Donald Trump a pierdut alegerile. După patru ani la Casa Albă și după un mandat agitat, refuză să-și recunoască înfrângerea, ceea ce va îngreuna procesul de tranziție.
Nici de această dată sondajele nu au fost precise, dar nici atât de imprecise ca în urmă cu patru ani.
Cursa prezidențială din SUA are două componente importante: votul popular – câte voturi câștigă fiecare candidat la nivel național și competiția electorală din fiecare stat.
Această ultimă componentă dă și învingătorul final. Candidatul care câștigă cele mai multe voturi electorale (fiecare stat are un număr de astfel de voturi în funcție de mărimea populației) devine președinte.
Sondaje naționale și sondaje statale
Sondajele de opinie au analizat ambele componente, astfel au fost sondaje care au arătat susținerea populară pentru fiecare candidat și sondajele care au urmărit competițiile din statele în care cursa era strânsă, făcând proiecții locale.
Biden câștigă votul popular cu 4,3% și obține 81,8 milioane de voturi față de 74,9 milioane ale președintelui Trump, cu o participare de aproximativ 160 de milioane.
Nate Silver, FiveThirtyEight.com
Joe Biden a condus la nivel național în toate sondajele din ultimele luni, cu mici excepții, atunci când Trump era împins în față de analize sociologice partizane.
Media sondajelor în ce privește popularitatea a fost de 8 procente, iar rezultatele finale arată o diferență între cei doi candidați de 3 procente, în favoarea lui Joe Biden.
Nu s-au numărat toate voturile, iar în final diferența va fi undeva spre 5 procente pentru candidatul democrat.
Deci un sondaj care-l plasa pe Joe Biden, la nivel național, cu 10 procente în față, era în marja de eroare. Dar au fost foarte puține de acest gen în ultima săptămână de campanie. Cele mai multe îl cotau pe Joe Biden cu 5 până la 8 procente în fața lui Donald Trump.
Alegeri SUA: Donald Trump face un maraton de mitinguri electorale
Concluzie.
Sondajele în ce privește votul popular au fost în marja de eroare, iar multe dintre ele destul de precise.
“Extrapolând din totalul voturilor actuale, preconizez că Biden câștigă votul popular cu 4,3% și obține 81,8 milioane de voturi față de 74,9 milioane ale președintelui Trump, cu o participare de aproximativ 160 de milioane. Acest lucru este semnificativ, deoarece niciun candidat nu a primit vreodată 70 de milioane de voturi la alegeri - fostul președinte Barack Obama a fost cel mai aproape, în 2008, cu cele 69,5 milioane de voturi, ca să nu mai vorbim de 80 de milioane”, a scris analistul Nate Silver, pe FiveThirtyEight.com.
Cele 7 state decisive din cursa pentru Casa Albă
În ce privește sondajele la nivel de state în care cursa a fost extrem de strânsă, aici situația devine mult mai nuanțată.
Au fost 7 state în care cei doi candidați erau aproape la egalitate, adică marea majoritate a sondajelor îi plasau în marja de eroare de +/-5%:
- Texas: rezultat - Trump, 5,9%; Media sondajelor - Trump, 1,5%;
- Florida: rezultat - Trump, 3,4%; Media sondajelor - Biden, 2,5%;
- Pennsylvania: rezultat - Biden, 0,67%; Media sondajelor - Biden, 4,7%;
- Georgia: rezultat - Biden, 0,21%; Media sondajelor - Biden, 0,9%;
- North Carolina: rezultat - Trump, 1,4%; Media sondajelor - Biden, 1,3%;
- Arizona: rezultat - Biden, 0,51%; Media sondajelor - Biden, 2,6%;
- Ohio: rezultat - Trump, 7,9%; Media sondajelor - Trump, 0,6%
Sursele folosite pentru aceste date sunt: New York Times, raportul oficial de numărare a voturilor și FiveThirtyEight, integrarea tuturor sondajelor de opinie.
Concluzii după compararea mediei sondajelor de opinie cu rezultatul real
- În doar două state din șapte, sondajele au dat un câștigător și în realitate a ieșit altul: Florida și North Carolina. Trebuie făcută precizarea că în North Carolina s-au numărat doar 98% din voturi, iar voturile prin corespondență sunt acceptate până în data de 12 noiembrie cu condiția ca pe plic data poștei să fie 3 noiembrie. Niciun vot sosit după data de 3 noiembrie nu a fost numărat încă. Tot pachetul va fi numărat după data de 12 noiembrie.
- Florida este un stat extrem de eterogen, iar democrații l-au pierdut și în urmă cu patru ani. Și atunci Hillary Clinton a fost dată ca favorită de sondajele de opinie.
- În aceste state, cursa a fost extrem de strânsă, iar rezultatele înregistrate s-au situat în marja de eroare a celui mai precis sondaj, cea de +/-3%.
- O anomalie apare în statul Ohio, în care Donald Trump a câștigat cu un avantaj de 7,9%, deși în proiecția sondajelor de opinie scorul era foarte strâns, 0,6%. Trebuie amintit totuși că, în data de 31 octombrie, cu trei zile înainte de alegeri, a fost publicat cel mai așteptat sondaj din statul Ohio, e vorba de Ann Selzer Poll, considerat a fi extrem de precis, iar acesta a dat un avantaj de 7% pentru Donald Trump, o eroare de doar 0,9%. Sondajul Selzer are implicații pentru toate statele din jur, iar el a semnalat că în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, Donald Trump ar putea fi din nou subestimat și să ia mai multe voturi decât indica media sondajelor.
- Aceste 7 state au fost decisive în competiția pentru Casa Albă. Dacă Joe Biden câștiga doar unul dintre ele devenea președinte, iar Donald Trump, pentru a-l învinge pe candidatul democrat, trebuia să le câștige pe toate.
- Din cele șapte, Joe Biden a câștigat 3: Pennsylvania, Arizona și Georgia. Donald Trump a câștigat 4: în Texas, Florida, North Carolina (foarte probabil, nu există proiecție pentru acest stat) și Ohio.
Sondajele, mai precise ca în 2016. Au ratat câștigătorul doar în două state
Media sondajelor din statele federale a fost mai precisă ca în 2016, ratând să indice câștigătorul în doar două situații.
Joe Biden şi echipa sa au început să îşi planifice preşedinţia Statelor Unite
Și de această dată a existat o subestimare a numărului de voturi pe care-l va lua Donald Trump.
La aceste alegeri a fost cea mai mare rată de participare din istorie. În final, se vor înregistra peste 150 de milioane de voturi din care Joe Biden va lua aproximativ 82, iar Donald Trump, 75.
Amândoi sunt candidații la președinție care au fost votați de cei mai mulți americani din toate timpurile într-o confruntare prezidențială.
În 2020, susținătorii lui Donald Trump, în frunte cu acesta, au spus tot timpul că sondajele sunt greșite, dar de data aceasta au fost mult mai puțin greșite decât și-ar fi dorit ei.
Câteva motive pentru care Joe Biden, președinte al SUA, e o veste foarte bună pentru România
Joe Biden, în ultima proiecție realizată de FiveThirtyEight, era cotat cu 89% șanse să câștige, Donald Trump cu 9%, iar un procent era reprezentat de posibilitatea să fie egalitate în ce privește voturile electorale - 269, fiecare.