Cum s-a ridicat AUR? Cum se ridică toate partidele populiste, cu tușe extremiste mai peste tot în lume în condiții de criză și frustrare. Nu e nimic nou, nici măcar în România unde au existat și PRM, și PPDD.
Care e profilul votanților partidelor câștigătoare și cum a reușit AUR marea surpriză – Interviu
Cât va crește AUR? Cât va persista sursa problemei.
Și cred că primul lucru ar fi să o înțelegem. Simplul fapt că disprețuim anumite teme, manifestări sau chiar grupuri și fie le ignorăm, fie le batjocorim nu rezolvă problema.
Vă întrebați foarte mulți de ce nu ați știut despre AUR. Pentru că nu ați fost în zona lor de interes, pentru că nu sunteți în grupurile din care s-au ridicat, nu erați în publicul cu preocupări din care să rezulte un potențial de creștere. O analiză Recorder.ro arată clar dinamica acestei creșteri.
AUR a crescut, da, și din pofta de putere a unei părți din BOR. Evocarea căderii lui Ceaușescu făcută de patriarhul Daniel de Sf. Dumitru parcă sună altfel după ce PNL a pierdut alegerile, iar surpriza lor a fost o formațiune susținută de frăția ortodoxă.
Dar AUR a crescut și din frustrarea celor care se simt neînțeleși și discriminați în bună măsură pentru că niciodată nimeni nu li s-a adresat, nimeni nu a încercat să îi acceseze în vreun fel. Cam la fel ca aceia care au provocat un rezultat cu totul neașteptat al referendumului Brexit sau l-au făcut pe Trump președinte al SUA.
Simplul fapt că sunt lăsați la periferia societății, abandonați de politica tradițională, nu înseamnă că nu există și nu pot fi activați de cine le acordă atenție.
AUR a crescut și din exploatarea unui naționalism latent pe care simplul fapt că-l ignorăm nu înseamnă că a dispărut odată cu PRM și Liviu Dragnea. E acolo, gata să se afirme dacă are ocazia.
Puterea pe care o are UDMR în actuala coaliție, atât de mare încât a căpătat ministere cheie, a blocat reforme esențiale precum primari în două tururi, și mai ales ostentația cu care Kelemen Hunor s-a dus cu prada să o prezinte la Budapesta nu reprezintă decât vânt în pânzele AUR.
Da, coronasceptici sau coronanegaționiști, din cele mai varii motive, sunt o realitate peste tot în lume, grupuri atât de îmbibate de diverse misticisme sau conspiraționisme încât nu le poți deturna. În schimb, o comunicare coerentă, politici coerente și consistente pot împiedica creșterea lor.
Dar când nimic nu e stabil în strategia și comunicarea Guvernului, de la cifre, la politici, la argumente, la măsuri, neîncrederea este un efect firesc și oamenii se îndreaptă instinctiv spre cei care sunt coerenți în mesaj, oricare ar fi el. Este confortul predictibilității.
AUR a luat 10% când puțină lume știa de ei. Acum au căpătat tribună. Iar dna Șoșoacă, deloc proastă, face fix ceea ce trebuie pentru a o valorifica la maximum.
De la 50.000 de voturi la 500.000 în două luni. Anomalia AUR. Cum o explică sociologii
AUR, un partid care a crescut în două luni de la 0,77% la 9%. Indicii că ascensiunea e legată de serviciile de informații
Nu cred că numele viitorului premier a fost pronunțat la televizuni de tot atâtea ori ca al dnei Șoșoacă, nu cred că sunt mulți politicienii care fac turul televiziunilor cu aceeași viteză. Apasă exact pe frustrările majore, face exact fronda care răcorește mulți dintre privitori.
Dar de data aceasta n-o mai face în live-uri pe Facebook, ci în emisiuni TV la care se uită sute de mii de oameni. Nu mai circulă cu bicicleta, ci s-a suit în TGV.
Și în fața acestui fenomen statul pare paralizat.
Eu sunt convinsă că tot circul adeverinței medicale anti-mască a fost o capcană.
Nu era nicio nevoie de comunicări publice ale DSP, nu era nevoie de transformarea subiectului într-unul de dezbatere națională. Dnei Șoșoacă ar fi trebuit să îi fie aplicată legea fără prea multe discuții.
Ce a văzut poporul? Că se poate. Că statul e foarte slab. Că Șoșoacă i-a făcut, cu adeverința falsă sau autentică, asta contează deja mai puțin, devine detaliu.
Iar dna Șoșoacă își continuă cruciada în studiouri de televiziune unde îl pune la punct pe Mihai Gâdea ca pe un portar.
Și am o veste pentru cei care postează tot felul de bășcălii despre domnia sa. Nu reușesc decât să îi sporească notorietatea.
Un recent sondaj de opinie arată ca AUR a crescut 4 procente după 6 decembrie. Eu cred că e doar începutul. Cât de mare va fi creșterea depinde în bună măsură de felul în care va funcționa viiitorul guvern, de măsura în care el va reuși să genereze încredere, să livreze măsuri care să atenueze frustrarea.