Delta a înlocuit celelalte trei variante îngrijorătoare ale Covid, avertizează OMS

Delta a înlocuit celelalte trei variante îngrijorătoare ale Covid, avertizează OMS

Varianta ”îngrijorătoare” Delta, prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante ”îngrijorătoare”, Alpha, Beta şi Gamma, care reprezintă de acum mai puţin de 1% din cazurile secvenţiate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suportă mutaţii în timp, relatează AFP .

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a unor variante care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat OMS să caracterizeze variantele ''de urmărit'' şi altele ca fiind '' îngrijorătoare'' pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel mondial.

''Virusul predominant care circulă în prezent este varianta Delta. Şi, de fapt, mai puţin de 1% din secvenţele disponibile în prezent sunt (variantele îngrijorătoare) Alpha, Beta şi Gamma'', a declarat Maria Van Kerkhove, director al echipei tehnice pentru COVID-19 din cadrul OMS, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

''Acest virus a devenit mai puternic, este mai transmisibil şi este pe cale să le concureze, să le înlocuiască pe celelalte virusuri care circulă'', a adăugat ea, precizând că virusul a fost semnalat în 185 de ţări.

OMS a decis să numească variantele ''de urmărit'' sau ''îngrijorătoare'' folosind litere ale alfabetului grecesc pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a permite publicului larg să le pronunţe numele mai uşor.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt ''îngrijorătoare''.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇