Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anunţă că autorităţile vor demara activităţile de vaccinare în şcoli.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marți, că trebuie crescut accesul la vaccinare al tuturor celor care doresc să se imunizeze, referindu-se la copii eligibili cu vârsta de peste 12 ani.
Riscul de îmbolnăvire a familiilor cu copii școlari este cu 25% mai mare, a mai spus medicul.
În şcolile unde va fi posibil, se vor deschide cabinete de vaccinare, iar în altele vor fi utilizate echipe mobile, care se vor prezenta după ce se vor face liste cu cei care doresc să se vaccineze – angajaţi din învăţământ, elevi, dar şi rude ale acestora (părinţi şi bunici care locuiesc la aceeaşi adresă).
„Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare?
Vor fi cu siguranţă unităţi de învăţământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcţioneze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unităţii de învăţământ şi, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor – acolo, de pildă, unde unitatea de învăţământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.
Conform acestuia, echipele mobile vor reprezenta „principala logistică” ce va asigura procesul de vaccinare în şcoli în mediul rural, dar şi în oraşe.
„Practic, ne dorim ca fiecărei unităţi de învăţământ să îi fie alocată o echipă mobilă şi unitatea de învăţământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze.
În felul acesta se stabileşte un interval orar, o zi în săptămână, se identifică spaţiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare”.
Medicul a subliniat că minorii se pot prezenta însoţiţi de reprezentanţii legali şi „împreună cu cei din familie”, pentru că este importată imunizarea la nivelul familiei.
Valeriu Gheorghiţă a arătat că există studii care arată că în familiile cu copii preşcolari riscul de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 creşte cu 15%, iar familiile cu copii şcolari au un risc cu 20-25% mai mare de a se infecta cu virusul.
Practic, spune medicul, studiile confirmă faptul că transmiterea există atât de la părinți, bunici la copii, cât și invers.
Medicul a precizat că şi în campusurile universitare se intenţionează organizarea de cabinete de vaccinare anti-COVID.
Citeşte şi: