Cum ar deveni Pence temporar preşedintele SUA, dacă Trump nu va mai putea să-şi exercite atribuţiile

Cum ar deveni Pence temporar preşedintele SUA, dacă Trump nu va mai putea să-şi exercite atribuţiile

Aşa cum s-a mai întâmplat în cazul a doi preşedinţi americani înaintea sa, Donald Trump şi-ar putea transfera temporar atribuţiile dacă va ajunge în incapacitate să-şi exercite prerogativele, de exemplu în timpul unei proceduri medicale de tratament împotriva coronavirusului.

El a anunţat vineri că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 şi că intră în carantină pentru a începe rapid procesul de recuperare.

Conform Secţiunii 3 din al 25-lea Amendament al Constituţiei SUA, adoptat în anul 1967 după asasinarea preşedintelui John Kennedy în anul 1963, Trump îşi poate declara în scris incapacitatea exercitării atribuţiilor, consemnează Reuters.

ADVERTISING

Donald Trump, testat pozitiv – Realitatea contraatacă

Mike Pence ar deveni președinte

Vicepreşedintele Mike Pence ar deveni astfel preşedinte în exerciţiu, deşi Donald Trump ar rămâne în continuare în funcţie.

Preşedintele şi-ar recăpăta apoi prerogativele tot printr-o declaraţie scrisă în care va menţiona că este pregătit să facă acest lucru.

Secţiunea 4 din acelaşi amendament constituţional oferă posibilitatea deposedării preşedintelui de prerogativele sale, cum ar fi de pildă cazul în care Cabinetul său ar aprecia că el nu mai are capacitatea să şi le exercite, dar o asemenea situaţie nu a fost niciodată invocată.

ADVERTISING

Trebuie menționat că Mike Pence şi soţia sa, Karen, au fost vineri testaţi negativ pentru COVID-19, după cum a anunţat secretarul de presă Devin O'Malley, citat de DPA.

Mulți lideri mondiali îi transmit mesaje de însănătoşire lui Trump, după ce a anunţat că are COVID-19

Există precedente. Vicepreşedintele George H.W. Bush, preşedinte în exerciţiu timp de aproape opt ore

Pentru Secţiunea 3 există însă precedente. Astfel, pe 13 iulie 1985, preşedintele Ronald Reagan a optat pentru extirparea chirurgicală a unei leziuni precanceroase descoperite în timpul unei colonoscopii.

El a semnat o scrisoare în care, deşi nu invoca explicit Secţiunea 3, nota că are în vedere dispoziţiile acesteia. Vicepreşedintele George H.W. Bush a devenit atunci preşedinte în exerciţiu timp de aproape opt ore, de la ora 11:28 la 19:22, când Reagan a semnat o altă scrisoare în care a precizat că-şi poate relua atribuţiile.

ADVERTISING

După ce Trump a anunțat că are COVID-19, Internetul s-a umplut de glume

Dick Cheney, preşedinte în exerciţiu între 07:09 şi 09:24 și altădată între 07:16 şi 09:21.

Pe 29 iunie 2002, preşedintele George W. Bush a invocat Secţiunea 3, înainte de a fi supus unei colonoscopii, transferându-şi temporar atribuţiile vicepreşedintelui Dick Cheney, care a fost preşedinte în exerciţiu între orele 07:09 şi 09:24.

Bush a invocat din nou Secţiunea 3 pe 21 iulie, înaintea unei alte colonoscopii, iar Cheney a fost preşedinte în exerciţiu între orele 07:16 şi 09:21.

Conform Secţiunii 4, vicepreşedintele şi o majoritate fie din rândul membrilor Cabinetului, fie dintr-un alt organism prevăzut de Congres prin lege, poate informa preşedinţii celor două camere ale Congresului că preşedintele ''se află în incapacitate de a-şi exercita atribuţiile şi îndatoririle funcţiei sale''.

Într-un asemenea caz, vicepreşedintele devine preşedinte în exerciţiu. Preşedintele îşi recapătă atribuţiile după ce îi informează pe aceiaşi preşedinţi ai Congresului ''că nu există nicio incapacitate''.

Mesajul transmis de Melania Trump, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19

În situaţia în care oficialii Cabinetului sau un alt organism declară altceva, atunci Congresul trebuie să se reunească în termen de 48 de ore pentru a lua o decizie.

Dacă două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului votează în fiecare din aceste camere că preşedintele este în incapacitatea de a-şi exercita atribuţiile, vicepreşedintele rămâne preşedinte în exerciţiu până la următoarele alegeri prezidenţiale la termen, când este ales viitorul preşedinte. În caz contrar, preşedintele îşi recapătă prerogativele.

Donald Trump şi soţia sa au fost confirmați cu COVID-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇