Arafat: Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, e posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă chiar în Terapie Intensivă

Arafat: Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, e posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă chiar în Terapie Intensivă

Raed Arafat a avertizat că varianta Delta a coronavirusului are efect mai mare asupra copiilor şi că este posibil ca o parte dintre aceştia să ajungă chiar în secţiile de ATI ale spitalelor, astfel că unităţile sanitare încep să aloce paturi pentru aceste cazuri.

„Depinde valul 4 ce impact va avea pe sistemul sanitar. Noi avem 5 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă că aceste persoane, chiar dacă unii dintre ei se vor infecta, nu ajung în Terapie Intensivă, adică a fi apăraţi în a ajunge într-o stare critică.

ADVERTISING

Vaccinul chiar dacă poate să scadă în eficienţa de la 90 şi ceva la sută la 70 şi ceva la sută, după o perioadă de timp, totuşi prevenirea de a ajunge într-o stare gravă este clară şi este validă.

Dar rămân cei nevaccinaţi şi rămân copiii care, parte dintre ei, nici nu pot fi vaccinaţi. Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă spitalizaţi sau chiar în Terapie Intensivă”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vineri seara, la B1 TV.  

ADVERTISING

Arafat a adăugat că se fac pregătiri în spitale, în această perioadă, pentru a creşte numărul de paturi alocate cazurilor de COVID-19.  

"S-au luat decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii, au fost videoconferinţe în care s-au discutat aspectele astea cu toţi managerii spitalelor şi cu medicii şefi de secţii, DSP-urile, în care s-a stabilit revenirea la o creştere a numărului paturilor ATI.

Acum la Bucureşti lucrăm la acest aspect, la Matei Balş urmează şi sper să fie din 1 septembrie încă 20 de paturi, există secţia de la Elias, secţia externă modulară care va fi reactivată. Începem să creştem paturile la Terapie Intensivă”, a explicat Arafat.  

ADVERTISING

Întrebat dacă spitalele de pediatrie sunt şi ele pregătite, Arafat a precizat că şi aici sunt paturi ATI.  

"Spitalele de pediatrie au medici de ATI în ele. Spitalul Sfânta Maria de la Iaşi va avea o creştere semnificativă de paturi de Terapie Intensivă, în octombrie să ajungă la 40 de paturi şi au şi personal.

Copiii pot fi trataţi şi pe secţiile de Terapie Intensivă, pe paturile de adulţi, dacă ajungem acolo. La copii doar un procent mai mic ajunge la Terapie Intensivă”, a declarat Raed Arafat.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇