Varianta Delta dublează riscul de spitalizare (studiu Cambridge)

Varianta Delta dublează riscul de spitalizare (studiu Cambridge)

Persoanele infectate cu varianta Delta au un risc dublu de spitalizare pentru COVID-19 comparativ cu varianta Alfa, potrivit unui amplu studiu publicat sâmbătă de revista The Lancet Infectious Diseases.

Cercetători ai Public Health England (PHE) şi ai Universităţii Cambridge au analizat cazurile clinice a 43.338 de persoane detectate pozitiv la COVID-19 în Marea Britanie, în perioada 29 martie – 23 mai 2021, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Proporţia cazurilor legate de varianta Alpha (confirmată prin secvenţiere) a fost în medie de 80% pe întreaga perioadă (99,8% în prima săptămână, scăzând la 34,8% în ultima), în timp ce 20% s-au datorat variantei Delta. Trei sferturi dintre ei (74%) nu au fost vaccinaţi şi un sfert (24%) au primit o singură doză, persoanele complet vaccinate reprezentând doar 1,8% din infecţii.

2,3% din cazurile Delta pozitive au fost spitalizate în decurs de două săptămâni de la testarea pozitivă, comparativ cu 2,2% din cazurile variantei Alpha.

ADVERTISING

Dar, retratând datele pentru a lua în considerare factorii despre care se ştie că variază riscul formei severe de Covid (vârstă, grup etnic, stare de vaccinare), cercetătorii calculează că riscul de a fi internat la spital se înmulţeşte cu 2,26 cu varianta Delta comparativ cu varianta Alpha.

"Analiza noastră arată că, în cazul în care nu se beneficiază de vaccinare, o epidemie provocată de varianta Delta exercită o presiune şi mai mare asupra sistemului de sănătate decât în cazul variantei Alfa", a declarat Anne Presanis, coautoare a studiului.

Delta este mai contagioasă, dar este şi mai periculoasă?

Se ştia deja că varianta Delta este cu între 40 şi 60% mai contagioasă decât varianta Alfa, însă nu existau informaţii privind severitatea sa, deşi datele preliminare din Scoţia şi Singapore sugerau o creştere a riscului de spitalizare şi unor forme grave de COVID-19 în cazul infectării cu această variantă.

Pacienţii infectaţi cu varianta Delta erau mai ales tineri, cu vârsta medie de 29 de ani, faţă de cei cu vârsta de 31 de ani, în cazul variantei Alfa.

Ţinând cont de proporţia scăzută a persoanelor vaccinate în eşantionul studiat, "rezultatele acestui studiu arată mai ales riscul de spitalizare al celor care nu sunt vaccinaţi sau care sunt parţial vaccinaţi", a subliniat Anne Presanis, statistician la Universitatea din Cambridge.

Numeroase studii au demonstrat că vaccinurile au o eficacitate foarte ridicată împotriva formelor grave de COVID-19 asociate variantei Delta, cu condiţia vaccinării cu schema completă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Efectul lor este limitat în cazul unei singure doze.

"În condiţiile în care această variantă reprezintă deja 98% din cazurile de COVID-19 din Marea Britanie, este vital pentru cei care încă nu au primit ambele doze să completeze cât mai curând schema de vaccinare", a subliniat Gavin Dabrera, coautor al studiului şi epidemiolog la Public Health England.

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇