Cine va fi viitorul cancelar al Germaniei? Armin Laschet va candida pentru partidul lui Merkel

Cine va fi viitorul cancelar al Germaniei? Armin Laschet va candida pentru partidul lui Merkel

Viitorul cancelar al Germaniei va fi stabilit după alegerile din septembrie. Favorit pare să fie Armin Laschet, cel pe care partidul Angelei Merkel (CDU) a decis să îl susţină. Asta mai ales după ce liderul CSU Markus Söder (aliatul CDU) a declarat că este dispus să renunțe la o candidatură proprie.

Astfel, Armin Laschet, premierul celui mai populat land federal, Renania de Nord-Vestfalia, va fi candidatul conservatorilor la funcția de cancelar, transmite DW.

Laschet este liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Rivalul său în cursa pentru candidatură, premierul bavarez Markus Söder de la partidul-soră al CDU, Uniunea Creștin-Socială (CSU), a declarat, marţi, la München, că acceptă votul de ieri al conducerii CDU în favoarea lui Armin Laschet. 

ADVERTISING

Liderul CSU Markus Söder a adăugat că l-a sunat pe Armin Laschet pentru a-l felicita. "Nu vrem scindare, ci o comunitate unită", a mai declarat premierul bavarez. Cu siguranță vor mai exista discuții, "dar noi ne vom aduce în Bavaria contribuția la succesul comun". 

După ce decizia va fi confirmată oficial, Laschet va participa la alegeri din postura de candidat comun la poziţia de cancelar pentru blocul conservator, din care fac parte creştin-democraţii (CDU) conduşi de el şi Uniunea Creştin Socială (CSU) condusă de Soeder.

ADVERTISING

Blocul conservator este cel mai mare grup din Parlament şi conduce în sondajele de opinie, astfel că Laschet este favorit să îi urmeze în funcţie Angelei Merkel.

Pe de altă parte, Partidul Verzilor, aflat în ascensiune de popularitate, a nominalizat luni, pentru prima dată în istoria sa, propriul candidat la funcţia de cancelar. Este vorba despre Annalena Baerbock, care alături de Robert Habeck (de asemenea candidat pentru nominalizare), conduce partidul din 2018.

Alegerile legislative din septembrie vor marca, indiferent de rezultat, o cotitură pentru Germania prin plecarea de la putere a Angelei Merkel, după 16 ani în funcţia de cancelar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇