Joe Biden, primul discurs după câștigarea alegerilor: "E timpul să vindecăm America!"

Joe Biden, primul discurs după câștigarea alegerilor: "E timpul să vindecăm America!"

Joe Biden, 78 de ani, președintele ales, a ținut primul discurs din noua sa poziție. Cel care l-a stopat pe Donald Trump să obțină un nou mandat la Casa Albă a vorbit de unitate și solidaritate, într-un an în care întreaga lume trece printr-o criză imensă provocată de epidemia de coronavirus.

Cu multe ore înainte de începerea evenimentului, mii de oameni au luat cu asalt micul oraș de pe coasta de est a SUA în care Joe Biden își are reședința. Wilmington, Delaware, a devenit neîncăpător din cauza miilor de mașini sosite la fața locului.

Formatul mitingului este unul în care participanții stau în mașină, purtând mască și păstrând distanța pentru a nu se infecta cu Covid-19. Însă bucuria participanților a fost atât de mare încât puține reguli de protecție au mai fost respectate.

Sloganul sub care s-a desfășurat evenimentul: "Oamenii au ales unitatea" (The People Choose Unity).

ADVERTISING
Biden and Harris speak after winning presidential election - 11/7 (FULL LIVE STREAM)
VIDEO INTEGRAL. Discursul vicepreședintei Kamala Harris și al președintelui Joe Biden după câștigarea alegerilor

Kamala Harris l-a prezentat pe Joe Biden

Joe Biden a urcat pe scenă după discursul Kamalei Harris. A venit în pas alergător și purtând o mască neagră. De la început, intenția președintelui ales a fost să transmită lumii un sentiment de forță și control. A reușit. După o campanie în care Donald Trump nu l-a scos din "Sleepy Joe" (Joe adormitul), publicul american a avut în față un bărbat plin de energie și cu o voce puternică.

"Nu există state roșii sau state albastre, există doar Statele Unite ale Americii", a spus Joe Biden.

Trump și Biden s-au duelat în vicepreședinți. Mike Pence s-a purtat total diferit faţă de șeful său, iar Kamala Harris și-a folosit mintea și frumusețea pentru a seduce publicul

Președintele ales, cu o voce sonoră, a anunțat că vrea să unească America, vrea să găsească soluții ca să limiteze efectele epidemiei și vrea ca America să se întoarcă acolo unde a fost în urmă cu patru ani, o țară respectată de întreaga lume democratică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Trebuie să ne refacem prestigiul în lume după această perioadă grea", a spus Biden, făcând referire la prăbușirea credibilității SUA în mandatul lui Donald Trump.

Un discurs mobilizator fără să fie populist

Pe tot parcursul discursului, Joe Biden nu a făcut nicio referire la actualul președinte. Trebuie reamintit că Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, fiind primul candidat la cea mai înaltă funcție din SUA în această situație după două decenii.

Discursurile care pot schimba America. Joe Biden, soții Obama și Kamala Harris și-au unit forțele să-l învingă pe Trump

"Sunt mândru de coaliția pe care am reușit s-o facem împreună. Am vrut ca această campanie să arate exact așa cum e America - diversă și puternică", a spus Joe Biden.

Discursul președintelui ales a fost mobilizator fără să fie populist. A folosit un ton hotărât și energic. Limbajul a fost direct, practic și la obiect, accentul principal fiind pus pe solidaritate, unire și colaborare.

ADVERTISING

"E timpul să ne ascultăm din nou, să stăm de vorbă, nu suntem inamici, suntem americani", a spus Joe Biden.

Biden a respins și condamnat divizarea promovată de Donald Trump

Prin acest discurs, noul președinte s-a îndepărtat mult de imaginea proiectată de Donald Trump timp de patru ani de zile, în care America a fost împărțită între aliații și dușmanii săi.

"E timpul să vindecăm America", a anunțat el și nu se referea numai la suferința provocată de epidemia de coronavirus, ci și la suferința provocată de confruntare, rasism și polarizare socială.

Câteva motive pentru care Joe Biden, președinte al SUA, e o veste foarte bună pentru România

Joe Biden a anunțat de la tribună că deja a contactat cei mai buni oameni de știință pentru a forma un grup de lucru care va începe de luni să propună soluții eficiente pentru limitarea efectelor negative ale epidemiei.

Până acum, peste 240.000 de americani au murit din cauza infectării cu Covid-19.

Cooperarea, principalul mod în care va lua decizii

"Voi munci din greu atât pentru cei care n-au votat pentru mine cât și pentru cei care au votat", a spus noul președinte.

Discursul lui Joe Biden a contrastat mult cu modul de exprimare al lui Donald Trump, fragmentat, superficial și egocentric.

"Vom coopera, vom decide să cooperăm, să luăm decizia împreună. Aceasta e alegerea mea. America e o țară pentru toți, indiferent de rasă. Trebuie să reconstruim sufletul Americii", a mai adăugat el.

Joe Biden a reușit în zece minute să schimbe realitatea politică a Americii și să-l izoleze pe Donald Trump la Casa Albă.

Mai mulți analiști au anunțat deja că Donald Trump nu va putea rezista mai mult de câteva zile fără să-și recunoască înfrângerea. Unul dintre ei a fost jurnalistul Carl Bernstein care a anunțat la CNN că presiunea asupra lui Trump din partea Partidului Republican va fi tot mai mare.

"America va folosi forța decenței, a cinstei, a speranței, vom controla virusul, vom asigura o sănătate mai bună pentru toți și vom controla poluarea. Vom lucra împreună ca să ținem epidemia sub control", a anunțat Joe Biden care vor fi obiectivele sale în viitorul apropiat.

"În această seară toată lumea se uită la America", a spus el, "puterea exemplului propriu e cea mai mare putere pe care o avem".

Joe Biden, prin primul discurs din postura de președinte ales, a încercat să recupereze ceva din strălucirea pierdută în ultimii patru ani a democrației americane.

Citiți și alte articole interesante despre alegerile din SUA:

Kamala Harris către Joe Biden, la telefon: Am reuşit, Joe! (Video)

Joe Biden, felicitat de liderii lumii pentru victoria în alegeri

Mii de americani au ieșit pe străzi și sărbătoresc victoria lui Joe Biden. Oamenii dansează, cântă și aplaudă

Joe Biden se declară onorat că a fost ales să conducă SUA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇