COVID Delta, care a devenit tulpina dominantă în multe țări din lume și despre care INSP a anunțat marți că se transmite comunitar și în România, s-a răspândit atât de rapid datorită rezistenței sale la anticorpii produși atât de trecerea prin boală, cât și dobândiți în urma vaccinării.
Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și India și publicat săptămâna aceasta în revista Nature.
”Varianta Delta se multiplică și se răspândește mai rapid decât celelalte tulpini analizate. Există dovezi că anticorpii produși prin infectare anterioară sau prin vaccinare sunt mai puțin eficienți împotriva acestei variante.
Această combinație de factori a contribuit la forța valului care a devastat India în prima parte a anului, unde aproximativ jumătate din cazuri au fost pacienți care fuseseră infectați înainte, dar cu altă tulpină”, a explicat profesorul Ravi Gupta de la Institutul de Imunologie și Boli Infecțioase din cadrul Universității Cambridge, citat de Medical Express.
Cercetătorii au analizat mostre de sânge de la pacienți cu COVID care fie fuseseră infectați anterior, fie fuseseră vaccinați cu AstraZeneca sau Pfizer.
Astfel, pacienții aveau anticorpi în sânge. Însă COVID Delta s-a dovedit că e de 5 până la 7 ori mai rezistent la acești anticorpi decât COVID Alpha (tulpina britanică, n.red.) în cazul pacienților trecuți prin boală și de până la 8 ori mai rezistent în cazul celor vaccinați.
Cu alte cuvinte, organismul are nevoie de până la 8 ori mai mulți anticorpi pentru a fi protejat în fața COVID Delta.
În aceeași linie au fost și descoperirile din India, unde s-a analizat cazul a 3 spitale din Delhi, unde peste 100 de angajați au fost infectați deși erau vaccinați. Așadar, COVID Delta se transmite mult mai ușor între persoane vaccinate decât varianta britanică.
Cercetătorii au explicat că varianta Delta are mai mulți ”țepi” pe suprafața sa, astfel că străpunge mai ușor învelișul celulelor. Odată ajuns în celulă, se multiplică cu o viteză mai mare decât Alpha, creând combinația perfectă pentru o transmitere mai mare.
”Infectarea personalului medical cu varianta Delta e o problemă majoră. Chiar dacă cei infectați au simptome ușoare, datorită anticorpilor, ei riscă să infecteze pacienții care au o imunitate precară.
Trebuie să gândim rapid moduri prin care să mărim răspunsul imunitar prin vaccinare, mai ales în rândul personalului medical. Concluziile sugerează și că măsurile anti-COVID vor trebui continuate și în era post-vaccinare”, a explicat și profesorul Anurag Agrawal, de la Institutul de Genetică și Biologie Integrativă din Delhi.
Citește mai multe despre COVID Delta: