Birmingham.
Echipa a măsurat înainte și după statul pe scaun:
• dilatarea mediată de flux (FMD) în artera femurală superficială și în artera brahială
• rata de forfecare și fluxul sanguin arterial
• tensiunea arterială sistolică și diastolică
• oxigenarea musculaturii picioarelor
Ambele grupuri, cu niveluri de fitness ridicat și scăzut, care au consumat cacao săracă în flavanoli au prezentat scăderi ale FMD în arterele brațelor și picioarelor. Acest lucru sugerează că nivelul de fitness nu oferă protecție în fața efectelor statului îndelungat. De asemenea, s-a observat o creștere a tensiunii arteriale diastolice, o scădere a fluxului sanguin și a oxigenării musculare.
În schimb, grupurile care au consumat băutura bogată în flavanoli nu au prezentat scăderi ale FMD. Cercetătorii susțin că acesta este primul studiu care demonstrează că flavanolii pot preveni disfuncția vasculară indusă de stat, la bărbați tineri sănătoși.
Femeile nu au fost incluse în acest studiu, deoarece variațiile nivelului de estrogen în timpul ciclului menstrual pot influența efectele flavanolilor, însă aceasta va fi tema unor cercetări viitoare, au precizat cercetătorii.
C.S.
