Joe Biden, declarat cel de-al 46-lea președinte al SUA - reacții interne și internaționale, zeci de mii de oameni sărbătoresc în stradă, Trump amenință

Joe Biden, declarat cel de-al 46-lea președinte al SUA - reacții interne și internaționale, zeci de mii de oameni sărbătoresc în stradă, Trump amenință

Joe Biden a fost declarat câștigător al scrutinului prezidențial din SUA, sâmbătă seara, cu peste 270 de voturi obținute (între 273 și 290, în funcție de sursa media), după ce i-a fost constatată victoria în Pennsylvania.

În patru state – cheie, Pennsylvania, Georgia, Arizona și Nevada, a continuat numărarea voturilor, iar Joe Biden a condus în toate cele patru, la mică diferență.

Pennsylvania, cu 20 de electori, îi asigură lui Biden un succes confortabil, peste cele 270 de voturi de care avea nevoie ca să fie declarat câștigător. Donald Trump are în acest moment 214 voturi.

În timp ce Joe Biden a reacționat pe Twitter spunând că se simte onorat că americanii l-au ales să conducă țara, Donald Trump a avertizat că lucrurile nu vor rămâne așa și a anunțat că de luni vor începe acțiunile în instanțe.

Mulți americani ies din case și sărbătoresc în stradă victoria democratului Joe Biden.

SpotMedia.ro ți-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente de la alegerile prezidențiale din SUA:

03.00 - VIDEO LIVE: Discursul vicepreședintelui ales al SUA Kamala Harris și cel al președintelui ales al SUA Joe Biden din Wilmington, Delaware.

Biden and Harris speak after winning presidential election - 11/7 (FULL LIVE STREAM)

02:42 - Momentul în care senatorul de California Kamala Harris primește vestea că a câștigat alegerile și va fi prima femeie care obține funcția de vicepreședinte al SUA.

De asemenea, alegerea fostului procuror Kamala Harris marchează și o altă premieră: va fi și prima femeie de culoare care ajunge într-o astfel de poziție.

02:20 - Mitingul din automobile, cum au fost organizate cele mai multe evenimente electorale ale democraților din cauza epidemiei, în cinstea lui Joe Biden din Wilmington, orașul de reședință al noului președinte, este supra aglomerat.

ADVERTISING

Cu multe ore înainte de începerea acestuia (03.00, ora României) oamenii și-au așezat scaune de plajă pe capotele mașinilor, așteptând ca președintele să-și țină discursul de învingător.

WilmingtonJoeBiden
Wilmington, Delaware, mii de oameni s-au strâns și așteaptă discursul de învingător al lui Joe Biden, noul președinte ales al SUA - Foto: Captura YouTube/CNN

02:05 - Nepoata președintelui ales a publicat o fotografie în care familia acestuia se bucură la aflarea veștii că Joe Biden a câștigat alegerile.

02:02 - Jurnalistul Carl Bernstein, într-un interviu pentru CNN: "Cel puțin 25 de senatori republicani sunt fericiți că Donald Trump a pierdut alegerile. Aceștia îl vor scoate din buncărul de la Casa Albă destul de curând. Actualul președinte va ceda în maximum o săptămână", a declarat celebrul jurnalist ale cărui investigații au dus la demisia lui Richard Nixon.

01:40 - Fostul senator Carl Levin, democrat din Michigan, într-un interviu telefonic: „Este palpitant pentru țară să vadă un agresor îndepărtat din funcție”, anunță New York Times.

01:20 - Diferența dintre Joe Biden și Donald Trump a crescut la 47.000 de voturi în ultimele ore, conform datelor publicate de autoritățile electorale din Pennsylvania.

Mai multe rețele de televiziune și ziare importante au anunțat că Joe Biden a câștigat președinția SUA în momentul în care autoritățile electorale din Pennsylvania număraseră 98% din voturi, iar diferența dintre cei doi a atins nivelul de 30.000.

01:00 - Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris, noua vicepreședintă a SUA, a publicat o fotografie pe contul său de Twitter în care e surprins momentul în care-și îmbrățișează soția imediat după aflarea veștii că a câștigat alegerile: "Sunt atât de mândru de tine!", a scris acesta.

ADVERTISING

00:49 - Donald Trump a postat un nou mesaj pe Twitter în care anunță că a obținut "71 de milioane de voturi legale", sugerând că Joe Biden, contracandidatul său, a obținut 75 de milioane de voturi care ar fi "ilegale".

"Cele mai multe voturi obținute de un președinte în funcție", a mai scris Donald Trump. Cu toate acestea a pierdut, fiind doar cel de-al patrulea președinte după 1945 care pleacă de la Casa Albă după primul mandat de patru ani.

00:27 - La Fox News, Chris Wallace spune că echipa lui Donald Trump nu a prezentat dovezi clare de fraudă.

Chris Wallace este un jurnalist respectat care a fost moderatorul primei dezbateri prezidențiale, cea în care comportamentul agresiv al lui Donald Trump a șocat opinia publică.

00:12 - Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a ținut o conferință de presă în New York la care a vorbit de "neregularitățile" din alegeri. Mai mulți protestatari l-au admonestat și i-au strigat că minte, anunță New York Times.

Rudy Giuliani, fost primar al orașului, considerat un erou în timpul crizei din septembrie 2001, provocată de atacurile de la World Trade Center, este cel care a creat campania de compromitere a lui Joe Biden, acuzându-l pe fiul acestuia, Hunter, de corupție pe baza unor dovezi contrafăcute.

23:35 - În așteptarea discursului președintelui ales Joe Biden, America sărbătorește victoria acestuia în alegeri.

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în mai multe orașe. În Philadelphia, Pennsylvania, orașul în care voturile pentru Biden s-au dovedit decisive, entuziasmul e la cote maxime.

ADVERTISING

23:30 - Donald Trump a făcut primele declarații după ce Joe Biden a fost anunțat câștigător al alegerilor prezidențiale: „Aceste alegeri sunt departe de a fi terminate. Joe Biden nu a fost certificat ca învingător în niciun stat, să nu mai vorbim de statele în care diferențele sunt foarte mici și care se îndreaptă spre renumărarea voturilor sau în statele în care echipa de campanie a deschis procese legale, valide și legitime și care ar putea determina învingătorul final ”, a declarat Donald Trump, citat de Fox News.

"Începând de luni, echipa de campanie va începe susținerea în instanțe a cauzei noastre pentru a ne asigura că legile electorale sunt pe deplin respectate și există un câștigător legal", a adăugat Trump.

23:18 - Conform proiecțiilor, Partidul Democrat va reuși să-și asigure majoritatea în Camera Reprezentanților, obținând peste 218 mandate, dar mai puține decât se aștepta.

În Senat, situația e neclară. În acest moment, democrații și republicanii sunt la egalitate cu câte 48 de locuri, patru fiind încă în joc.

Se așteaptă ca republicanii să câștige două, în Alaska și în North Carolina, iar pentru cele două locuri de senatori din Georgia se vor organiza din nou alegeri în data de 5 ianuarie.

Dacă democrații le câștigă, vor obține majoritatea Senatului, având 50 de locuri, plus votul vicepreședintelui Kamala Harris.

Dacă nu, republicanii vor continua să aibă majoritate cel puțin încă doi ani, până la alegerile parțiale din 2022.

22:50 - Austin, Texas: suporterii lui Donald Trump s-au strâns în fața Capitolului și protestează, în timp ce mii de susținători ai lui Joe Biden sărbătoresc pe străzile din oraș, anunță New York Times.

Până acum nu s-au înregistrat ciocniri între cele două tabere.

22:35 - Donald Trump s-a întors la Casa Albă. Anunțul că Joe Biden a câștigat l-a surprins pe președintele în funcție pe un teren de golf din Virginia, anunță New York Times.

Coloana oficială și-a făcut cu greu loc printre miile de oameni ieșiți pe străzi în Washington DC pentru a celebra victoria candidatului democrat.

În momentul intrării în clădire, trump le-a făcut cu mâna jurnaliștilor care așteptau ca el să facă declarații.

22:20 - În timp ce majoritatea liderilor lumii îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegeri, există și șefi de state sau guverne care își manifestă reticența sau solidaritatea cu Trump.

Premierul Sloveniei pune sub semnul întrebării anunţul victoriei lui Joe Biden, iar Fidesz-ul lui Orban își manifestă îngrijorarea

22:10 - Relațiile Statelor Unite cu restul lumii s-au schimbat profund câtă vreme Casa Albă a fost condusă de Donald Trump. Iar acum – odată cu victoria lui Joe Biden – sunt pe cale să se schimbe din nou.

BBC și-a mobilizat corespondenții din întreaga lume pentru a face o analiză a modului în care diverse țări vor reacționa la schimbarea puterii de la Casa Albă. Iată principalele concluzii.

22:02- Jill Biden, soția președintelui ales, a postat pe Twitter o fotografie cu cei doi, aflați în locuința lor, ținând în mână un poster pe care scrie: "Dr. și vicepreședintele locuiesc aici".

În imagine, Jill Biden acoperă începutul cuvântului "vicepreședinte" de pe posterul făcut în perioada în care Biden era adjunctul lui Obama, rezultând cuvântul "președinte", anunțând astfel victoria soțului său.

21:50 - America sărbătorește victoria lui Joe Biden:

21:32 - CNN anunță că Joe Biden a atins nivelul de 279 de voturi electorale, atribuindu-i acestuia și victoria din Nevada (6 voturi electorale).

CNN, un post de televiziune liberal, a fost primul care a anunțat victoria lui Joe Biden, în momentul în care diferența dintre acesta și Donald Trump a atins cifra de 30.000 de voturi în statul Pennsylvania, după numărarea oficială a peste 98% din voturi.

"În acel moment exista o probabilitate de 99,7% ca Joe Biden să câștige", a declarat un expert al postului TV.

21:23 - Comentariul Fox News, canal de televiziune conservator: "Candidatul Partidului Democrat Joe Biden l-a învins pe președintele Trump, refuzându-i cel de-al doilea mandat după o campanie dură și dramatică, o numărătoare lungă în câteva state cheie care a declanșat un lung șir de procese".

21:17 - Comentariul Washington Post la anunțul victoriei: "La zeci de ani de la prima încercare, Joe Biden, un senator cu șase mandate și un vicepreședinte al SUA cu două mandate, fiul unui vânzător de mașini și al unei gospodine, a devenit președinte ales al Americii".

21:08 - Comentatorul politic al CNN Van Jones a început să plângă în momentul în care a aflat că Joe Biden a câștigat alegerile: "Rasiștii au căpătat curaj în mandatul lui Donald Trump. Nu mai puteam să merg la supermarket cu fetițele mele fără să mă confrunt cu remarci rasiste", a spus acesta cu lacrimi în ochi în timp ce comenta victoria lui Joe Biden în studioul de televiziune.

20:49 - Senatorul de Utah Mitt Romney este primul oficial republican care-l felicită pe Joe Biden (Partidul Democrat) pentru victorie, deși Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, anunță New York Times.

20:47 - Barack Obama și-a exprimat încrederea în fostul său vicepreședinte: „Știu că va face treaba cu pasiune în interesul fiecărui american, indiferent dacă a primit sau nu votul lor”, anunță New York Times.

20:25 - Klaus Iohannis, președintele României, l-a felicitat pe Joe Biden printr-un mesaj postat pe Twitter pentru victoria înregistrată:

"Îl felicit pe președintele-ales Joe Biden pentru victorie. Aștept cu încredere consolidarea în continuare a Parteneriatului Strategic, unul deja solid și dinamic, în toate domeniile posibile. România va continua să contribuie la creșterea securității, prosperității și solidității comunității transatlantice"

20:22 - Republicanul Jeb Bush, fostul guvernator al Floridei și fratele fostului președinte al SUA George W. Bush, l-a felicitat pe Joe Biden printr-un mesaj postat pe Twitter.

Acesta a fost învins de Donald Trump în alegerile primare din Partidul Republican în 2016, când Jeb Bush a încercat să devină candidatul formațiunii sale pentru Casa Albă.

20:17 - Mesajul postat pe Twitter de către președintele Donald Trump cu câteva minute înainte ca postul de televiziune CNN să anunțe că Joe Biden a câștigat alegerile.

Mesajul a fost marcat de Twitter ca fiind exagerat și conține date neverificate: "Am câștigat detașat aceste alegeri!"

20:06 - Voturile electorale anunțate de către fiecare rețea de televiziune și un cotidian important din SUA diferă, însă toate cifrele sunt peste 270 de voturi electorale, cât este necesar pentru a câștiga.

  • New York Times: Joe Biden - 279 de voturi electorale, au atribuit Pennsylvania (20 de voturi electorale) și Nevada (6 voturi electorale);
  • Washington Post: 273, au atribuit doar Pennsylvania;
  • ABC News: 273, Pennsylvania;
  • Fox News: 290, Pennsylvania, Arizona și Nevada;
  • Associated Press: 290, Pennsylvania, Arizona și Nevada;
  • CNN: 273, Pennsylvania;

19:52 - Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, este aşteptat să se adreseze naţiunii americane sâmbătă seara, la ora locală 20:00, potrivit unui consilier de campanie, transmite Reuters.

19:34 - Kamala Harris, prima femeie aleasă vicepreşedinte al SUA, a promis sâmbătă să se apuce imediat de lucru, într-o primă declaraţie după anunţul victoriei lui Joe Biden la scrutinul prezidenţial, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres. "Acest scrutin înseamnă mult mai mult decât Joe Biden sau decât mine. Are legătură cu sufletul Americii şi cu disponibilitatea noastră de a lupta pentru el. Avem mult de lucru. Haideţi să începem", a scris ea pe Twitter.

19:05 - Donald Trump a avertizat sâmbătă că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat și a anunțat că, de luni, echipele lui de avocați vor începe acțiunile în instanțe.

19:02 - Joe Biden s-a declarat onorat că americanii l-au ales să conducă ţara, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, transmite Reuters.

18:57 - Presa din Statele Unite difuzeză imagini cu americani care sărbătoresc victoria lui Joe Biden. Mașini claxonează în trafic și se aud urale.

Oameni care poartă măști s-au întâlnit pe străzi și dansează pe muzică veselă.

Pe măsură ce minutele trec, tot mai multe imagini cu americani sărbătorind apar pe Twitter.

Iar dacă n-au avut alături de cine să sărbătorească, unii dintre susținătorii lui Biden s-au oprit pe stradă și au schițat câțiva pași de dans.

18:30 - Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA, anunță AP si CNN, cu 284 de voturi, Donald Trump fiind creditat cu doar 214 voturi.

17.00 - Mulți dintre americanii care urmăresc cu sufletul la gură alegerile prezindențiale au obosit și își doresc acum ca scrutinul să se încheie, indiferent cine va câștiga.

Ce-i drept, alegerile durează deja de zile bune. Dar nu e nici pe departe cel mai lung scrutin, potrivit BBC. În urmă cu exact 20 de ani, pentru cel mai râvnit post de la Casa Albă s-au luptat Al Gore și Georghe W Bush. Alegerile au avut loc pe 7 noiembrie, iar Al Gore a câștigat votul popular. La votul electorilor, scorul era foarte strâns. Gore a cerut renumărarea unor voturi, iar Bush a ajuns președinte. Află mai multe AICI.

16:55 - Ellen Weintraub, un oficial din cadrul Comisiei Electorale Federale din Statele Unite, a declarat, sâmbătă, că nu există dovezi privind fraude în scrutinul prezidenţial şi legislativ de anul acesta.

16:42 - Donald Trump anunță că avocații lui vor susține o conferință de presă în Philadelphia, la ora locală 11, informează The Guardian.

13:24 - O analiză a S&P Global citată de The Guardian arată cât de mari sunt sumele pe care Partidul Republican (care îl susține pe Trump) și Partidul Democrat (care îl susține pe Biden) le-au cheltuit pe publicitate pentru promovarea candidaților.

Din datele centralizate de specialiști reiese că democrații au investit mai mult pe promovare clasică, la televiziuni. Mai exact, au dat circa 249,9 milioane de dolari pe acest tip de promovare, față de numai 174,6 milioane, cât au cheltuit republicanii.

În schimb, partidul din spatele lui Donald Trump a dat mult mai mulți bani pe promovare în mediul online. Cu alte cuvinte, republicanii au cheltuit 201 milioane pe promovarea online, în vreme ce democrații au cheltuit doar circa 166 de milioane de dolari.

Cei mai mulți bani s-au dus pe promovarea făcută în Arizona, Florida, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

13:00 - Joe Biden continuă să îşi consolideze, sâmbătă, avansul faţă de republicanul Donald Trump şi este aproape de victorie în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă, anunţă CNN, citat de News.ro.

În Georgia, Biden are acum 49,4 la sută din sută din voturi, în timp ce preşedintele Trump are 49,3. Sâmbătă dimineaţă, diferenţa de voturi dintre cei doi era 7.248 în favoarea democratului. Astfel, cei 16 mari electori din acest stat i-ar putea reveni lui Joe Biden.

Joe Biden este în acest moment în avans şi în Nevada (6 mari electori), Arizona (11) şi Pennsylvania (10).

În Nevada, democratul are până acum 49,8 la sută din voturi, în timp ce republicanul are 48 la sută (diferenţă de 22.657 de voturi).

În Arizona, Biden are 49,6 la sută din voturi, iar Trump 48,6 (29.861 de voturi diferenţă).

În Pennsylvania, Biden are acum cu 28.833 de voturi mai mult decât Trump (49,6 la sută – 49,1 la sută).

12:20 - CNN, trust media din SUA cu atitudine critică la adresa lui Donald Trump, anunță că americanii rămân în permanență conectați la transmisiunile despre alegeri.

În context, CNN susține că în cursul acestei săptămâni a înregistrat audiențe record. În două dintre zile, audientele ar fi fost printre cele mai mari de la înființarea postului TV, în urmă cu 40 de ani.

10:53 - Cotidianul The Guardian anunță că autoritățile din Georgia au dat publicității noi rezultate privind numărătoarea voturilor. Deși cifrele s-au schimbat, situația rămâne aceeași: Joe Biden are un avans fragil în fața lui Donald Trump.

6:00 - Joe Biden a declarat, sâmbătă dimineaţă, că va câştiga cursa pentru preşedinţie, într-un discurs susţinut la Wilmington (Delaware). "Dragi americani, nu avem o declaraţie finală despre victorie, dar numerele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă. Trebuie să fim calmi, fiecare vot va fi numărat", a declarat el.

5:45 - Un judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania prin decizia sa conform căreia buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat să fie tratate separat de alte buletine de vot, informează AFP, citată de Agerpres. Magistratul nu a ordonat însă oprirea numărătorii acestor buletine de vot aşa cum doreşte tabăra republicană.

03:01 - Joe Biden, cu 20.000 de voturi în fața lui Donald Trump în Pennsylvania (20 de voturi electorale), are puține șanse să mai piardă alegerile în acest stat, conform unei analize CNN. Drumul democratului către Casa Albă e tot mai scurt.

02:50 - În Georgia (16 voturi electorale), Joe Biden e în fața lui Donald Trump cu 4.022 de voturi, fiind numărate 99% din voturi, conform datelor oficiale.

În acest stat va avea lor o renumărare a voturilor, dar cei din echipa lui Donald Trump au slabe speranțe că situația se va schimba, anunță CNN.

02:15 - Joe Biden va ține un discurs astăzi doar dacă, în urma raportării a unui număr suficient de voturi, posturile de televiziune vor face proiecția că a câștigat alegerile, anunță New York Times.

În cazul în care rezultatul nu e clar, Joe Biden va amâna să se adreseze publicului până când va fi desemnat câștigător, anunță sursa citată.

02:07 - Primele rezultate oficiale ale numărării voturilor din districtul în care se află orașul Pittsburg, Pennsylvania, măresc diferența dintre Joe Biden și Donald Trump la aproape 20.000 de voturi în acest stat cu 20 de voturi electorale.

O victorie a lui Joe Biden în Pennsylvania e tot mai posibilă, anunță CNN, ceea ce ar însemna că reprezentatul democrat ar ajunge la Casa Albă.

02:00 - Cu cât șansele de a câștiga un nou mandat scad, cu atât se intensifică amenințările cu procese făcute de Donald Trump, actualul președinte al SUA.

Un nou mesaj publicat pe Twitter sugerează că democrații fac să dispară voturi în statele cheie, susținând că diferența dintre el și Joe Biden crește în urma unei "conspirații".

01:50 - Diferența dintre Joe Biden și Donald Trump se mărește în Pennsylvania (20 de voturi electorle) la 16.784 de voturi, conform datelor oficiale.

01: 13 - Donald Trump îl atenționează pe Joe Biden să nu anunțe că a câștigat alegerile pentru că o va face și el. De asemenea, președintele SUA susține că va lupta în justiție pentru cel de-al doilea mandat de președinte pe care consideră că l-a câștigat.

00:35 - Donald Trump caută o cale "credibilă" împreună cu consilierii săi să conteste rezultatele alegerilor din mai multe state în care scorul e strâns, a anunțat corespondentul CNN la Casa Albă.

"Până acum nu au găsit-o", a declarat acesta, susținând că în discuția cu un membru al echipei de campanie a lui Trump acesta a spus că aproape sigur vor pierde statul Georgia și nu mai există nicio posibilitate prin care să câștige alegerile.

00:10 - Diferența dintre Joe Biden și Donald Trump din statul Georgia, 16 voturi electorale, a crescut în ultima oră de la 1.500 de voturi la 4.163 în favoarea candidatului democrat, conform numărătorii oficiale. În Georgia, din cauza rezultatului strâns, de sub un procent, toate voturile vor fi renumărate.

Sâmbătă, 7 octombrie 2020

23: 59 - A apărut un conflict între republicanii care susțin că Donald Trump ar trebui să-și recunoască înfrângerea atunci când situația se va clarifica și cei care îl susțin pe acesta și îi cer să meargă până la capăt, anunță Washington Post.

"Dacă Trump pierde, ar trebui să acceptăm realitatea", a scris reprezentantul republican Dan Crenshaw pe Twitter.

Marjorie Taylor Greene, o colegă de partid a acestuia, de asemenea membră a Camerei Reprezentanților, l-a amenințat pe acesta și i-a spus că "trădarea nu va fi uitată", cerându-i să-l susțină pe Donald Trump orice ar fi.

23:25 - Președintele SUA, într-un mesaj pe Twitter, acuză nereguli în ce privește numărarea voturilor din statul Georgia, 16 voturi electorale, întrebând unde sunt "voturile militarilor?".

Un număr de voturi ale angajaților din armată care au domiciliu în acest stat urmează să fie numărate în zilele următoare, conform oficialilor acestui stat.

Paradoxal, Donald Trump acuză nereguli într-un stat care este condus de o administrație republicană, atât la nivel de guvernator cât și la nivel de autoritate electorală.

Joe Biden conduce în acest stat cu 1.564 de voturi.

23:09 - Donald Trump nu va ține un discurs de acceptare a înfrângerii nici în situația în care pierde alegerile din Pennsylvania, iar Joe Biden obține majoritatea voturilor electorale, anunță corespondentul CNN la Casa Albă.

"În echipa lui Donald Trump nu e nicio pregătire pentru a ține un astfel de discurs", a anunțat jurnalistul postului american de televiziune.

22:45 - La Casa Albă e foarte multă nervozitate, anunță corespondentul CNN. Donald Trump se plânge că nu e sprijinit suficient de aliații săi republicani, iar tensiunea crește pe măsură ce sunt anunțate rezultatele din statele cheie.

Strategia actualului președinte este de a depune plângeri în instanțe prin echipa sa de avocați pentru stoparea numărării voturilor în diferite circumscripții în care sunt semne că pierde.

Până acum, nicio cerere de stopare a numărării voturilor nu a fost admisă de judecători.

22:20 - În Philadelphia, numărătoarea voturilor se va desfășura pe tot parcursul zilei, a anunțat un oficial al orașului.

Raportarea celor aproximativ 40.000 de voturi care mai sunt de numărat se va face în tranșe de maxium două, trei mii de voturi și "nu știu dacă vom termina de numărat astăzi", a spus acesta într-o conferință de presă.

Voturile din Philadelphia sunt decisive pentru a arăta cine a câștigat statul Pennsylvania, 20 de voturi electorale, în care Biden conduce acum cu peste 13.000 de voturi. Dacă Biden iese învingător, devine noul președinte al SUA.

Massive 'Count Every Vote' Banner Appears in Philadelphia
"Fiecare vot contează", un banner uriaș afișat pe străzile din Philadelphia. Mai mulți protestatari cer să se numere vot cu vot, reacționând la apelurile repetate ale lui Donald Trump de a opri numărătoarea în statul Pennsylvania - YouTube

21:55 - Reprezentanții Partidului Republican au cerut Curții Supreme a SUA să oprească numărarea voturilor din statul Pennsylvania, conform CNN. O astfel de acțiune are puține șanse de reușită, anunță analiștii postului de televiziune.

21:30 - În Georgia, stat cu 16 voturi electorale, în care Joe Biden conduce cu 1.553 de voturi, renumărarea voturilor se va face automat din cauza diferenței foarte mici dintre cei doi candidați, conform CNN care citează autoritățile locale.

21:16 - În Pennsylvania, 20 de voturi electorale, diferența dintre Joe Biden și Donald Trump este de 13.662, conform numărătorii oficiale.

20:55 - Primul stat în care Joe Biden va fi anunțat câștigător astăzi este Nevada, conform New York Times. Aventajul lui Biden s-a dublat după ultimele raportări a numărării voturilor, diferența fiind de 20.000 de voturi în favoarea candidatului democrat. Nevada are 6 voturi electorale. Cu acestea, Biden poate atinge cele 270 de voturi necesare pentru a deveni președinte în proiecția Fox News și 258 de voturi în proiecția CNN.

20:45 - Conform numărătorii oficiale, Joe Biden conduce în Pennsylvania cu peste 13.000 de voturi. Diferența a crescut mult pe parcursul zilei. CNN a anunțat că ea ar putea crește la peste 30.000 de voturi în următoarele ore, în funcție de rezultatele oficiale ce urmează a fi raportate.

20:24 - Joe Biden și Kamala Harris urmează să se adreseze națiunii într-un discurs în prime time, potrivit unui oficial din echipa de campanie citat de The Guardian.

20:10 - Philadelphia anunță că numărarea voturilor ar mai putea dura ”câteva zile”, iar autoritățile locale le cer americanilor să ignore agitația din jur și să le permită finalizarea numărătorii.

19:48 - Între timp, în Philadelphia americanii sărbătoresc cu mic cu mare, cu DJ, tacos și măști, de parcă pandemia nici n-a fost vreodată o problemă în SUA, potrivit imaginilor transmise de Reuters, live pe Facebook.

19:42 - Staff-ul de campanie al lui Joe Biden avertizează că Donald Trump ar putea fi escortat dacă refuză să părăsească reședința sa oficială de la Casa Albă.

”Așa cum am declarat pe 19 iulie, poporul american va decide soarta acestor alegeri. Iar guvernul Statelor Unite este perfect capabil să-i escorteze pe cei care intră ilegal pe proprietatea sa”, spune într-o declarație de presă, Andrew Bates, unul dintre purtătorii de cuvânt din echipa lui Biden, citat de The Independent.

Remarcile vin ca răspuns la informațiile care spun că Trump nu are de gând să renunțe la locul său în Casa Albă, în cazul în care Biden câștigă alegerile.

19:11 - Deși se abține de la a face predicții, CNN publică un tabel din care se vede destul de clar cine conduce până în acest moment în cele cinci state decisive în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

395e4df3-c4d4-46a8-b0ee-94064b1c1f61
Foto: CNN.com

Tendința favorabilă lui Joe Biden în statele Pennsylvania și Nevada este confirmată și de The Guardian, însă Associated Press îndeamnă la calm și la răbdare pentru numărătoarea oficială a voturilor.

18:25 - Comitatul Maricopa, cu cea mai mare densitate de populație din Arizona, a făcut publică situația voturilor în arealul său, relatează CNN.

Potrivit numărătorii, Joe Biden conduce în acest comitat cu 972.570 de voturi, în timp ce Trump primește doar 912.115 de voturi.

Și totuși, avansul lui Biden aici este de doar 28.285 de voturi de la ultima raportare, în timp ce Trump a obținut un avans de 31.716 de voturi

Arizona este unul din cele șase state pentru care CNN s-a abținut să facă proiecții.

18:14 - Echipa de campanie a lui Donald Trump susține că alegerile prezidenţiale americane ”nu s-au terminat”, după ce presa americană a anunţat că Joe Biden îl devansează în Pennsylvania, un stat-cheie decisiv în scrutin, fără de care republicanul nu poate rămâne la Casa Albă, relatează AFP, citat de News.ro.

”Aceste alegeri nu s-au terminat. Proiecţiile eronate care proclamă victoria lui Joe Biden au la bază rezultate departe de a fi definitive în patru state”, subliniază echipa lui Trump într-un comunicat emis de către Matt Morgan.

În ceea ce priveşte celelalte state-cheie aflate în joc, tabăta lui Trump se vrea de asemenea prudentă.

”Georgia se îndreaptă către o renumărare a voturilor, iar noi suntem siguri că vom găsi buletine de vot în neregulă şi că preşedintele Trump va câştiga până la urmă” în acest stat, apreciază Matt Morgan.

17:53 - Georgia anunță reluarea numărătorii voturilor, potrivit The Guardian. Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensberger, confirmă că va exista o reluare a numărătorii voturilor în acest stat.

”Voturile vor fi numărate din nou în Georgia”, a declarat Raffensberger, promițând o transparență totală în proces.

Având în vedere cât de strânsă este competiția pentru scrutinul prezidențial în Georgia (Joe Biden are un avans de doar 1,579 de voturi în fața lui Donald Trump), era și de așteptat ca autoritățile locale să recurgă la reluarea numărării buletinelor de vot.

17:00 - Echipa de campanie a lui Trump anunță că va contesta victoria lui Biden, dacă aceasta se va confirma.

16:34 - Autoritățile au restricționat spațiul aerian de deasupra casei lui Joe Biden în Wilmington, Delaware. Restricția rămâne în vigoare până miercurea viitoare.

16:28 - Biden urmează să țină o conferință de presă astăzi. Cum este tot mai clar că el va deveni președintele Statelor Unite, e de urmărit planul său pentru o tranziție pașnică a puterii.

16:22 - În Philladelphia mai sunt de numărat în jur de 25.000 de voturi.

16:14 - Senatorul republicat Pat Toomey, care reprezintă Pennsylvania, spune că acuzațiile lui Trump de fraudare a alegerilor nu au bază reală.

16:02 - Cu 95% din voturi numărate în Pennsylvania, Biden conduce cu 5.587 de voturi în fața lui Trump. Dacă Biden câștigă Pennsylvania, trece de pragul de 270 de voturi electorale și câștigă alegerile.

15:55 - Joe Biden l-a devansat pe Trump și în Pennsylvania, potrivit CNN. Trump pierde orice șansă să rămână președinte fără acest stat, după ce Biden a preluat conducerea și în Georgia.

15:38 - Liderul majorităţii republicane din Senatul america, Mitch McConnell, a avut o primă reacție față de acuzațiile lui Trump.

”Uite cum trebuie să meargă lucrurile în țara noastră măreață: fiecare vot legal trebuie numărat. Fiecare vot ilegal, nu. Ambele tabere trebuie să poată observa procesul. Și tribunalele aplică legea și rezolvă disputele. Așa decid voturile americanilor rezultatul”, a scris McConnell pe Twitter.

15:02 - La 90% din voturi numărate, Biden conduce în Arizona, cu un avans de peste 47.000 de voturi în fața lui Trump, potrivit CNN.

14:51 - Deși până acum nu a fost adusă nicio dovadă a fraudării votului, așa cum a acuzat public președintele în exercițiu, Trump și echipa sa merg în continuare pe acest scenariu. Ba chiar au înființată o linie tel verde unde cetățenii care au observat fraude să le sesizeze, potrivit CNN.

14:19 - Ministrul german de externe Heiko Maas a îndemnat vineri cele două tabere care se confruntă în alegerile prezidenţiale din SUA să dea dovadă de reţinere până la aflarea rezultatelor finale, subliniind că alimentarea tensiunilor este un gest iresponsabil, transmite Reuters.

”America este mai mult decât un one-man show. Oricine continuă să toarne gaz pe foc într-o situaţie ca aceasta acţionează iresponsabil. Acum este momentul să fie păstrată mintea limpede până când va fi disponibil un rezultat stabilit în mod independent”, a ministru german.

14:14 - Facebook a închis joi - invocând conţinut înşelător - un grup care militează în favoarea preşedintelui american Donald Trump, intitulat "Opriţi furtul", şi care cere "întreruperea numărării" şi "oprirea furtului votului" de către democraţi, relatează France Presse şi dpa.

Grupul "Stop the Steal" ajunsese la aproape 350.000 de membri joi după-amiază înainte ca gigantul reţelelor sociale să intervină.

13:56 - În Pennsylvania, Trump conduce cu puțin peste 18.000 de voturi în fața lui Biden. Daca Trump ar pierde atât Georgia, cât și Pennsylvania, atunci am putea spune oficial ca actualul președinte a pierdut alegerile, scrie CNN.

13:53 - Biden își mărește avansul în fața lui Trump, în Georgia.

13:30 - The Guardian s-a uitat în mesajele de pe Twitter ale lui Trump din trecut și au extras unul pe care actualul președinte american ar putea să-l recitească.

”Ce îi diferențiază pe câștigători de pierzători e modul în care reacționează la fiecare schimbare a sorții”, e un mesaj al lui Trump din 2014.

Daca va pierde, Trump nu rămâne doar fără funcție, ci și fără statutul de privilegiat de pe Twitter. Twitter permite ca oficialii cu peste 250.000 de urmăritori să nu aibă conturile suspendate pentru abateri care în mod normal ar duce la această măsură.

12:41 - Iată care e situația la acest moment în cele patru state-cheie care ar putea schimba tot ce știm acum, odată ce se va fi terminat numărătoarea voturilor.

12:27 - Joe Biden va primi protecţie suplimentară din partea agenţilor Secret Service vineri în Wilmington, statul Delaware, unde plănuieşte să rămână încă o zi pentru un posibil discurs foarte important, conform presei locale, transmite dpa.

11:55 - Joe Biden câștigă un mic avans în Georgia. La acest moment are cu 917 voturi mai mult decât Trump.

11:50 - În timp ce ochii au fost ațintiți pe Twitter și Facebook, o serie de dezinformări a circulat pe TikTok. Și, deși e rețaua pe care Tump o vrea interzisă în SUA, fake-news-urile și conspirațiile postate îl avantajau pe el.

11:28 - Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmite vineri Reuters.

10:30 - Donald Trump Jr, fiul cel mare al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a făcut apel ca tatăl său să ducă un "război total" în legătură cu acuzaţiile, nesusţinute de dovezi, de fraudă electorală, relatează AFP şi DPA.

"Cel mai bun lucru pentru viitorul Americii este ca (preşedintele Donald Trump) să ducă un război total în legătură cu aceste alegeri, pentru a expune fraudele, înşelătoriile, votanţii morţi sau care s-au mutat din statul lor, care durează de prea mult timp", a scris pe Twitter Donald Trump Jr, cunoscut pentru că distribuie teorii conspirative.

Postarea sa a fost imediat restricţionată de Twitter.

În acelaşi timp, Eric Trump, al doilea fiu al miliardarului, le-a cerut republicanilor să lupte "împotriva acestei fraude".

"Unde sunt republicanii? Fiţi curajoşi, luptaţi-vă împotriva acestei fraude", a transmis Eric Trump.

9:49 - Poliţia din Philadelphia a anunţat vineri că anchetează un presupus plan de atacare a Centrului de convenţii Pennsylvania din oraş, unde se numără buletinele de vot din alegerile prezidenţiale.

Poliţia locală a primit o informaţie că un vehicul de tip Hummer având la bord oameni înarmaţi se îndrepta din Virginia cu intenţia de a ataca acest centru, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Forţele de ordine au reţinut cel puţin un bărbat şi au confiscat o armă şi vehiculul Hummer. Nu au fost raportate persoane rănite şi nu au fost furnizate alte detalii despre presupusul complot.

9:35 - Serviciul poştal al Statelor Unite (USPS) a informat că aproximativ 1.700 de buletine de vot au fost identificate la centre de procesare a corespondenţei în statul Pennsylvania, în timpul a două verificări întreprinse joi, şi că buletinele sunt în curs de a fi predate autorităţilor electorale, transmite vineri Reuters.

În Pennsylvania buletinele de vot trebuie să fie primite până vineri seara pentru a putea fi numărate.

7:45 - Greta Thunberg, adolescenta suedeză activistă pentru mediu, l-a ridiculizat pe Donald Trump într-un mesaj publicat pe Twitter, după ce în 2019 preşedintele SUA lua în derâdere determinarea ei.

Când a fost numită „personalitatea anului” de revista Time, Donald Trump a îndemnat-o, în decembrie 2019, să îşi rezolve „problema legată de controlul furiei”. "Calmează-te, Greta, calmează-te!”, a scris Trump în mesajul care începea cu remarca „atât de ridicol”, la adresa distincţiei oferite de Time.

Acum, când Trump publică mesaje pe Twitter scrise cu litere de o şchioapă şi face acuzaţii, fără dovezi, privind frauda electorală, Thunberg i-a scris: „Atât de ridicol”. Răspunsul ei a fost dat mesajului preşedintelui „Opriţi numărătoarea!”.

„Donald trebuie să îşi rezolve problema legată de controlul furiei, apoi să meargă la un film cu un prieten! Calmează-te, Donald, calmează-te!”, a replicat Greta.

7:10 - Este aproape miezul nopţii pe coasta de Est a SUA, dar numărătoarea continuă în statele-cheie Georgia şi Pennsylvania. Asta însă nu înseamnă însă că vom avea un rezultat final foarte curând, transmite ABC.

7:03 - Cele mai recente date din statele cheie arată astfel:

  • Pennsylvania (20 de voturi în colegiul electoral): Trump pierde teren, având un avans de mai puţin de 50.000 de voturi la fiecare nouă tranşă de buletine de vot, relatează dpa.
  • Arizona (11 voturi în colegiul electoral): conduce Joe Biden care a înregistrat o creştere de aproximativ 46.000 de voturi.
  • Georgia (16): Sunt 2.500 de voturi care îi separă pe cei doi candidaţi
  • Nevada (6 voturi): Situaţia nu se actualizează continuu, dar Biden are un avans de aproximativ 11.400 de voturi

6:24 - Echipa de campanie a preşedintelui Trump a transmis o sesizare oficială procurorului general, William Barr, în care denunţă presupuse nereguli electorale în statul Nevada.

"Vă scriem pentru a vă supune atenţiei fraude electorale penale în statul Nevada, în alegerile generale din 2020. Mai exact, am identificat 3.062 de persoane care par să fi votat ilegal", scrie în reclamaţia trimisă procurorului Barr, potrivit Fox News.

Avansul lui Joe Biden este în creştere în Nevada, conform cifrelor oficiale.

6:12 - Mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ''fraudă'' în alegeri lansate de Donald Trump, relatează dpa.

  • "Aceasta devine nebunie"
  • 'Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic"
  • ''Dacă cineva are dovada unor nereguli, ar trebui să o prezinte şi să o rezolve. Orice este mai puţin dăunează integrităţii alegerilor noastre şi este periculos pentru democraţia noastră''

Acestea au fost câteva dintre reacţiile unor congresmeni şi guvernatori republicani.

2:30 - Mai multe televiziuni americane au decis să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia.

Canalele MSNBC, NBC News şi ABC News au întrerupt difuzarea declaraţiei.

CNN a decis să nu întrerupă emisia, dar la final prezentatorul a vorbit despre o noapte tristă pentru SUA, nevoite să-şi vadă preşedintele acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile.

1:45 - Trump a susținut o declarație la Casa Albă, în fața jurnaliștilor, fără să răspundă însă la întrebările acestora.

President Trump Delivers Remarks

Next—President Trump delivers remarks.

Posted by The White House on Thursday, November 5, 2020

Trump a repetat de mai multe ori că ”voturile legale” îi vor aduce victoria. ”Daca vor fi măsurate voturile legale, voi câștiga ușor. Dacă vor fi numărate voturile ilegale, ei vor încerca să ne fure alegerile”, a spus Trump. El a solicitat oprirea numărării voturilor venite târziu. Trump a insistat în declarație și pe victoriile obținute până acum în state critice, unele dintre ele victorii categorice.

Declarația lui Donald Trump vine pe fundalul modificărilor ce au loc, pe măsură ce sunt numărate voturile, în cifrele raportate în Pennsylvania și Georgia. Șansele lui Donald Trump la cel de-al doilea mandat sunt în scădere.

1:40 - Un consilier de-al lui Trump spune, citat de CNN, ca ”cifrele nu sunt de partea noastră și este nevoie de o minune de la Dumnezeu, ca să inversăm cursul”. Această opinie sumbră a fost emisă în timp ce echipa lui Trump urmărește, cu îngrijorare, cursul numărării voturilor în Pennsylvania și Georgia.

1:10 - Donald Trump va face o declarație de presă în jurul orei locale 18:30, informează CNN. Ultima declarație publică a lui Trump a avut loc miercuri, când actualul președinte al SUA a cerut oprirea numărării voturilor venite după închiderea urnelor și și-a atribuit victoria în fața lui Joe Biden.

joi, 5 noiembrie 2020

23:45 - Joi seară, echipa de campanie a lui Donald Trump a deschis un nou proces în Pennsylvania în care a susţinut că reprezentanţilor Partidului Republican nu le-a fost permis accesul la numărarea voturilor din acest stat.

23.27- Candidatul democrat Joe Biden, aflat în poziție de favorit al alegerilor prezidențiale din SUA potrivit proiecțiilor realizate de principalele media, a vorbit în fața jurnaliștilor.

Acesta a cerut ”răbdare” în numărătoarea voturilor, relatează CNN.

”Suntem foarte mulțumiți de cum se arată lucrurile. Nu avem niciun dubiu că, atunci când numărătoarea se va fi încheiat, eu și senatorul Harris vom fi declarați învingători. Așadar, fac un apel la calm. Procesul de numărare se află încă în desfășurare. Și vom afla curând (rezultatul - n.red.). Așadar vă mulțumim pentru răbdare dar trebuie să numărăm voturile”, a spus Biden.

Fostul vicepreședinte american așteaptă rezultatul votului în Wilmington, Delaware și a vorbit la sfârșitul unei ședințe în care a fost informat despre situația Covid-19 din Statele Unite (după ce SUA a raportat peste 100.000 de cazuri pe zi), potrivit staff-ului său de campanie.

22.30 - Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din statul Pennsylvania, care l-ar putea trimite pe Joe Biden la Casa Albă, ar putea fi cunoscut chiar în următoarele ore, a anunţat responsabila locală cu operaţiunile de vot, scrie AFP.

„S-ar putea” ca rezultatul votului să fie cunoscut joi, a declarat Kathy Boockvar pe CNN.

21:15 - Un judecător din Georgia a respins o petiţie a echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump privind scrutinul prezidenţial, prin care aceasta susținea că există indicii că oficialii locali au gestionat inadecvat buletinele de vot.

Instanța a decis că nu există dovezi care să susțină afirmațiile, scrie agenția dpa.

Potrivit Reuters, o decizie similară a fost luată și în statul Michigan, unde echipa de campanie a lui Trump a depus o petiție pentru a opri numărătoarea voturilor.

19:45 - Voturile primite de Donald Trump în Pennsylvania au scăzut semnificativ în ultimele 48 de ore, având un avans de 115.000 de opţiuni, faţă de cele 600.000 de voturi care au fost estimate iniţial, scrie CNN.

În prezent, sunt numărate voturile prin corespondenţă, cele mai multe fiind pentru Joe Biden. Preşedintele nu poate fi reales fără votul celor 20 de electori din Pennsylvania. În zonele cele mai populate ale acestui stat, precum Montgomery County, Biden conduce la voturile prin corespondenţă şi sunt încă aşteptate voturile din Philadelphia, în care locuiesc 12% dintre cetăţenii acestui stat. 

În 2016, Hillary Clinton câştiga 584.000 de voturi în Philadelphia County. Acum, Biden are cu doar 100.000 de voturi mai puţin, dar mai sunt multe de numărat. Jurnaliştii de la CNN au apreciat faptul că Biden ar putea câştiga Pennsylvania, aşa cum a făcut-o Hillary Clinton, sau ar putea să obţină mult mai multe voturi. 

19:34 - Directoarea de campanie a lui Joe Biden a declarat joi că este încrezătoare că acesta va câştiga alegerile din SUA şi a caracterizat acţiunile în instanţă înaintate de preşedintele Donald Trump drept "lipsite de fundament", relatează dpa şi AFP.

"Cred că ziua va fi una foarte pozitivă pentru vicepreşedinte. Suntem absolut siguri că Joe Biden va fi viitorul preşedinte al SUA", a spus ea, anticipând victoria candidatului democrat într-un număr de state-cheie în care voturile sunt încă numărate.

Ea şi-a exprimat speranţa pentru un rezultat mai târziu în cursul zilei de joi, dar totodată a spus că procesul de vot ar putea dura mai mult. "Fiţi calmi", a îndemnat ea.

19:30 - Avansul lui Biden este în creştere în Nevada, conform cifrelor oficiale, iar echipa de campanie a preşedintelui Trump a anunţat că va contesta modul în care s-a desfăşurat scrutinul în acest stat.

Potrivit rezultatelor oficiale anunţate de statul Nevada după numărarea a 87% din buletinele de vot, Joe Biden are acum un avans de peste 12.000 de voturi. Avansul pe care Biden îl avea până acum în Nevada era de peste 7.600 de voturi.

Statul Nevada are şase voturi în Colegiul electoral federal, iar confirmarea victoriei i-ar oferi lui Joseph Biden funcţia de preşedinte al SUA.

Echipa lui Donald Trump a anunţat, potrivit Fox News, că intentează o acţiune judiciară în Las Vegas, argumentând că scrutinul s-a desfăşurat în mod "ilegal" în Nevada, prin participarea unor persoane care nu mai au rezidenţă în circumscripţiile electorale aferente.

19:07 - Arizona mai are de numărat aproximativ 450.000 de voturi, au anunţat joi autorităţie electorale, relatează Associated Press, care precizează că a atribuit o victorie în acest stat democratului Joe Biden. Biden îl devansează pe Trump cu 2,35 de puncte procentuale în Arizona, reprezentând aproximativ 68.000 de voturi. Marea majoritate a voturilor care urmează să fie numărate provin din Maricopa, cel mai populat comitat în acest stat.

18:57 - Preşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), David McAllister, a subliniat joi că este important ca ''toate voturile să conteze şi aceasta înseamnă ca toate voturile să fie numărate'', relatează BBC. Într-o postare pe Twitter, McAllister (membru al Uniunii Creştin-Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel) le-a cerut ''tuturor părţilor să accepte rezultatul şi să nu existe turbulenţe suplimentare'' odată ce procesul electoral va fi încheiat.

18:38 - Georgia - Aproximativ 60.000 de voturi erau numărate în Georgia, a anunţat joi un oficial electoral într-o conferinţă de presă, care a insistat asupra ”acurateţii” procesului, reatează CNN.

Numărarea poate continua până joi seara (ora locală), a precizat Gabriel Sterling, care a prezentat situaţia la nivel de comitat. Diferenţa între cei doi candidaţi la preşedinţie în acest stat tradiţional republican care furnizează 16 mari electori este foarte mică. Georgia ar putea stabili învingătorul.

17:38 - Donald Trump a cerut oprirea numărării voturilor, în contextul în care denunţă posibile fraude în procesarea buletinelor de vot prin corespondenţă. "Opriţi numărarea voturilor!", a transmis Donald Trump, prin Twitter. "Orice buletin de vot venit după ziua alegerilor nu va fi numărat!, a adăugat Donald Trump. Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

17:00 - În noaptea de miercuri spre joi, distanţa s-a micşorat în Georgia, pe măsură ce zeci de mii de buletine de vot trimise prin poştă erau numărate, în favoarea lui Joe Biden, care se află cu doar 20.000 de voturi (0,4%) în urma lui Donald Trump. Rezultatul final în acest stat ar putea fi cunoscut joi după-amiaza (ora locală), potrivit secretarului de Stat al Georgiei, Brad Raffensperger.

În Arizona, Donald Trump este pe cale să-l prindă din urmă pe Joe Biden, ceea ce ar însemna ca democratul să piardă 11 mari electori - pe care două instituţii media, AP şi Fox News, i-au atribuit victoria lui Joe Biden în noaptea alegerilor, marţi, pe baza rezultatelor parţiale şi modelelor statistice, o metodă de obicei foarte sigură.

Cele cinci state americane în care se joacă preşedinţia

Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane este în continuare în suspans joi în cinci state-cheie, unde numărarea voturilor este în curs, iar cursa este prea strânsă pentru a se declara un învingător, relatează AFP, care prezintă situaţia în aceste state.

ARIZONA - 11 mari electori în joc

Joe Biden înregistra 50,5% din sufragii, iar Donald Trump 48,1%, o diferenţă de 68.000 de voturi, la numărarea parţială a 86% din sufragii, joi.

Fox News şi agenţia americană de presă Associated Press (AP) au apreciat, în noaptea de marţi spre miercuri, că democratul a obţinut o victorie în acest stat din Vest şi că este imposibil ca republicanul să recupereze.

Alte publicaţii - ca New York Times (NYT) sau CNN - preferă să aştepte pentru a atribui victoria în aceststat, care votează în mod tradiţional cu republicanii.

Autorităţile locale nu cred că sunt în măsură să încheie numărarea voturilor până vineri, probabil.

GEORGIA - 16 mari electori în joc

În total 96% dintre voturi au fost înregistrate în acest stat din Sud-Vest, care votează în mod tradiţional cu republicanii.

Donald Trump conducea marţi seara, însă avansul său s-a redus treptat şi mai dispunea de un avans de doar 18.500 de voturi faţă de Joe Biden, cu un scor de 49,6% la 49,2%, potrivit presei americane.

NEVADA - 6 mari electori în joc

86% dintre voturi erau înregistrate în acest stat deşertic din Vest, care a votat cu Hillary Clinton în 2016.

Joe Biden se afla, pentru moment, în frunte, cu 49,3%, iar Trump înregistra 48,7% din voturile exprimate. Este vorba despre odiferenţă de 8.000 de voturi.

Autorităţile locale au anunţat că urmează să comunice în cursul zilei.

PENNSYLVANIA - 20 de mari electori în joc

89% dintre voturi erau numărate în acest stat industrial de pe ”Centura de rugină” din Nord-Est, în care canidaţii au făcut o campanie aprigă.

Avansul confortabil al lui Donald Trump s-a redus miercuri, dar el avea în continuare cu 160.000 de voturi în plus faţă de rivalul său (50,7% la 48,2%).

Mai erau de numărat 750.000 de buletine de vot - toate trimise prin poştă -, o modalitate mult mai folositî de către alegătorii democraţi, ceea ce ar putea, potrivit presei americane, să inverseze rezultatul final.

Autorităţile locale speră să fie în măsură termine numărarea voturilor până vineri.

NORTH CAROLINA - 15 mari electori în joc

95% dintre voturi au fost deja înregistrate în acest stat, în mod tradiţional republican.

Donald Trump era în avantaj (50,1%) faţă de Joe Biden (48,7%) cu aproximativ 77.000 de voturi.

Însă voturile prin corespondenţă, trimise cel mai târziu până în ziua alegerilor - 3 noiembrie - sunt acceptate, dacă sosesc în următoarele nouă zile.

Suporterii lui Trump au ieșit înarmați în stradă

La Phoenix, o mulţime pro-Trump, în care unii erau înarmaţi, s-a adunat în faţa unui centru de numărarea voturilor şi a strigat ”Număraţi voturile!” şi ”Ruşine Fox!”.

Însă în statele în care Donald Trump se afla în urma lui Joe Biden - ca Michigan -, susţinătorii săi strigau ”Opriţi votul!”, denunţând numărarea buletinelor de vot, în opinia lor frauduloasă, întrucât nu au fost înregistrate în ziua alegerilor - o ilustrare a strategiei oportuniste a taberei lui Trump, care aminteşte de gherila judiciară din alegerile prezidenţiale din 2000.

Lumea întreagă privește spectacolul din SUA

”Ce spectacol”, a denunţat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

OSCE l-a acuzat pe Donald Trump de ”abuz de putere flagrant”.

În schimb, premierul Sloveniei, ţara de origine a Primei Doamne Melania Trump, l-a felicitat deja pe Donald Trump.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇