Vântul verde al schimbării suflă în Germania, cu 5 luni înainte de alegerile care decid succesorul Angelei Merkel

Vântul verde al schimbării suflă în Germania, cu 5 luni înainte de alegerile care decid succesorul Angelei Merkel

Un vânt verde al schimbării suflă prin peisajul politic al Germaniei, cu 5 luni înainte de alegerile care decid succesorul Angelei Merkel.

Un sondaj politic plasează Partidul Verde deasupra Uniunii Creștine Democrate (CDU), condusă de Angela Merkel, iar asta cu doar cinci luni înainte de scrutinul parlamentar!

Sondajul publicat de Pollytix Strategic Research și preluat de The Guardian îi pune pe verzi în frunte pentru prima dată din iunie 2019.

Cele mai recente sondaje din Germania sugerează că în acest moment conservatorii, care au guvernat în ultimii 16 ani, ar putea fi daţi la o parte și să nu mai fie cel mai puternic partid din Bundestag, din 26 septembrie, când vor avea loc alegeri legislative.

ADVERTISING

Șase din 10 sondaje publicate în ultimele două săptămâni arată un avantaj pentru verzi, care s-au clasat abia pe locul cinci când Germania a avut ultima dată alegeri, în 2017.

Un sondaj publicat de Kantar și de ziarul Bild am Sonntag a dat verzilor un avans de trei puncte, cu 27%.

Acesta sugerează că Annalena Baerbock, candidata partidului ecologist, ar putea chiar să se regăsească în poziția confortabilă de a alege dintr-o varietate de potențiali parteneri de coaliție. Ar putea încheia acorduri cu CDU, Partidul Social Democrat (SPD) și Democrații Liberi, sau SPD și Die Linke de stânga, toate la o distanță mică de majoritate.

ADVERTISING

Viitorul cancelar al Germaniei va fi stabilit după alegerile din septembrie. Favorit pare să fie Armin Laschet, cel pe care partidul Angelei Merkel (CDU) a decis să îl susţină. Asta mai ales după ce liderul CSU Markus Söder (aliatul CDU) a declarat că este dispus să renunțe la o candidatură proprie.

Astfel, Armin Laschet, premierul celui mai populat land federal, Renania de Nord-Vestfalia, va fi candidatul conservatorilor la funcția de cancelar, transmite DW.

Pe de altă parte, Partidul Verzilor, aflat în ascensiune de popularitate, a nominalizat, pentru prima dată în istoria sa, propriul candidat la funcţia de cancelar. Este vorba despre Annalena Baerbock, care alături de Robert Habeck (de asemenea candidat pentru nominalizare), conduce partidul din 2018.

ADVERTISING

Alegerile legislative din septembrie vor marca, indiferent de rezultat, o cotitură pentru Germania prin plecarea de la putere a Angelei Merkel, după 16 ani în funcţia de cancelar.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇