Cum să afli ce tip de ten ai

Cum să afli ce tip de ten ai

Identificarea tipului de ten pe care îl ai este esențială în crearea unei rutine de îngrijire corespunzătoare. Produsele pe care le utilizezi în zona feței trebuie să fie special concepute pentru tipul tău de ten. Altfel, riști să cauzezi apariția iritațiilor sau chiar să produci leziuni la nivel de piele. Află din articolul nostru cum să afli ce tip de ten ai. 

Ce tipuri de ten există și care sunt caracteristicile lor

Pentru a-ți putea da seama ce tip de ten ai, este necesar să cunoști mai întâi caracteristicile principale ale tuturor tipurilor existente. Mai jos, îți vom oferi o scurtă listă, astfel încât să știi ce să ai în vedere. În funcție de tipul de ten, vei știi ulterior ce produse sunt potrivite pentru tine. 

ADVERTISING
  • Tenul uscat este în general aspru la atingere, iar pielea se descuamează cu ușurință, în mod vizibil. Pot apărea iritații sau mâncărimi în mod frecvent, iar ridurile sau liniile de expresie sunt mai vizibile. Acesta este însă diferit de tenul deshidratat, caz în care ar putea fi nevoie de o vizită la medicul dermatolog.
  • Tenul gras este cel care se îngrașă cel mai repede, având un aspect uleios în mod constant. Avantajul acestui tip de ten este faptul că se ridează mult mai greu decât tenul uscat, însă excesul de sebum trebuie ținut sub control prin utilizarea produselor corespunzătoare. 
  • Tenul mixt se aseamănă cu cel gras, însă diferența constă în faptul că tendințele de îngrășare se regăsesc numai în zona T, adică pe frunte și nas. Ambele tipuri de ten sunt predispuse la acnee și prezintă sensibilitate la utilizarea anumitor tipuri de produse. 
  • Tenul normal este cel care nu prezintă niciuna din caracteristicile celor de mai sus: nu prezintă nici tendință de îngrășare, nici de uscare excesivă și nici nu se irită frecvent în contact cu anumite substanțe. 
ADVERTISING

Cum să afli ce tip de ten ai

Pe lângă caracteristicile ce pot fi observate cu ochiul liber, poți utiliza metoda șervețelului pentru a-ți da seama în mod sigur ce tip de ten ai. Regula de bază este că nu trebuie să ai fața proaspăt curățată, ci lasă un scurt interval de timp să treacă pentru ca pielea să se poată manifesta natural. 

După aceea, este suficient să iei o foaie de hârtie absorbantă sau un șervețel obișnuit și să încerci să îți acoperi cu acesta întreaga față, pe cât posibil. Zona obrajilor este esențială deoarece, în funcție de producția de sebum din această zonă, poți observa diferența dintre tenul mixt și tenul gras.

ADVERTISING

Apasă ușor foaia sau șervețelul în toate locurile rămase goale de pe față, așteaptă câteva secunde, iar apoi o poți înlătura pentru a observa rezultatele:

  • În cazul în care șervețelul este intact, tenul tău este fie normal, fie uscat;
  • În cazul în care sunt prezente urme de grăsime în zona T, atunci tenul tău este mixt;
  • În cazul în care urmele de grăsime se regăsesc și în zona obrajilor, tenul tău este gras.

Ține cont de aceste caracteristici și folosește produse de îngrijire ce au la bază ingrediente naturale, astfel încât să păstrezi sănătatea tenului tău.