Alegeri SUA: Donald Trump face un maraton de mitinguri electorale

Alegeri SUA: Donald Trump face un maraton de mitinguri electorale

Proaspăt însănătoșit după ce s-a infectat cu SARS-CoV2, preşedintele Donald Trump participă, duminică, cu două zile înainte de alegeri, la mitinguri din cinci state-cheie. Și candidatul democrat Joe Biden e pe teren, în Pennsylvania, unul dintre statele care înclină balanța.

Publicitate

Vezi aici Dosarul alegerilor americane

Cum a devenit avortul temă electorală și cum profită liderii iliberali de agenda ultra-conservatoare pentru a-și întări puterea - Interviu

Peste 3.500 de kilometri parcurge într-o zi Donald Trump, pentru a fi prezent în statele Michigan, Iowa, North Carolina, Georgia şi Florida.

Luni, el urmează să participe la alte cinci mitinguri - în patru state.

”Încă patru ani, încă patru ani”, au scandat sâmbătă, rârnd perând, susţinătorii lui Donad Trump, adunaţi în patru oraşe în Pennsylvania.

Publicitate

Trump a obţinut o victorie împotriva lui Hillary Clinon, în 2016, în acest fost bastion industrial, care ar putea decide soarta alegerilor de la 3 noiembrie.

În paralel, Barack Obama se adresa susţinătorilor democratului Joe Biden, adunaţi într-un ”drive-in” în Michigan, de asemenea un stat considerat esenţial în scrutin.

”Totul este în joc marţi”, le-a dat asigurări Barack Obama, care purta o mască cu inscripţia ”VOTE”, denunţând gestionarea de către succesorul său a covid-19 în cea mai însângerată ţară de pandemie.

În faţa susţinătorilor săi - dintre care puţini purtau mască -, președintele Trump a minimizat gravitatea COVID-19, de care a fost bolnav.

În administraţia Biden ”veţi fi prizonieri în propriile voastre case”, a prezis Trump.

În total 18 mitinguri ale şefului în exerciţiu al statului american au antrenat - nu neapărat între participanţi - peste 30.000 de cazuri de coronavirus şi peste 700 de morţi din cauza covid-19, potrivit unor estimări publicate joi de Universitatea Stanford, pe baza unei modelizări statistice.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus continuă să fie foarte mare în Statele Unite - care au înregistrat 77.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, la o zi după un ”record” naţional de 94.000 de cazuri, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară atât ca număr de morţi din cauza covid-19 - 230.320 -, cât şi ca număr de cazuri - 9.111.013.

La cealaltă extremă faţă de adversarul său, Joe Biden respectă în mod scrupulos gesturile-barieră şi măsurile de precauţie, în aţa măsură încât este acuzat de echipa lui Donald Trump - care răspândeşte întrebări despre forma sa fizică şi mentală - că ”se ascunde în subsol”.

VA TRECE MICHIGANUL DE PARTEA DEMOCRAŢILOR?

Joe Biden a sosit, ca pentru a răspunde acestor acuzaţii, pe estrada de campanie de la Flint, în pas alergător, purtând faimoşii săi ochelari de soare ”Aviator”, pe muzica lui Sir Duke şi Stevie Wonder.

”A venit timpul ca Donald Trump să-şi facă valizele şi să se întoarcă acasă”, a tunat democratul.

Întrebarea este însă dacă în Michigan vor vota mai mulţi alegători de culoare decât în 2016.

În urmă cu patru ani, din cauza numărului mic al alegătorilor de culoare care s-au prezentat la urne, Michiganul a trecut de partea lui Donald Trump - cu cel puţin 11.000 de voturi în plus faţă de cele ale lui Hillary Clinton.

Cuplul Biden-Obama s-a dus apoi la Detroit - inima istorică a industriei automobilului american şi unul dintre cele mai sărace oraşe mari din Statele Unite, în care aproape 80% din populaţie este afroamericană.

MELANIA TRUMP, ÎN CAMPANIE ÎN WISCONSIN

Anul acesta, fostul vicepreşedinte îl devansează pe rivalul său cu şapte puncte prcentuale în cele mai recente sondaje.

Partenera sa de cursă Kamala Harris s-a dus în Florida pentru a-i îndemna pe alegători să voteze anticipat într-un stat în care Joe Biden pare în măsură să dispute victoria republicanlui.

Echipa de campanie a lui Joe Biden a anunţat că acesta se va adresa ”naţiunii” în seara alegerilor - ceea ce Hillary Clinton nu a făcut, când a fost înfrântă, în urmă cu patru ani.

Pe de altă parte, Prima Doamnă Melania Trump a făcut campanie, sâmbătă, în Wisconsin, iar vicepreşedintele în exerciţiu Mike Pence în North Carolina, unde cei doi candidaţi se află cot la cot.

TEMERI CU PRIVIRE LA ”DEZORDINE” ÎN ŢARĂ

La fel ca Donald Trump şi Joe Biden, peste 90 de milioane de americani - dintre cele peste 230 de milioane - au votat deja anticipat în alegerile prezidenţiale 

Un semn al tensiunii care domneşte în ţară, odată cu apropierea scrutinului, magazinele din mai multe oraşe americane - inclusiv la New York şi Washington - se baricadează de frica unor manifestaţii care ar putea degenera.

În cazul unei curse strânse şi unei întârzieri a rezultatelor, unii se tem că susţinători ai celor doi candidaţi ar putea să iasă în stradă pentru a cere ca adversarul să abandoneze.

”Va exista dezordine în ţara noastră”, a prezis sâmbătă Donald Trump.

El a refuzat în mai multe rânduri să spună în mod clar dacă va ceda puterea paşnic, în cazul unei înfrângeri la 3 noiembrie.

CNN a dezvăluit sâmbătă că mai mulţi oficiali de la Casa Albă colaborează de mai multe luni - potrivit tradiţiei - cu echipa lui Biden în vederea unui eventual transfer al puterii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇