Donald Trump, testat pozitiv - Realitatea contraatacă

Donald Trump, testat pozitiv - Realitatea contraatacă

Demonstrativ, Trump n-a prea purtat mască şi a minimalizat pericolul. E de aşteptat ca modul în care preşedintele, infectat acum şi el cu coronavirus, a gestionat pandemia, să domine campania electorală.

Acum a luat şi el virusul. Luni de zile, Donald Trump a minimalizat pericolul contaminării cu coronavirus, s-a amuzat pe seama oamenilor care încercau să se protejeze purtând măşti faciale, a calificat chiar epidemia COVID-19, potenţial mortală, drept o invenţie a democraţilor şi a susţinut că lucrurile nu stau totuşi atât de rău. 

Deşi la aşa de scurt timp de la aflarea rezultatului testului nu se ştie precis cât de grav bolnav este în realitate preşedintele în vârstă de 74 de ani, e limpede că subiectul va avea consecinţe asupra campaniei electorale, cu aşa de puţină vreme înaintea zilei scrutinului prezidenţial. Un dezastru! 

Fără a ţine cont de urmări

Toate încercările de a abate atenţia de la eşecul lui Trump în gestionarea pandemiei, de la faptul că n-a existat un plan naţional unitar menit a-i proteja pe oameni, că guvernatorii au fost lăsaţi de izbelişte şi că, între timp, peste 200.000 de americani şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu SARS-CoV-2, nu mai au, din acest moment, niciun efect. 

Realitatea a zdrobit păienjenişul de minciuni al preşedintelui. Trump şi echipa sa nu vor mai reuşi să inducă în eroare electoratul, încercând să-l convingă că revoltele violente din oraşele americane ar merita mai multă atenţie decât un virus care, zilnic, provoacă moartea a mai mult de o mie de americani. 

Cu toată forţa şi fără să ţină cont de consecinţe, Trump a încercat, în pragul scrutinului, să revigoreze puţin economia. Şi acest plan eşuează odată cu diagnosticarea preşedintelui. Chiar şi cei mai înverşunaţi negaţionişti ai COVID-19 nu mai au cum să nu admită că te poţi contamina cu coronavirus, de vreme ce i s-a întâmplat până şi bărbatului puternic de la Casa Albă. 

De o normalizare, aşa cum tare şi-ar fi dorit Trump, SUA sunt, în această zi de început de octombrie, mai departe decât oricând. 

Răutăţi şi teorii ale conspiraţiei

De îndată ce s-a aflat că Donald Trump a fost testat pozitiv pentru coronavirus, preşedintele a devenit ţinta unor atacuri veninoase. N-au lipsit nici teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora Trump ar fi inventat totul doar pentru a abate atenţia de la rezultatele slabe obţinute în sondaje. 

Cu toate astea, preşedintele sigur n-are probleme, doar e obişnuit cu "faptele alternative". O reală problemă, în schimb, va fi pierderea imaginii pe care Trump o are despre sine, de taur viguros. Şi atunci nu mai rămâne prea mult.

Biden, brusc, în loc de bătrân, precaut

După primul duel televizat dintre actualul şef al Casei Albe şi democratul Joe Biden, principalul argument al susţinătorilor lui Trump în favoarea acestuia a fost că preşedintele este într-o formă fizică mai bună decât contracandidatul său.

Dacă Joe Biden nu a luat şi el virusul în timpul duelului TV, atunci nici acest argument nu mai stă în picioare  - cel puţin în următoarele săptămâni. Şi atunci cei care invocau fragilitatea fizică a lui Biden, impusă de vârstă, ar putea descoperi brusc că etatea înaintată are şi ea avantajul ei: înţelepciunea, care implică o justificată precauţie. 

Un preşedinte slăbit de puteri nu prea mai are mult de zis. Şi în niciun caz legat de cum poate fi gestionată pandemia letală. Din decenţă, însă, se cadă să-i urăm preşedintelui Donald Trump şi soţiei sale Melania sănătate. 

Ines Pohl


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇