Americanii s-au trezit în dimineața zilei de vineri cu vestea că președintele Donald Trump și prima doamnă Melania Trump au fost infectați cu coronavirus.
Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale (3 noiembrie) și după prima dezbatere dintre cei doi candidați, cursa pentru Casa Albă intră într-o etapă dramatică în care se poate întâmpla orice.
După ce luni de zile Donald Trump a minimalizat efectele pandemiei care a ucis peste 212.000 de americani, SUA fiind de departe țara cea mai afectată din lume, având și 7,5 milioane de cazuri de infectare, însuși președintele a devenit victima politicii sale din domeniul sănătății.
Reprezentanții familiei Trump nu au purtat mască la dezbaterea televizată
A descurajat oamenii să poarte mască. În dezbaterea cu contracandidatul său Joe Biden, l-a ridiculizat pe acesta că poartă o mască de protecție prea mare care-i acoperă toată fața.
Familia și suporterii lui Trump de la dezbaterea de marți nu s-au protejat, nu au purtat niciun fel de mască, iar acum, după anunțul că cei doi soți sunt infectați, s-a creat o situație extrem dificilă atât în echipa de campanie cât și la Casa Albă. Toți cei prezenți la dezbatere au fost testați, inclusiv Joe Biden, care a primit rezultatul și nu a fost infectat.
"Mă bucur să vă anunț că Jill (n.r. soția lui Biden) și cu mine avem rezultate negative în ce privește COVID. Vă mulțumim tuturor pentru mesajele voastre pline de îngrijorare. Sper că acest lucru vă va reaminti să purtați mască, să păstrați distanța socială și să vă spălați pe mâini", a scris Joe Biden într-un mesaj publicat pe Twitter.
Pe parcursul ultimelor luni, Trump a creat haos și tensiune în toată țara, nereușind să propună o strategie unitară de protecție și de administrare a epidemiei.
Iohannis i-a transmis un mesaj lui Trump, după ce a fost confirmat cu Covid
A politizat tratamentele medicale, a respins studii științifice, a promis că un vaccin va fi gata înainte de alegeri, a presat guvernatorii democrați să ia măsuri de relaxare în state în care numărul de cazuri creștea, acestea fiind doar câteva dintre deciziile controversate pe care le-a luat.
Hope Hicks, o consilieră a președintelui, posibilă sursă a infectării
Donald Trump nu a tratat niciodată amenințarea virusului cu seriozitate. A făcut din respingerea epidemiei un mod de acțiune politică, mizând pe faptul că o astfel de atitudine îl va face mai puțin responsabil pentru dezastrul epidemiologic din SUA.
Primul membru al echipei lui Donald Trump care a fost testat pozitiv este fostul fotomodel de 31 de ani Hope Hicks, director de comunicare la Casa Albă, care s-a aflat în apropierea președintelui în această săptămână. Ea a călătorit alături de președinte, de membrii familiei și de alți consilieri în Air Force One, avionul prezidențial.
Cum ar deveni Pence temporar preşedintele SUA, dacă Trump nu va mai putea să-şi exercite atribuţiile
“Hope Hicks, care a muncit atât de mult fără să facă nici măcar o mică pauză, tocmai a fost testată pozitiv de Covid 19. Teribil! Prima Doamnă și cu mine așteptăm rezultatele testelor noastre. Între timp, vom începe procesul de carantină!”, a anunțat Donald Trump printr-un mesaj pe Twitter la 11 seara, ora New York-ului.
Acesta a fost un prim semnal de alarmă, iar posturile de știri au intrat în regim de alertă, așteptând rezultatul testării președintelui.
Eșecul protejării cetățenilor în fața epidemiei
În jurul orei unu noaptea, Donald Trump a anunțat că: “Eu și prima doamnă am fost testați pozitiv pentru Covid-19. Vom intra imediat în carantină și în procesul de însănătoșire. Vom trece peste asta împreună”.
Infectarea președintelui american cu o lună înainte de alegeri reprezintă un eveniment care va avea un impact în întreaga lume. Întreaga polarizare politică din SUA în jurul măsurilor de protecție și de distanțare socială s-a prăbușit.
Cea mai mare vulnerabilitatea a lui Donald Trump în raport cu alegătorii este exact eșecul în ce privește protejarea cetățenilor în fața pandemiei. Îmbolnăvirea lui reprezintă o agravare a acestei vulnerabilități, cu o reală posibilitate de a pierde alegerile de luna viitoare.
„E greu de imaginat că infectarea sa nu va pune capăt speranțelor de realegere. Încălcarea evidentă a oricăror precauții l-a adus aici”, a declarat Rob Stutzman, consultant republican, pentru New York Times.
Va câștiga Donald Trump sau va pierde alegerile? Nimeni nu poate da un răspuns acum
Înainte de anunțul președintelui Trump că testul Covid a ieșit pozitiv, șansele lui de a câștiga un nou mandat la Casa Albă erau de doar 20%, conform unei proiecții FiveThirtyEight.com, care face o medie a tuturor sondajelor de opinie atât la nivel național cât și la nivelul fiecărui stat.
În prima dezbatere televizată, Donald Trump, de asemenea, a pierdut, conform rezultatelor a patru studii sociologice care au realizat sondaje pe parcursul dezbaterii.
În acest moment, cele mai multe posibilități de a ajunge noul președinte al SUA le are Joe Biden care, alături de soția sa, au trimis un mesaj de încurajare pentru Donald și Melania Trump, dar având de-a face cu un eveniment în desfășurare, se poate întâmpla orice.
Cea de-a doua dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump a fost programată să aibă loc în data de 16 octombrie, dar nu e sigur că data va fi respectată sau că ea va mai avea loc.
“…COVID-19 este o răspundere imensă pentru președinte și, prin urmare, concentrarea discuțiilor în jurul COVID-19 probabil că nu este avantajoasă pentru el. Ar putea ca Trump, în urma îmbolnăvirii, să-și schimbe mesajele legate de virus…”, a afirmat Nate Silver, unul dintre cei mai cunoscuți analiști electorali din SUA.
La câteva ore după confirmarea infectării, simptomele lui Donald Trump erau medii, ca de răceală, starea lui de sănătate fiind monitorizată constant, a anunțat Casa Albă.
Donald Trump și epidemia de Covid-19, principalele decizii greșite și declarații care au accelerat infectarea populației:
- Donald Trump știa încă din luna februarie că virusul se transmite prin aer și este mult mai letal ca gripa, dar a preferat să nu anunțe opinia publică și să nu ia măsuri.
- Nu a purtat mască și și-a încurajat susținătorii să n-o facă.
- Le-a indicat oamenilor să bea dezinfectant pentru a se proteja de virus.
- L-a marginalizat pe dr. Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, care la începutul crizei era în echipa sa.
- 7 februarie: “virusul va dispărea în luna aprilie când vremea se va încălzi”
- 27 februarie: “epidemia va dispărea de la sine. Va fi ca un miracol, pur și simplu va dispărea”.
- 17 iunie: “…epidemia se stinge. A început să se stingă”
- 2 iulie: “pandemia este sub control”.
- 4 iulie: “99% din cazurile de Covid-19 sunt nepericuloase”
- 6 iulie: “avem cea mai mică mortalitate de coronavirus din întreaga lume”.
Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:
New York-ul nu are încredere în administraţia Trump și va verifica vaccinurile validate de aceasta