Ce alimente consumi în timpul iernii? Sfaturile specialiștilor

Ce alimente consumi în timpul iernii? Sfaturile specialiștilor

În general, oamenii sunt mai predispuși să consume alimente grase și grele pentru organism în timpul iernii.
Perioada anotimpului rece ne duce de multe ori cu gândul la o tocăniță sau la o ciorbă fierbinte care să ne încălzească. Dacă în timpul verii alimentația este bazată pe multe fructe și legume, de ce să nu fie la fel și iarna? Da, știm că nu toate fructele și legumele se regăsesc și iarna, însă sunt alternative la fel de delicioase și sănătoase.

Ciorbele pe bază de carne pot fi înlocuite cu ciorbele de legume, iar salatele, peștele sau fructele de mare pot oricând să înlocuiască o tocăniță. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre alimentele sănătoase ce pot fi consumate și pe timpul iernii. Majoritatea dintre acestea le poți găsi în cadrul ofertei Lidl sau a altor supermarketuri locale.  

ADVERTISING

Cartoful dulce - este bogat în beta-caroten și fibre, care îl fac să fie un aliment sățios. Gustul lor dulce este foarte apreciat chiar și de copii. Cartofii dulci pot fi preparați ca și piure, copți, fierți, prăjiți, dar și sub forma unei supe creme. 

Dovleac - la fel ca și cartoful dulce, dovleacul este bogat în beta-caroten și vitamina A, fiind un aliment foarte nutritiv. Acesta are un conținut ridicat de antioxidanți și puține calorii. 

Terci de ovăz - chiar dacă denumirea în română nu este foarte atractivă, te asigurăm că gustul este grozav. Cunoscut și sub denumirile de porridge, oats meal sau overnight oats, terciul este o alternativă perfectă pentru micul dejun, indiferent de anotimp. 

ADVERTISING

Broccoli și conopidă - ambele legume au un conținut bogat de vitamina C care îți va îmbunătăți imunitatea. În cazul în care nu găsești aceste produse proaspete, le poți achiziționa și congelate deoarece au aceleași beneficii nutritive. La raionul congelate din cadrul supermarketurilor vei găsi broccoli și conopidă congelate. 

Ciorbe de legume - așa cum am precizat și la începutul articolului, ciorba de legume poate să o înlocuiască cu brio pe cea de carne. În cadrul unei astfel de ciorbe nu ai limite și poți folosi câte legume dorești. Poți să prepari ciorba de legume în varianta clasică, dar și sub forma unei supe creme. Gustul delicios al legumelor te vor încărca cu energie și te vor încălzi în zilele friguroase de iarnă. 

ADVERTISING

Ouă și brânză - aceste alimente sunt consumate cu precădere în prima parte a zilei. Ouăle sunt bogate în nutrienți, proteine, vitamine și minerale, în timp ce brânza este o sursă bună vitamina A, B-12, zinc, calciu și proteine. 

Pește și fructe de mare - Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Acesta este bogat în nutrienți, proteine, vitamina D și omega 3. 

Fructele de mare sunt și ele bogate în proteine, vitamine, minerale și au un conținut redus de calorii, fapt care le recomandă și în cazul în care dorești să slăbești. 

Atât peștii cât și fructele de mare sunt o alternativă perfectă la carne și pot fi consumate și în timpul curelor de slăbire.

Pe lângă recomandările de mai sus, nu uita să introduci în cadrul meselor tale zilnice și fructe. Vara, oferta locală este foarte bogată, însă în alimentația din timpul iernii te poți axa pe fructe exotice precum kiwi, ananas, portocale, banane și rodii.