Trump și Biden s-au duelat în vicepreședinți. Mike Pence s-a purtat total diferit faţă de șeful său, iar Kamala Harris și-a folosit mintea și frumusețea pentru a seduce publicul

Trump și Biden s-au duelat în vicepreședinți. Mike Pence s-a purtat total diferit faţă de șeful său, iar Kamala Harris și-a folosit mintea și frumusețea pentru a seduce publicul

A doua dezbatere din campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă a avut loc între actualul vicepreședinte Mike Pence, 61 de ani, și Kamala Harris, 55 de ani, senator SUA, candidat pentru poziția de vicepreședinte.

A fost singura dezbatere dintre cei doi care va avea loc pe parcursul campaniei. În general, dezbaterile “vicepreședinților” nu se bucură de o mare atenție din partea alegătorilor și nici nu au un impact important în ce privește modificarea opțiunilor de vot.

Dar în condițiile în care președintele este infectat cu coronavirus și după dezbaterea tensionată și scandaloasă dintre Donald Trump și Joe Biden, întâlnirea dintre Harris și Pence a devenit mult mai interesantă pentru opinia publică.

Mike Pence contrastează izbitor cu șeful său

Confruntarea “vicepreședinților” a fost civilizată, consistentă, plină de critici exprimate coerent, dar și de întrebări lăsate fără răspuns de către ambii candidați.

Mike Pence, vicepreședintele SUA, a fost într-un contrast evident cu șeful său Donald Trump. Rațional și precis, s-a pregătit intens pentru dezbatere și a adresat, poate, singurul mesaj de solidaritate venit dinspre Casa Albă în acest mandat.

ADVERTISING

Au explodat donațiile pentru Joe Biden, după dezbaterea agresivă cu Trump. Câți americani i-au urmărit pe cei doi

Kamala Harris, un fost procuror-șef al statului California, e o persoană obișnuită să argumenteze și să discute în contradictoriu.

Cel mai mare atu al ei în această dezbatere a fost expresivitatea. A avut o mimică și o mobilitate a feței extraordinară, folosind un arsenal întreg de zâmbete, râs, încruntări mai mari sau mai mici și o gamă largă de priviri de la unele ucigătoare aruncate lui Mike Pence până la cele extrem de calde și emoționate orientate spre public și spre camera de luat vederi.

Vice Presidential Debate between Mike Pence and Kamala Harris
VIDEO. Alegeri SUA, 2020. Singura dezbatere dedicată vicepreședinților din campania electorală. Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Mike Pence?

O șoaptă ucigătoare de la Kamala Harris

Un alt truc folosit de Kamala Harris în dezbatere a fost ștampilarea discursului adversarului în momente cheie printr-un “nu e adevărat” (it’s not true) spus din vârful buzelor, fără sunet, orientat spre camera de filmat, urmat de o privire neîncrezătoare.

Miliardarul Michael Bloomberg va cheltui cel puţin 100 de milioane de dolari pentru a susţine campania lui Joe Biden

Temele dezbătute au fost cele legate de schimbările climatice, de asigurările de sănătate, China și Rusia, impozite, rasism și avort. De departe cel mai important subiect a fost epidemia de coronavirus.

Kamala Harris și-a început dezbaterea în forță, spunând că: “Poporul american a fost martorul celui mai mare eșec al unei administrații prezidențiale din întreaga noastră istorie”. Ea a făcut referire la incapacitatea lui Donald Trump de a impune minime măsuri de protecție pentru cetățenii americani în fața devastatoarei epidemii de coronavirus. Peste 215.000 de oameni au murit în SUA din cauza infectării, țara cu cele mai multe pierderi de vieți omenești din întreaga lume.

Mike Pence a contracarat aceste acuzații, spunând că administrația americană a luat măsuri radicale, făcând referire la interzicerea zborurilor dinspre China către SUA din data de 31 ianuarie 2020.

Această măsură luată de Donald Trump a avut un impact redus asupra încetinirii răspândirii virusului pentru că acesta ajunsese deja în Europa, iar dezvoltarea epidemiei în SUA s-a produs prin intermediul călătoriilor dinspre Europa, au relevat mai multe studii publicate la acea vreme.

Pence, singurul mesaj de solidaritate venit dinspre Casa Albă în ultimii patru ani

Mike Pence a încercat să-l apere pe Donald Trump și să-i creeze o imagine cât mai agreabilă. Din perspectiva votanților democrați nu a reușit, dar a putut să transmită prin atitudine faptul că nu e întotdeauna de acord cu șeful său. 

Discursurile care pot schimba America. Joe Biden, soții Obama și Kamala Harris și-au unit forțele să-l învingă pe Trump

Prin declarația finală în care a vorbit despre capacitatea americanilor de a trece peste diferențele de opinie, a arătat că e împotriva polarizării excesive, în fapt arma pe care s-a bazat Donald Trump în acest mandat în încercarea de a-și mări baza electorală pentru a obține un nou mandat. După ultimele sondaje pare a fi fost o strategie greșită.

Dezbaterea dintre “vicepreședinți” a fost prima în care cei doi oponenți au fost despărțiți prin panouri de plexiglas pentru a fi protejați de o posibilă infectare. Toate persoanele prezente în aula Universității din Utah au fost obligate de organizatori să poarte mască, un eventual refuz fiind urmat de scoaterea din sală.

În plus, toți participanții au fost testați, intrarea în sală făcându-se numai pe baza rezultatului negativ.

MikePenceAccidentTV
Mike Pence, în timpul dezbaterii, a avut un ghinion teribil cu o muscă. Aceasta i s-a așezat pe păr unde s-a odihnit vreme de două minute și trei secunde. Era extrem de vizibilă, contrastând teribil cu podoaba capilară albă a actualului vicepreședinte - Foto: Captură CNN

Panourile, obligativitatea purtării măștii și testarea sunt reguli noi introduse după prima dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden.

Atunci, familia președintelui nu a purtat mască, iar Trump a intrat în dezbatere fără a fi testat. O săptămână mai târziu s-a infectat și a fost internat în spital.

Atacul lui Kamala Harris și atacul lui Mike Pence

O acuzație importantă a candidatei democrate Kamala Harris la adresa lui Donald Trump a fost cea referitoare la jignirile repetate aduse de președinte soldaților americani.

...un mod al lui Donald Trump de a se referi la cei care slujesc în armata SUA, caracterizându-i ca fiind niște fraieri și niște ratați

Kamala Harris, candidat democrat vicepreședinte SUA

„A existat un contraatac asupra trupelor noastre din Irak, iar unii soldați au suferit leziuni cerebrale grave. Și știți cum le-a caracterizat Donald Trump? Dureri de cap. Și aici nu e vorba de o excepție, ci de un mod al lui Donald Trump de a se referi la cei care slujesc în armata SUA, caracterizându-i ca fiind niște fraieri și niște ratați”, a spus ea.

Au existat mai multe articole în care persoane din jurul lui Donald Trump au declarat reporterilor că acesta a luat peste picior soldații americani, făcând glume pe seama suferințelor acestora. Președintele american a negat aceste acuzații.

Această prezumție... că forțele de ordine au o prejudecată implicită împotriva minorităților este o mare insultă pentru bărbații și femeile care slujesc în forțele de aplicare a legii”

Mike Pence, republican, vicepreședinte SUA

Mike Pence i-a atacat pe Biden și pe Kamala Harris pe subiectul conflictelor rasiale, acuzându-i că reacțiile și criticile lor la adresa polițiștilor slăbesc forțele de aplicare a legii ceea ce a dus la revolte de stradă violente și la jafuri în masă în unele orașe americane.  

„Această prezumție pe care o auzi în mod constant de la Joe Biden și de la Kamala Harris cum că America este sistemic rasistă, că forțele de ordine au o prejudecată implicită împotriva minorităților, este o mare insultă pentru bărbații și femeile care slujesc în forțele de aplicare a legii”.

Poate cea mai interesantă întrebare pusă de jurnalista Susan Page, USA Today, moderatoarea dezbaterii, a fost dacă Pence și Harris au discutat cu șefii lor posibilitatea de a le lua locul acestora în timpul mandatului în cazul în care se întâmplă ceva, având în vedere că amândoi au vârste înaintate, Joe Biden, 77 de ani, iar Donald Trump, 74.

Kamala Harris a răspuns afirmativ, susținând că a discutat deseori acest aspect cu Biden și că există o înțelegere între ei în legătură cu o posibilă criză. Mike Pence a evitat răspunsul, dând de înțeles că nu se poate discuta un astfel de subiect cu Donald Trump.

Într-un sondaj de opinie live realizat de CNN imediat după încheierea dezbaterii, 59% dintre cei care au urmărit confruntarea electorală au spus că democrata Kamala Harris a câștigat, în timp ce 38% au spus că Mike Pence.

Aceste rezultate au o marjă de eroare mare, neavând un impact important în ce privește ziua votului. Totuși, cifrele arată o anumită tendință care-i favorizează pe democrați.

În acest moment, Joe Biden este marele favorit de a câștiga alegerile. El este cotat cu 84% șanse de a învinge în confruntarea electorală din 3 noiembrie, în timp ce Donald Trump are 16%. Proiecția este făcută în urma indexării tuturor sondajelor de opinie atât la nivel național, cât și la nivel de stat federal.

Citiți și alte articole interesante legate de alegerile din SUA:

SUA ar putea avea o prezență record la alegeri: Aproape patru milioane de americani au votat deja

Infectarea lui Trump, o bombă care a explodat în mijlocul campaniei electorale, cu o lună înainte de alegeri. Cine profită?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇