Drulă, Năsui, Ion, Ghinea, Voiculescu şi Teleman - Cine sunt şi ce au făcut până acum cei 6 miniștri propuşi de USR-PLUS

Drulă, Năsui, Ion, Ghinea, Voiculescu şi Teleman - Cine sunt şi ce au făcut până acum cei 6 miniștri propuşi de USR-PLUS

Comitetul Politic USR şi Consiliul Naţional PLUS au definitivat, marţi seară, propunerile de miniştri pentru Cabinetul Cîţu.

Dan Barna va ocupa unul dintre cele două posturi de vicepremier, cel de-al doilea revenind lui Kelemen Hunor.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Ministerele care revin USR PLUS în urma negocierilor din cadrul coaliţiei vor fi ocupate de:

  • Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor),
  • Claudiu Năsui (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului),
  • Stelian Ion (Ministerul Justiţiei),
  • Cristian Ghinea (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene),
  • Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătăţii),
  • Ciprian Teleman (Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării).

Să îi luăm pe rând.

Liberalii validează în această seară lista miniştrilor. Iată ultimele nume vehiculate pentru Guvernul Cîțu

Dan Barna

Dan Barna este copreşedintele USR PLUS şi deputat de Sibiu la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020, Dan Barna a fost vicepreşedinte al comisiei de politică externă şi membru în comisia de afaceri europene din Camera Deputaţilor. În calitate de preşedinte USR a coordonat proiectul Fără Penali, care a reuşit să strângă peste un milion de semnături pentru schimbarea Constituţiei.

Cu o experienţă vastă ca expert în finanţări europene înainte de a intra în politică, Dan Barna a făcut parte din guvernul tehnocrat în 2016 şi a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Propunerile UDMR pentru Cabinetul Cîţu. USR PLUS ar fi rămas la aceleaşi nume vehiculate, PNL încă nu s-a hotărât

Cătălin Drulă

Cătălin Drulă este deputat de Timiş la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Cătălin Drulă este de profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto. După ce a terminat facultatea, a revenit în ţară şi a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT. Este unul dintre fondatorii Asociaţiei Pro Infrastructură, care realizează filmări aeriene ale şantierelor de construcţii şi monitorizează progresul lor.

Lista completă cu senatorii și deputații. Vezi cine reprezintă judeţul tău în noul Parlament (Hartă interactivă)

Claudiu Năsui

Claudiu Năsui este deputat de Bucureşti la al doilea mandat. În primul mandat de deputat a fost membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi a promovat mai multe legi pentru debirocratizare. În 2016, Claudiu a fost consilier al ministrului Finanţelor în guvernul condus de Dacian Cioloş, având experienţă în consultanţă financiară şi în sectorul bancar.

El a absolvit Facultatea de finanţe a Universităţii Paris-Dauphine şi a terminat un Master la universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanţelor. Este fondator al platformei Open Budget, o platformă de transparenţă bugetară.

Stelian Ion

Stelian Ion este deputat de Constanţa la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, dar şi membru în Comisia specială în care s-au dezbătut legile justiţiei şi codurile penale şi a luptat împotriva modificărilor nocive propuse de PSD.

Stelian Ion a contribuit la redactarea textului care a stat la baza proiectului Fără penali în funcţii publice. A redactat şi iniţiat mai multe propuneri legislative de corectare a legilor justiţiei, dar şi proiectul de înfiinţare a DNA-ului pădurilor.

Stelian Ion confirmă că ar putea fi noul ministru al Justiţiei: Vom desființa Secția Specială fără mari dezbateri!

Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, europarlamentar din 2019, este vice-preşedinte al Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI), membru în Comisia de Control Bugetat şi Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În 2016 a fost ales deputat de Bucureşti, după mandatul ca ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, perioadă în care a transparentizat contractele cu fonduri europene ale României, o premieră pentru ţara noastră.

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu a fost ministrul Sănătăţii în Guvernul Cioloş între mai 2016 şi ianuarie 2017, numele său fiind legat de proiecte precum mecanismul electronic de feedback al pacientului, platforma de raportare a lipsei medicamentelor, iniţiative pentru depolitizarea managementului de spital şi demararea pregătirii proiectelor spitalelor regionale.

Este economist, absolvent al Vienna University of Economics and Business Administration, cu peste 10 ani experienţă de lucru internaţională în companii de top.

Vlad Voiculescu explică de ce a renunţat la funcţia de viceprimar și de ce a acceptat nominalizarea la Ministerul Sănătății

El este, de asemenea, iniţiatorul unor proiecte non-profit, precum Reţeaua, MagiCAMP, MagicHOME şi altele. De ajutorul concret oferit prin aceste proiecte au beneficiat câteva zeci de mii de familii cu copii cu afecţiuni grave de sănătate.

Voiculescu este unul dintre iniţiatorii mişcării politice care a demarat în 2017 cu Platforma România 100, devenind mai târziu PLUS şi mai apoi USR PLUS. În prezent, el este copreşedinte al USR PLUS Bucureşti şi membru al Biroului Naţional PLUS.

Cirpian Teleman

Ciprian Teleman şi-a început activitatea profesională ca cercetător ştiinţific la Institutul Geologic al României, unde a lucrat opt ani, urmând apoi o carieră în domeniul consultanţei de management şi al antreprenoriatului. În ultimii 15 ani a lucrat cu peste 400 de companii antreprenoriale româneşti sau multinaţionale pentru creşterea nivelului de performanţă a echipelor şi implementarea unor sisteme moderne de definire şi măsurare a performanţei.

În 2017, după absolvirea unor cursuri cu tema „Digital Strategies for Business“ la Columbia Business School/EMERITUS Institute of Management, a cofondat Max-BA, o platformă de business pentru digitalizarea activităţii financiar-contabile a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pasiunea lui Ciprian Teleman este transformarea sistemelor organizaţionale prin creşterea gradului de cooperare, conectarea la inovaţie şi la dezvoltările globale din domeniile respective de activitate. În prezent, este preşedintele PLUS Ilfov.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖