Bucureștiul devine capitala caselor sustenabile în 2023, având în vedere că va fi gazda evenimentului Solar Decathlon Europe, care va propulsa România în poziția de moderator al conversației internaționale despre sustenabilitate și tranziția către energia regenerabilă, spune Claudiu Butacu, Co-Founder & Chairman al ONG-ului EFdeN, care organizează competiția.
Țara noastră are deja 4 participări în cadrul edițiilor Solar Decathlon, în urma cărora a adus acasă mai bine de 40 de premii internaționale, atât în cadrul concursului, cât și premii de excelență oferite de alte organizații, pentru eforturile noastre de a ușura tranziția către sustenabilitate.
Competiția Solar Decathlon adună 20 de echipe internaționale de studenți, care proiectează și construiesc un prototip de casă conform unei teme care vine din partea organizatorilor.
EFdeN a câștigat dreptul de a organiza competiția în 2023 participând la concursul de proiecte organizat de Energy Endeavour Foundation (EEF), fundația olandeză care deține mandatul de organizare Solar Decathlon în Europa. Astfel, EFdeN și EEF sunt parteneri de organizare a competiției, a explicat Claudiu Butacu pentru SpotMedia.ro.
Te invităm să citești interviul de mai jos pentru a afla cu ce se ocupa EFdeN, de ce e importantă discuția despre sustenabilitate și ce impact va avea organizarea competiției la București.
EFdeN este un proiect educațional și de cercetare, cu statut de ONG, care se axează pe inovație, performanță, tehnologie și sustenabilitate. Care sunt principalii piloni ai acestui proiect?
Sustenabilitate și energie, dar ramificațiile acestor proiecte sunt mult mai generoase. Felul în care am ales să vorbim despre cei doi piloni principali ai activității noastre produce efecte și în zona de educație, ridică întrebări (și oferă și unele răspunsuri) și în zona de urbanizare, dar schimbă paradigme și chiar legi și pentru consumatorii sau producătorii mici de energie.
Participările trecute și organizarea Solar Decathlon în România sunt principalele moduri prin care pregătim studenții pentru munca și viața într-un mediu mai atent, preocupat de conservare și surse alternative de energie, mai ales că EFdeN 4C (casa participantă la Solar Decathlon Europe 2014) a devenit primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România.
EnergiaTa, proiectul în urma căruia a fost promulgată legea prosumatorului în România, este dovada vie că surplusurile de energie pot fi judicios administrate și că piața producătorilor de energie poate fi cu succes deschisă și micilor producători.
Pe viitor ne propunem să devenim un hub de cercetare cu un flux constant de rezultate operabile pe care să le punem la dispoziția autorităților și companiilor, ca să putem contribui încă și mai eficient la tranziția verde a României în general, nu doar a orașelor.
Conceptul de „sustenabilitate” devine din ce în ce mai prezent în România și e din ce în ce mai bine înțeles - însă, ca națiune, mai avem lucruri de făcut în această direcție. Care sunt principalele direcții pe care e musai să acționăm ca țară pentru a îmbrățișa cu adevărat ideea de sustenabilitate?
Am observat că în general lumea se sperie sau se entuziasmează când aude de tranziție verde, de sustenabilitate sau de energie regenerabilă. Nu există reacții... călduțe. Așa că vă mulțumesc pentru întrebare pentru că îmi dă ocazia să spun că primele direcțiile de dezvoltare sunt mai simple și mai la îndemână decât ar părea, și chiar dacă mai avem treabă de făcut, România este una din țările foarte receptive la aceste schimbări.
Gestionarea diferențiată a deșeurilor este una din aceste direcții, adaptarea standardelor de construcție la provocările actuale de mediu - iar România se află pe un trend ascendent în adoptarea acestor framework-uri folosind deja certificări ca BREEAM sau LEED pentru clădirile noi sau pentru renovări și, nu în ultimul rând, utilizarea chibzuită a resurselor planetei. Facem deja pași în această direcție, unul din exemple fiind chiar legea prosumatorului.
Solar Decathlon în sine este un motor excelent de propagare a acestor schimbări, pentru că rezolvă exact problema de popularizare și explicare în rândul tinerilor, oferindu-le și șansa să dezvolte ei direcții noi de cercetare.
De ce sunt importante competițiile Solar Decathlon? Care e rolul lor, ce scop au și ce performanțe importante a avut România până acum? Și ce legătură au cu sustenabilitatea?
În primul rând, sunt importante pentru că sunt un hibrid fantastic între un concurs și un laborator de cercetare.
La prima ediție, care a avut loc în SUA, scopul competiției era să încurajeze studenții să folosească tot ce știu ca să găsească variante de locuințe de urgență folosind tehnologie solară. Și atunci, competiția funcționa tot ca un laborator de cercetare, iar marele merit al acestei fațete este că permite dezvoltarea și ramificarea scopului.
Astfel că, până la organizarea competiției în Europa, scopul a evoluat constant către cel pe care îl cunoaștem azi, respectiv de a populariza variantele cele mai eficiente de utilizare a tehnologiei solare în construcții sustenabile. Această distincție de eficiență este importantă, deoarece vorbim azi despre performanță și nu despre simpla înlocuire a surselor tradiționale de energie, cu cele regenerabile.
Rolul concursului este și el diferit astăzi, față de acum aproape 20 de ani când a luat naștere. Solar Decathlon a devenit mai mult decât o demonstrație de forță a instituțiilor academice, el fiind azi pe de o parte suport pentru autorități și companii care extrag rezultatele cercetărilor din concurs și le folosesc în propria dezvoltare de politici sustenabile, iar pe de altă parte un demers continuu de optimizare a resurselor și cunoștințelor.
România are deja 4 participări în cadrul acestui concurs, în urma cărora a adus acasă mai bine de 40 de premii internaționale, atât în cadrul concursului, cât și premii de excelență oferite de alte organizații, pentru eforturile noastre de a ușura tranziția către sustenabilitate.
Cum decurge, de regulă, o competiție Solar Decathlon? Casele construite acolo sunt doar prototipuri sau se pot transforma și în producții în serie?
O ediție de Solar Decathlon durează aproximativ 3 ani, timp în care aproape 20 de echipe internaționale, multidisciplinare de studenți, proiectează și construiesc un prototip de casă conform unei teme de proiectare care vine din partea organizatorilor.
Rămâne la latitudinea studenților dacă aleg să răspundă acestei teme de proiectare cu un prototip care nu mai face altceva dincolo de verificarea temelor de cercetare pe care și le-au propus, sau cu un prototip care poate fi serializat ulterior.
Unele echipe au construit în anii trecuți prototipuri de mansardare, altele doar unități demonstrative, altele au făcut case care s-au și vândut după aceea fără a fi serializate, deși era posibil. Planurile tuturor caselor și rezultatele cercetării studenților rămân oricum publice după concurs și oricine poate construi după ele sau le poate folosi, cum spuneam mai devreme, în dezvoltarea sustenabilă.
La finalul celor 3 ani are loc momentul la care visează toți studenții și pentru care lucrează tot acest timp. Vreme de 2 săptămâni, casele construite pe un sit, în țara care a câștigat dreptul de a organiza, sunt jurizate și monitorizate în 10 probe, ca la decatlonul atletic.
Ca în niciun alt decatlon, probele noastre includ arhitectură, inginerie, performanță energetică, viabilitate pe piață, comunicare. Câștigă, desigur, cea mai performantă echipă.
Prototipurile lor sunt vizitabile de către public și tot evenimentul se simte mai curând ca un festival decât ca un târg de specialitate. Țările participante organizează conex, pe situl evenimentului, și mici (sau mari, depinde de ei), spectacole cu specificul cultural al țărilor lor, concerte sau alte gale sau mese rotunde împreună cu sponsorii lor.
De ce e important faptul ca această competiție, Solar Decathlon Europe 2023, va fi organizată la București? Cum a reușit EFdeN această performanță? Ce ne mai puteți spune despre această competiție?
Orice ediție de Solar Decathlon pune țara organizatoare pe harta trendsetter-ilor pe probleme de energie și sustenabilitate. Solar Decathlon Europe 2023 va fi un eveniment formidabil, care va propulsa România în poziția de moderator al conversației internaționale despre sustenabilitate și tranziția către energia regenerabilă.
EFdeN a câștigat dreptul de a organiza competiția în 2023 participând la concursul de proiecte organizat de Energy Endeavour Foundation (EEF), fundația olandeză care deține mandatul de organizare Solar Decathlon în Europa. Astfel, EFdeN și EEF sunt parteneri de organizare a competiției.