Adevăratul fake-news: Donald Trump recunoaște că a pierdut alegerile! Mandatul unui fiu răsfățat al Americii, un vaccin pentru democrație

Adevăratul fake-news: Donald Trump recunoaște că a pierdut alegerile! Mandatul unui fiu răsfățat al Americii, un vaccin pentru democrație
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump continuă să strige că al doilea mandat de președinte i-a fost furat de o conspirație universală. Tot mai puțini apropiați de-ai săi sunt dispuși să-l asculte. Din 20 ianuarie, nimeni nu-l va mai lua în serios.

Alegerile din SUA au avut loc în data de 3 noiembrie. Sâmbătă, 7 noiembrie, mai multe posturi TV și agenții de știri au anunțat că Joe Biden a câștigat alegerile, făcând proiecția finală pe baza numărării unei mari părți a buletinelor de vot.

De atunci au trecut șase săptămâni, iar Donald Trump, în toată această perioadă, nu a făcut decât să strige că a fost furat. Iar asta s-a întâmplat în ciuda faptului că nu a avut nici cea mai mică dovadă.

Niciunul din asociații săi n-a reușit să convingă vreun judecător sau autoritate electorală din SUA că votul din 3 noiembrie a fost afectat de vreo fraudă.

Avocații lui Donald Trump n-au avut câștig de cauză în niciun proces intentat în diverse state în care cereau anularea unor voturi, renumărări sau pur și simplu nevalidarea alegerilor.

Curtea Supremă, cu șase judecători din nouă de orientare conservatoare, trei propuși de Donald Trump în mandatul său, a respins două plângeri făcute de echipa acestuia.

ADVERTISING

Rând pe rând, aliații săi l-au părăsit sau sunt pe cale să-l părăsească.

Atâtea greșeli la un loc făcute de un lider politic rareori s-au mai văzut. Prăbușirea lui Donald Trump e o lecție de istorie care se desfășoară sub privirile noastre. Ar trebui să învățăm ceva din ea.

Conform propriilor declarații, Trump visează să candideze din nou peste patru ani. În opinia mea, ar fi cea mai bună veste pentru Joe Biden care astfel își va asigura fără probleme un al doilea mandat dacă va decide să continue la Casa Albă.

L-am urmărit cu interes pe Donald Trump în cei patru ani cât a fost președinte al SUA. A reprezentat cel mai mare pericol pentru democrație, un dușman al ei, un prieten al dictatorilor din toată lumea și inamicul principal al NATO și al Uniunii Europene.

Popularitatea lui s-a bazat pe cel mai deșănțat populism, iar la prima problemă serioasă, cu toată superficialitatea caracterului său, a aruncat SUA în cea mai dură criză medicală de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

În toate statele occidentale, epidemia de coronavirus a reprezentat o provocare pentru guverne, pentru sistemele sanitare, pentru comunitate, dar în SUA haosul a fost uriaș, provocând cel mai mare număr de infectări, cel mai mare număr de decese din întreaga lume, debusolare în rândul populației din cauza mesajelor contradictorii și lipsa oricărei strategii federale de limitare a epidemiei care a dus la o criză perpetuă de echipamente de protecție, de medici, de medicamente etc.

Donald Trump: Noi am câştigat alegerile, dar lor nu le place asta. Ne vedem peste patru ani

Donald Trump l-a graţiat pe Michael Flynn, care a mințit FBI cu privire la contactele sale cu Rusia

Cât de greșite au fost sondajele din SUA? Donald Trump, mai puțin subestimat ca în 2016. Biden, cele mai multe voturi din istorie

Donald Trump nu a ajuns întâmplător la Casa Albă, ci după ce a câștigat alegerile interne în propriul partid și a învins-o în alegerile din 2016 pe Hillary Clinton, reprezenta democraților.

Victoria lui s-a bazat pe un ajutor venit de la Vladimir Putin care i-a făcut cadou mailurile private ale democraților, pe popularitatea sa de star TV și pe “povestea” bogăției sale.

Marea problemă a celui care va părăsi Casa Albă a fost, însă, caracterul. Nu poți să conduci cea mai puternică și influentă democrație din lume cu o educație mediocră și cu atitudine de copil răsfățat.

În fond, Trump asta a fost, un lider fără caracter, un băiat de bani gata care nu poate trăi fără admirația celor din jur. Marile lui griji în viață au fost femeile frumoase, petrecerile și publicitatea personală.

Donald Trump și-a dorit să fie președinte. A pregătit din timp pasul decisiv, iar un reality-show de succes a fost mecanismul prin care a reușit să devină popular la nivel național.

Nu trebuie să mire pe nimeni faptul că se agață de putere, că trăiește într-o lume fantastică în care susține că a câștigat, iar că președinția i-a fost furată. 

Un tip răsfățat nu poate accepta înfrângerea, dar nu poate nici înfrânge realitatea. Prins între aceste două țărmuri, își va găsi sfârșitul ca personaj într-o tragedie greacă.

În aceste zile, în SUA se desfășoară o dezbatere în care Trump e privit de unii comentatori ca viitor lider al Partidului Republican. Aceștia susțin că, după data de 20 ianuarie când va părăsi, în sfârșit, Casa Albă, influența sa va rămâne în mare neștirbită, iar milioanele de fani îl vor urma cu frenezie.

Poate o vreme, dar nicidecum patru ani. 

Din data de 20 ianuarie, forțe mai mari ca armata de strânsură a lui Trump își vor da mâna să-l marginalizeze, să-l scoată din joc. Inamicii lui cei mai mari vor fi chiar liderii politici din Partidul Republican care stau la rând să ia o parte din popularitatea lui și vor să candideze la președinție.

Mike Pence a început tatonările pentru o posibilă intrare în joc în alegerile primare din partid.

Attorney General Barr Refutes Trump Election Fraud
William Barr, unul dintre cei mai puternici aliați ai săi, procurorul-șef al SUA, a demisionat după o ceartă cu Donald Trump care l-a acuzat că nu-l susține în acțiunea sa de a anula rezultatul alegerilor din 3 noiembrie - Foto: Hepta.ro

Un Donald Trump fără Casa Albă, fără Twitter și fără o televiziune cu audiență națională e doar un pensionar care se plimbă pe un teren de golf și strigă că e Napoleon.

Cum a câștigat Joe Biden alegerile și cu ce strategie l-a învins pe Donald Trump

Presa din SUA scrie că Trump ar fi discutat despre instituirea legii marțiale, pentru a anula alegerile

Donald Trump minimalizează atacul cibernetic împotriva SUA: E mai important în media Fake News decât în realitate

Casa Albă a pierdut-o. Twitter îi etichetează postările ca fiind mincinoase și sunt indicii că, după terminarea mandatului, contul său va putea fi suspendat ca al oricărui muritor de rând care “încalcă politicile comunității”.

În ce privește televiziunile, această cale pare fi blocată de tensionarea relațiilor cu Fox News, dar și de declanșarea unui proces mamut de către companiile care au avut contracte cu statele pentru mașinile electronice de numărat voturi care au dat în judecată posturile TV conservatoare pentru defăimare. 

Deja Fox News a început să difuzeze mesaje de justificare și scuze față de companiile respective pentru a limita posibilele daune materiale provocate de o probabilă pierdere a procesului.

O vreme lumea va mai vorbi despre el, oamenii vor veni la mitingurile sale, iar declarațiile televizate vor mai face audiență, dar steaua lui va începe să apună. 

Mandatul său a fost ca un vaccin pentru sistemul democratic din SUA și, în ciuda polarizării, oamenii au fost martorii dezastrului pe care-l poate face un lider populist egocentric.

În acest an întunecat, în care boala și moartea au fost atât de prezente, faptul că americanii au avut puterea și înțelepciunea să scape de Donald Trump reprezintă una dintre puținele vești bune venite din SUA. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇