Povestea mesajului URSU BĂĂĂ: Tragedia unor oameni și urși, care așteaptă salvarea de la autorități total depășite

De un an, viața a zeci de locuitori din Brașov s-a schimbat radical din cauză că, în fiecare zi, se confruntă cu urșii din vecinătate. Zeci de telefoane la 112, la primărie și la alte instituții nu au adus nicio rezolvare până când un mesaj ISU a devenit o glumă națională.
Povestea mesajului URSU BĂĂĂ: Tragedia unor oameni și urși, care așteaptă salvarea de la autorități total depășite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Cei care au dat alarma luptau pe întuneric și pe ploaie să salveze o persoană din ghearele unei ursoaice înfometate.
  • Primarul Allen Coliban a spus că situația nu a fost gravă, dar va declanșa operațiunile de relocare a urșilor din zonă.
  • Există legislație în ce privește protejarea cetățenilor de urși, dar reprezentanții instituțiilor abilitate nu știu, nu sunt pregătiți și n-au cu ce s-o aplice.

Era luni, 20 septembrie, în jurul orei 21:00, când o parte dintre locuitorii orașului Brașov au primit pe telefoanele mobile un mesaj de la Ro-Alert, o platformă digitală guvernamentală de atenționare a populației cu privire la situații periculoase, care începea astfel: “URSU BĂĂĂĂ…”.

Mai multe persoane au fost intrigate de neobișnuitul mesaj, iar acesta a fost postat pe rețelele sociale, devenind un motiv de ironii la adresa ISU Brașov (Inspectoratul pentru Situații de Urgență).

“URSU BĂĂĂ. Atenție, a fost semnalată prezența unui urs pe strada Stejărișului. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară”, acesta fiind întregul mesaj distribuit de Ro-Alert.

ADVERTISING

Reprezentanții instituției au prezentat scuze a doua zi, spunând că “dintr-o eroare, persoana din cadrul dispeceratului care a transmis mesajul a adăugat cuvintele URSU BĂĂĂĂ”.

În spatele acestei erori se ascunde suferința și spaima unor oameni din cartierul brașovean Prund-Schei, care de la începutul anului sunt terorizați de urși.

VIDEO. Urșii de pe strada Stejărișului din Brașov, înfometați, în căutare de hrană - Sursa: Arhiva personală

“Tatiana, vecina mea, m-a sunat plângând, să-mi spună că e blocată în mașină, aproape de casă, dar nu poate coborî pentru că o ursoaică se urcase pe capotă”, povesteşte Adina Ștefănescu. 

Era întuneric și ploua, iar locuitorii din vila cu mai multe apartamente de pe strada Stejerișului (aşa e corect, nu ca în mesajul ISU) s-au strâns ca să găsească o soluție ca să-și salveze vecina.

“Am ieșit în ploaie și am început să strigăm, să batem în oale, să dăm flash-uri cu lanterna ca să alungăm ursoaica de lângă mașină”, a spus Adina Ștefănescu, într-un dialog cu SpotMedia.ro.

Acesta a fost momentul în care am sunat la 112, iar intervenția noastră a provocat acel mesaj ciudat distribuit de Ro-Alert”, a mai adăugat doamna Ștefănescu, un antreprenor de 51 de ani, care locuiește în cartier de un sfert de secol.

ADVERTISING

Oameni și urși cu viețile date peste cap

Situația de pe strada Stejerișului din orașul Brașov a devenit critică de la începutul acestui an.

“Sunt o persoană care e obișnuită cu urșii. Și până acum, o dată sau de două ori pe an, ne întâlneam cu ei. Locuiesc în Brașov și știu cum e, dar acum suntem terorizați. Pur și simplu, cei care locuim aici avem viața dată peste cap”, a mărturisit Adina Ștefănescu.

VIDEO. Ursoaica și puii săi, caută în gunoi după hrană, strada Stejărișului, Brașov - Sursa: Arhivă personală

“Nu ne deplasăm decât cu mașina. Sunt o persoană care făcea sport pentru relaxare. Ieșeam la o alergare, la o plimbare. Am renunțat la toate. În fiecare zi, grija noastră principală este să ne ferim de urși”, a adăugat ea.

Adina Ștefănescu spune că e o mare iubitoare de animale și crede că situația de acum e gravă atât pentru oameni, cât și pentru urși.

“Pur și simplu, sunt seri când auzim cum urlă, pentru că nu găsesc mâncare”, a povestit ea.

“Noi nu vrem să fie uciși, dar pot fi relocați. Avem sprijinul rezervației de la Zărnești, dar nu se poate face nimic până nu avem și acordul autorităților”, susţine Adina Ștefănescu.

ADVERTISING

Problema urșilor, un blocaj birocratic

Ordonanța de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, cea care reglementează reacția autorității publice față de urșii care intră în localități, spune că: “Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode: alungare prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasie sau împușcare”.

În cazul în care urșii nu sunt o amenințare “gravă”, aici Jandarmeria și Poliția trebuie să stabilească gravitatea, conform rapoartelor de la fața locului, primăria ia decizia mutării urșilor periculoși.

“Marcarea și monitorizarea exemplarelor tranchilizate care urmează a fi relocate se realizează prin montarea de colare GPS sau prin montarea de crotalii auriculare și microcip, care nu afectează în niciun fel integritatea corporală a acestora”, se arată în ordonanță. 

Colarele GPS sunt dispozitive de tip guler care au încorporat un sistem electronic de localizare.

Autoritățile sunt depășite de problemă

Primarul Brașovului Allen Coliban (USR-PLUS) a declarat pentru SpotMedia.ro că știe de situație, "sunt trei urși, dar până acum, nu a fost un caz grav”.

Coliban: Așteptăm de o lună și jumătate colarele GPS de la Ministerul Mediului

“Am făcut toată documentația și așteptăm de o lună și jumătate colarele GPS de la Ministerul Mediului”, a declarat primarul Allen Coliban.

“Fără acest dispozitiv, relocarea nu e eficientă. Îi mutăm într-un loc și, dacă nu pot fi monitorizați, ajung în altă localitate și nu se rezolvă nimic”, a adăugat edilul Brașovului.

“Dacă nu vom primi rapid un răspuns, vom interveni și fără aceste sisteme”, a precizat Allen Coliban pentru SpotMedia.ro.

Adina Ștefănescu spune că această experiență traumatizantă a consolidat relațiile din comunitate.

“Ne sunăm unii pe ceilalți să vedem dacă totul e în regulă. Fiecare dintre noi anunță toți vecinii dacă a văzut un urs în apropiere. Avem grijă de fiecare dată când ieșim afară. A devenit o aventură drumul din casă până la mașină. Am făcut investiții să închidem și să izolăm containerele cu gunoi, dar de multe ori, urșii înfometați și furioși distrug totul în calea lor”, a povestit femeia.

Ursul Arthur, o nouă victimă a corupției din România

Situația de la Brașov ilustrează perfect incapacitatea autorităților de a rezolva “pașnic” problema urșilor.

Deși există prevederi legale și criterii clare, jandarmii nu sunt echipați corespunzător, polițiștii nu se bagă, experiența în relocarea animalelor este aproape zero, nu există comisii constituite la nivelul primăriilor și nici tranchilizante și dispozitive de urmărire a animalelor.

După scandalul uciderii ursului Arthur de un prinț din Liechtenstein în urma unei afaceri de corupție care a făcut ocolul întregii lumi, singurul pas făcut a fost cel legislativ.

Dar autoritățile continuă să fie depășite de problemă, iar tăierile ilegale de pădure, extinderea orașelor și intensificarea turismului au dus la o continuă confruntare între oameni și urși.

Din momentul în care vânarea animalelor n-a mai fost o afacere, fiind interzisă prin lege, soluția coabitării n-a interesat pe nimeni.

Chiar dacă oamenii pot fi păcăliți prin discursuri și promisiuni fără acoperire, urșii nu, iar tragediile continuă.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇