Guvernul german a propus, miercuri, ca viitoarele alegeri parlamentare federale, în urma cărora va fi desemnat succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar, să aibă loc pe 26 septembrie 2021.
Propunerea, înaintată în şedinţa de guvern, trebuie aprobată oficial de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, informează AFP.
Acest scrutin va marca, indiferent de rezultat, o cotitură pentru Germania prin plecarea de la putere a Angelei Merkel, după 16 ani în funcţia de cancelar.
Merkel nu mai candidează
Ea a anunţat la sfârşitul lui 2018, după mai multe reculuri electorale ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU), că nu se va mai prezenta în alegeri pentru un eventual al cincilea mandat.
Creştin-democraţii, care conduc detaşat în sondaje cu 36% din preferinţe, sunt divizaţi în privinţa succesiunii între un curent centrist adept al continuităţii şi tentaţia unui viraj la dreapta.
Noul lider al CDU ar urma să fie ales la congresul de la mijlocul lunii ianuarie dintre doi moderaţi – Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord -Westfalia, şi Norbert Roettgen, expert în politică externă – şi Friedrich Merz, un vechi rival al Angelei Merkel şi partizanul unei orientări spre dreapta a partidului.
Conform previziunilor, lupta se va da între Armin Laschet şi Friedrich Merz.
Ce alte variante există
Învingătorul va fi bine plasat pentru a deveni candidatul conservatorilor germani la postul de cancelar după alegerile parlamentare din septembrie 2021, dar fără garanţie imediată, decizia urmând să fie luată ulterior, probabil în septembrie.
Nu este exclus ca un alt pretendent să fie ales, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) bavareze, Markus Soeder, devenit una din personalităţile politice cele mai populare datorită gestionării eficiente a epidemiei în Bavaria.
Partenerii minoritari ai conservatorilor în coaliţia de guvernare, social-democraţii, nu reuşesc să urce în sondaje, stagnând la 16-17%. Candidatul lor pentru funcţia de cancelar este actualul ministru de Finanţe, Olaf Scholz, adeptul unei linii moderate.
Surpriza la viitoarele alegeri ar putea veni de la Verzi, creditaţi cu aproape 20% din opţiuni şi care deocamdată nu închid uşa unei eventuale coaliţii la nivel naţional cu conservatorii, ceea ce ar fi o premieră.
Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, este în pierdere de viteză, fiind creditată cu mai puţin de 10% din opţiuni, ceea ce ar putea facilita negocierile pentru formarea unui guvern cu o majoritate stabilă.
Citește și: