Şcolile rămân deschise până la pragul de 6 la mie, rata de infectare

Şcolile rămân deschise până la pragul de 6 la mie, rata de infectare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Florin Cîţu vrea ca anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să continue în acelaşi format.

El a spus că a cerut ca festivităţile de la începerea anului şcolar să se desfăşoare cât mai aproape de normalitate.

La rândul lor, miniștrii Sănătății și Educației, Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu, au dat detalii despre modul în care vor funcționa școlile în anul școlar 2021 - 2022, care începe în 13 septembrie.

Ambii miniștri au subliniat că vor ca școlile să fie deschise cât mai mult timp, dar situația se poate schimba când incidența ajunge la 6 cazuri la o mie de locuitori.

Masca rămâne obligatorie

Ioana Mihăilă a precizat că portul măștii va fi obligatoriu în unitățile de învățământ.

ADVERTISING

„Am agreat că prioritatea este menținerea deschisă a școlilor, trebuie să oferim posibilitatea de a învăța fizic elevilor și trebuie să le oferim un cadru sigur. Purtarea măștii va fi obligatorie în școală, la elevii peste 6 ani. În spațiile deschise nu va mai fi obligatorie (masca - n.red)”.

În ce privește orele de sport, ministrul Sănătății spune că vor fi încurajate orele în aer liber.

„Ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis, iar pentru cele care vor avea loc în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitate - dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu, fără mască”, a adăugat ea.

ADVERTISING

La rândul său, Cîmpeanu a anunțat că școlile vor fi ținute deschise până când în localitatea în care funcționează școala ajunge la o rată de infectare de 6 infecții la 1.000 de locuitori.

„Toți participanții au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Am agreat că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie apar o serie de condiții”, a declarat Sorin Cîmpeanu, însă fără a da detalii despre aceste condiții.

El a mai completat că, atunci când incidența trece de 6 la mie, „lucrurile se vor întâmpla separat, în funcție de vârstă și specificul activității”.

ADVERTISING

„La carantină se oprește întreaga activitate. Sper să nu ajungem la pragul de 6 la mie, să ținem toate școlile deschise. Copiii oricum circulă, mai bine să circule într-un mediu controlat, iar noi trebuie să ne asigurăm că regulile se respectă, decât să circule într-un mediu necontrolat. În acest mod nici nu vor fi pierderi educaționale”, a mai arătat Cîmpeanu.

Avantaje pentru vaccinaţi

O variantă luată în calcul, a detaliat șeful de la Educație, este:

„(...) preșcolarii, creșă, grădiniță - să poată participa la procesul educațional. Clasele 1 – 6, pentru că nu se pot vaccina, au vârsta sub 12 ani, trebuie să treacă în online. Clasele 7 – 12 și a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula și dăm beneficii celor vaccinați să vină la școală cu prezență fizică”, a mai explicat Cîmpeanu.

El a mai punctat că, la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online, dar dacă toți copiii acceptă să fie testați, școala poate decide să rămână fizic cei vaccinați.

Referitor la ceremoniile de deschidere, Cîmpeanu a apreciat că acestea se vor desfășura în spații deschise, vor dura maximum o oră - o oră și 30 de minute, iar masca va fi obligatorie.

Ca idee, 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta între 16 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 la acest moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇