Cea mai așteptată dezbatere politică a anului a avut loc în această noapte între republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden. În data de 3 noiembrie unul dintre cei doi va primi din partea alegătorilor americani un mandat de patru ani pentru a fi președintele SUA.
Dezbaterea a fost moderată de Chris Wallace, un respectat jurnalist care lucrează pentru Fox News. Confruntarea dintre cei doi a fost “haotică și rușinoasă”, a comentat Wolf Blitzer la CNN, imediat după încheierea acesteia.
Evenimentul trebuia să relanseze campania lui Donald Trump, actualul președinte al SUA, care poate pierde un al doilea mandat la alegerile din noiembrie, conform majorității sondajelor de opinie.
După ce în mai multe discursuri și intervenții, dar și în clipuri electorale, Trump, 74 de ani, l-a portretizat pe Biden, 77 de ani, ca pe o persoană în vârstă, senilă, care nu poate conduce America, actualul președinte s-a trezit în fața unui contracandidat aflat într-o formă destul de bună și care a rezistat atacurilor și întreruperilor repetate ale acestuia.
O confruntare caracterizată de jigniri, întreruperi și atacuri
Dezbaterea a fost haotică din cauza faptului că Donald Trump nu a respectat regula principală, agreată de echipa sa de campanie - aceea de a nu-și întrerupe interlocutorul. Aproape toate intervențiile lui Biden au fost întrerupe de Donald Trump.
Harta voturilor electorale din fiecare stat. Cele cu albastru sunt de partea lui Biden, cele cu roșu sunt de partea lui Trump. În statele federale colorate în maro, cursa dintre cei doi este indecisă. Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale - Foto: 270towin.com
Din această cauză, dezbaterea a degenerat rapid și s-a ajuns la jigniri. Trump l-a făcut pe Biden “prost” (not so smart), iar Biden l-a caracterizat pe Trump ca fiind “clovn”. Întreruperile și confruntările au apărut pe toate temele discutate: epidemia de coronavirus, reforma sistemului de sănătate, taxele federale, vaccin, economie și locuri de muncă, confruntări rasiale, mediu și schimbările climatice.
Trump rămâne un susținător al grupurilor rasiste
Poate cel mai tensionat moment al serii a fost cel în care Joe Biden l-a provocat pe Donald Trump să pronunțe termenul de “albi supremi” (white supremacist), iar președintele a refuzat, refugiindu-se într-un atac la mișcarea Antifa (antifascistă) pe care acesta o consideră responsabilă pentru confruntările rasiale din SUA începute după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare, de către polițiști.
Grupurile de “albi supremi” sunt cele mai mari susținătoare ale actualului președinte. Considerate fasciste și rasiste, ele nu au fost criticate niciodată de actualul președinte, dimpotrivă au fost încurajate.
Aceasta a fost prima dezbatere dintr-o serie de trei care vor avea loc până la data alegerilor. În plus, va fi și o dezbatere între candidații la poziția de vicepreședinte - republicanul Mike Pence și democrata Kamala Harris.
Cum a arătat Trump în timpul dezbaterii
Donald Trump a ratat să transmită vreun mesaj despre ce va face în cel de-al doilea său mandat, preferând să poarte un continuu atac la adresa oponentului său, comentând aproape la toate declarațiile acestuia.
Actualul președinte, pe tot parcursul dezbaterii, l-a privit pe contracandidatul său și nu s-a adresat niciodată publicului, alegătorilor.
Trump a părut încordat, a zâmbit rareori și s-a contrazis în mai multe rânduri cu moderatorul dezbaterii.
Pe parcursul celor 90 de minute, liderul republican a făcut mai multe afirmații false, de exemplu cea despre incendiile din California în care a spus: “În fiecare an, același lucru. California arde! Dacă făceau curățenie, dacă aveau un management bun al pădurilor, incendiile n-ar fi avut loc”.
În acest caz, primul enunț fals e că pădurile nu iau foc pentru că nu sunt curățate. Mai multe studii științifice susțin că principala cauză e seceta provocată de încălzirea globală. Al doilea e că pădurile din California se află în subordinea instituțiilor federale, deci Trump putea îmbunătăți managementul acestora dacă voia.
Cum a arătat Biden în timpul dezbaterii
Joe Biden a arătat mai bine decât se aștepta Trump. Un mic amănunt care ar putea face diferența în această primă dezbatere a fost cel al adresabilității. Biden s-a adresat deseori publicului. A vorbit direct cu el, i-a transmis ceva.
De asemenea, Biden a reușit să transmită și câteva idei despre ce va face ca președinte atât în ce privește economia cât și sistemul de sănătate.
A reușit să răspundă la atacurile dure asupra familiei sale - mai multe acuzații aduse fiului său Hunter de corupție și consum de droguri. Biden, a cărui soție a murit într-un accident de circulație și și-a pierdut unul din fii, Beau Biden, în urma unui cancer cerebral, a recunoscut că Hunter a avut probleme cu drogurile și l-a felictat pe acesta că a reușit să-și revină și să scape de dependență. A folosit această oportunitate pentru a se solidariza cu toți părinții din SUA care au copii care trec prin astfel de probleme.
Joe Biden a făcut o singură referire despre corupția familiei Trump, dar nu a aprofundat.
Reprezentantul democraților s-a bâlbâit în câteva rânduri, dar nu a făcut greșeli majore și nu a părut depășit în nicio situație.
Cine a câștigat dezbaterea?
În primul sondaj făcut de CNN, imediat după dezbatere, rezultatul arată că în eșantionul analizat format din 35% democrați, 30% independenți și 25% republicani, Joe Biden a câștigat dezbaterea cu 60% la 28%.
Pentru a avea o imagine mai clară a efectelor dezbaterii, înainte de începerea acesteia, în același eșantion analizat 56% credeau că Biden va câștiga, iar 43% considerau că Trump va fi câștigătorul dezbaterii. Deci Trump a pierdut 15 procente pe parcursul celor 90 de minute, iar Biden a câștigat 4. Aceste cifre n-au o relevanță majoră în acest moment, ele arată doar reacția la cald a celor care au urmărit dezbaterea. În zilele următoare vor apărea mai multe sondaje, iar imaginea de ansamblu va fi mai clară.
Cert e că Donald Trump n-a reușit să-și relanseze campania în prima confruntare cu contracandidatul său.
Președintele în funcție stă foarte prost în sondajele de opinie. Conform unei analize realizate de New York Times, dacă sondajele de opinie de acum ar fi la fel de greșite ca-n 2016, Biden tot ar câștiga alegerile.
În 2016, mai multe sondaje de opinie au publicat rezultate în care Hillary Clinton era cotată cu prima șansă.
“Întreruperile repetate ale lui Trump au făcut cu adevărat dificilă urmărirea dezbaterii. Tonul său (ca și cum ai spune în esență că Biden e prost) nu a semănat cu nimic din ce-am văzut în orice dezbatere anterioară pe care mi-o amintesc, chiar și în cele ale lui Trump din 2016”, a scris Perry Bacon Jr, jurnalist la fivethirty.com, o platformă de analiză politică.