Cum a câștigat Joe Biden alegerile și cu ce strategie l-a învins pe Donald Trump

Cum a câștigat Joe Biden alegerile și cu ce strategie l-a învins pe Donald Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Joe Biden este noul președinte al SUA. Prin victoria înregistrată în Pennsylvania după numărarea a peste 98% din voturi, conform datelor oficiale și posibile victorii în Georgia, Arizona și Nevada, candidatul democrat strânge cel puțin 273 de voturi electorale din 538 posibile. Pentru a câștiga alegerile, Joe Biden avea nevoie de cel puțin 270 de voturi.

A fost cea mai spectaculoasă confruntare electorală dintr-o democrație occidentală din acest mileniu. Peste 150 de milioane de americani și-au exprimat opțiunea pentru unul dintre cei doi candidați, iar Joe Biden a fost votat de peste 74 de milioane de cetățeni, un record absolut pentru SUA. 

Niciun președinte nu a ajuns la Casa Albă cu un număr atât de mare de voturi, iar numărătoarea continuă. La final, Joe Biden poate trece pragul de 75 de milioane de voturi.

Drumul către Casa Albă trece prin 50 de scrutinuri desfășurate în 50 de state

În SUA, votul popular nu te transformă în președinte. E doar un indicator al susținerii care arată ce candidat e mai bine poziționat. 

Pentru a învinge în cea mai competitivă cursă electorală e nevoie să câștigi alegerile în mai multe state, care vor transfera în contul învingătorului un număr de electori. Acest număr diferă în funcție de populația fiecărui stat în parte. 

Alegeri în Statele Unite: UE speră în victoria lui Joe Biden

De exemplu, Arizona are 16 electori. Dacă Joe Biden obține mai multe voturi decât Donald Trump în acest stat, cei 16 electori se vor alinia în spatele democratului. 

Candidatul care atinge cifra de 270 de electori, jumătate plus unu din numărul total, devine președintele SUA. 

ADVERTISING

Aceasta e o particularitate importantă a sistemului electoral american, care transformă alegerile prezidențiale în 50 de competiții desfășurate separat în toate cele 50 de state americane. 

Joe Biden, declarat cel de-al 46-lea președinte al SUA - cum a obținut victoria, reacții interne și internaționale, Trump amenință

De asemenea, trebuie amintit că sistemul electoral din SUA este unul consolidat, iar unele state sunt controlate politic de un partid sau altul de perioade lungi de timp. 

De exemplu, Texas e dominat de 46 de ani de Partidul Republican, deși se observă în ultimii ani cum democrații au început să câștige curse în parlamentul local în circumscripții care au fost multă vreme controlate de republicani. 

California, un stat cu 55 de electori, e controlat de Partidul Democrat de decenii. Ca o regulă generală, deși nu se aplică în toate circumscripțiile, democrații sunt susținuți de alegătorii din mediul urban, iar republicanii au de partea lor foarte mulți votanți din mediul rural.

HartaVictorieBiden
Harta victoriei lui Joe Biden. Statele albastre sunt câștigate de candidatul democrat, conform datelor oficiale și proiecției făcute de cotidianul New York Times. Imediat după anunțul că Joe Biden a câștigat în Pennsylvania, a venit și cel că a câștigat Nevada. Joe Biden are 279 de voturi electorale și conduce în Georgia și Arizona, două state controlate până acum de Partidul Republican

Cum a câștigat Joe Biden alegerile

Este pentru prima dată după anul 2000 când cineva reușește să învingă un președinte în funcție după primul mandat. Candidatul care intră în cursă din poziția de președinte are un avantaj covârșitor datorat popularității și încrederii de care se bucură din partea alegătorilor.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a întâmplat de doar trei ori ca un președinte să fie îndepărtat, prin votul cetățenilor, de la Casa Albă după primul mandat. E vorba de Gerald Ford (1974-1977, Partidul Republican), Jimmy Carter (1977-1981, Partidul Democrat) și George Bush (1989-1993, Partidul Republican).

Donald Trump, un mogul imobiliar, a câștigat surprinzător în fața lui Hillary Clinton în anul 2016 printr-un discurs populist și o campanie cu sute de mitinguri electorale în state în care competiția dintre candidați era extrem de strânsă. 

Joe Biden se declară onorat că a fost ales să conducă SUA

Suporterii lui Donald Trump "... cred în țara lor. .... [Există] un sentiment profund că America este distrusă și trădată. Ei cred că acest lucru este atât de profund încât admiră un tip ca Trump, un personaj care are multe defecte, acesta fiind un fel de a spune că sunt foarte supărați pe modul în care elita politică tratează țara. Acest sentiment e atât de profund încât acoperă toate părțile negative ale lui Donald Trump”, a explicat, în septembrie 2016, jurnalistul american Chris Matthews de ce acesta are atât de multă susținere în rândul alegătorilor.

Donald Trump a folosit o strategie inovatoare în care a combinat influența sa de pe rețelele sociale, contul său de Twitter are peste 88 de milioane de urmăritori din toată lumea, cu o desfășurare de forțe impresionantă în zonele în care se anunța un vot strâns. 

A participat la sute de mitinguri în mai multe circumscripții, câte 4, 5 pe zi, în state pe care trebuia să le câștige pentru a-și învinge contracandidatul.

Donald Trump a fost subestimat

Marea eroare pe care au făcut-o democrații în 2016 a fost aceea că nu l-au luat în serios. L-au subestimat pe Donald Trump, considerându-l un candidat lipsit de experiență politică. Acesta se afla la prima sa competiție electorală. Scandalagiu, exotic, cu un trecut controversat, democrații l-au văzut ca pe o pradă ușoară.

Dar s-a petrecut exact contrariul. Vânatul s-a transformat în vânător. Donald Trump și-a creat o bază masivă de susținători, extrem de atașată de cel pe care-l considerau un lider autentic, venit din afara sistemului politic și care promitea că va zgudui din temelii America și lumea. Împreună cu aceștia au atacat “zidul albastru” (blue wall), reprezentat de statele din nord - Wisconsin, Michigan și Pennsylvania. Majoritatea alegătorilor din aceste state, în mod tradițional, votau cu reprezentanții Partidului Democrat, o formațiune liberală care militează pentru drepturile muncitorilor, aceasta fiind o zonă puternic industrializată.

Președintele tuturor americanilor

Strategia lui Joe Biden și a partidului său s-a bazat, în principal, pe schimbarea atitudinii față de Donald Trump. De această dată a fost luat în serios, iar Biden s-a prezentat ca un candidat total opus față de actualul președinte. 

A speculat la maximum populismul lui Donald Trump, comportamentul și reacțiile haotice cu privire la criza declanșată de epidemia de coronavirus. 

În timp ce Trump promova un discurs care polariza țara, încercând să adune și să fanatizeze câți mai mulți suporteri, Joe Biden a venit cu un mesaj ce promova solidaritatea. Trump a împărțit țara între susținătorii lui și inamicii săi politici, Biden a anunțat că va fi președintele tuturor.

FULL VIDEO: Joe Biden delivers address on national unity
Joe Biden, discurs despre unificarea Americii, principala sa temă de campanie - YouTube/YahooNews

Un alt avantaj pe care l-a avut candidatul democrat a fost acela că a reușit să strângă în jurul său o coaliție formată din liderii mișcării persoanelor de culoare pentru drepturi civile, lideri de opinie, oameni de afaceri, organizații civice care l-au considerat tot timpul pe Donald Trump un pericol pentru SUA și pentru democrație. 

De ce este bine că Trump a pierdut alegerile. Nu ridicaţi prea sus ştacheta aşteptărilor pentru mandatul lui Biden!

Această alianță politică i-a oferit lui Joe Biden, după ce a câștigat alegerile primare din Partidul Democrat, toate resursele necesare - financiare și logistice - pentru a dezvolta cea mai mare campanie electorală pe care a avut-o Partidul Democrat.

Joe Biden a strâns din contribuții 1,51 de miliarde de dolari, iar Donald Trump, 1,57 de miliarde de dolari. 

Cifra lui Biden e impresionantă pentru că a reușit s-o strângă într-un timp foarte scurt. Primele donații importante au început să vină abia în luna aprilie a acestui an, când Biden a câștigat alegerile interne din partid, conturându-se ca principalul contracandidat al lui Donald Trump.

Președintele SUA a început să strângă bani pentru campania de realegere a sa a doua zi după ce a câștigat alegerile din noiembrie 2016.

Biden și-a concentrat campania pe statele pierdute de democrați în 2016

Dar banii, susținerea politică și discursul unificator n-ar fi însemnat nimic fără o strategie clară în ce privește calea electorală prin care Joe Biden putea să devină președinte.

În ce a constat strategia:

  • s-a concentrat pe statele pierdute de democrați în 2016;
  • a investit mai mulți bani în reclama politică decât Donald Trump în statele cheie;
  • a ținut la fel de multe discursuri și a organizat la fel de multe mitinguri electorale ca și contracandidatul său. În 2016, Hillary Clinton nu a ținut niciun discurs în Wisconsin.
  • evenimentele au fost alese cu grijă pentru a avea un impact media cât mai mare;
  • a încercat să atragă de partea sa cât mai mulți cetățeni moderați indiferent de simpatiile politice ale acestora;

Conform sondajelor, candidatul democrat avea o sumedenie de posibilități. De exemplu, dacă s-ar fi concentrat pe Florida, un stat mare, cu 28 de voturi electorale, câștigarea lui de către Biden ar fi fost biletul de intrare în Casa Albă. 

Trump va cere renumărarea voturilor și insistă că alegerile sunt fraudate

Dar Florida, deși e un stat în care opțiunile politice sunt împărțite aproape la egalitate între cele două partide, e greu de câștigat. Indiferent de campanie, de bani, rezultatul depinde de atât de mulți factori încât nu poți construi o strategie.

Texasul, cu 38 de voturi electorale, în care cei doi candidați erau cotați aproape la egalitate, cu Trump favorit, putea fi o altă soluție, dar echipa lui Biden a refuzat să cheltuie bani și să desfășoare evenimente în acest stat. Era prea dificil și riscant să-l faci să treacă de republicani la democrați într-o perioadă atât de scurtă, deși erau indicii vizibile că s-ar putea întâmpla acest lucru.

Strategia aleasă și care s-a dovedit câștigătoare până la urmă a fost să încerce să recâștige ce a pierdut Hillary Clinton în 2016 - cele trei state din nord: Wisconsin, Michigan și Pennsylvania. Au fost state democrate, câștigate de Donald Trump în urmă cu patru ani. Cei mai mulți bani și cea mai mare desfășurare de forțe au fost orientate către aceste state.

Obama delivers scathing takedown of Trump at unscheduled Georgia rally
Discursul lui Barack Obama din Georgia, unul care a contribuit decisiv la posibila victorie a lui Joe Biden din acest stat controlat de decenii de republicani - YouTube/CNN

Un alt atu al lui Joe Biden a fost implicarea lui Barack Obama, fostul președinte al SUA, care a făcut campanie pentru Biden în Georgia și în Florida, unde a încercat să motiveze și să mobilizeze comunitățile de culoare din aceste state pentru a ieși în număr mare la vot. ceea ce s-a și întâmplat. Joe Biden conduce în Georgia, un stat republican din 1996.

Donald Trump a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a nu pierde controlul politic din cele trei state. Zeci de mitinguri, întâlniri, discursuri nu au fost suficiente pentru a câștiga. Susținătorii săi au fost gălăgioși, agresivi, entuziaști, dar nu au reușit să reziste în fața asaltului unui bărbat în vârstă de 77 de ani care a declarat că vrea să “vindece” America.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇