Donald Trump l-a graţiat pe Michael Flynn, care a mințit FBI cu privire la contactele sale cu Rusia

Donald Trump l-a graţiat pe Michael Flynn, care a mințit FBI cu privire la contactele sale cu Rusia

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, l-a graţiat complet pe fostul său consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, care a pledat vinovat în justiţie acuzat pentru că a minţit FBI-ul cu privire la contactele cu un diplomat rus.

„Am marea onoare să anunţ că generalului Michael T. Flynn i s-a acordat o iertare completă”, a anunţat Donald Trump, într-o postare, miercuri, pe Twitter.

Flynn, care a fost forţat să îşi părăsească slujba în administraţia Trump la începutul mandatului preşedintelui, a recunoscut că a minţit despre discuţiile purtate cu ambasadorul rus în SUA Serghei Kisliak referitoare la politica viitoarei administraţii în decembrie 2016.

ADVERTISING

Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de poliţia federală, însă a ascuns aceste contacte.

Fostul consilier l-a minţit, de asemenea, pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la contactele sale, ceea ce a constituit un motiv de îngrijorare pentru recent instalata administraţie republicană, informează dpa.

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înţelegere secretă cu Rusia. Ulterior, el şi-a schimbat poziţia şi s-a luptat în instanţă argumentând că pledoaria sa ar trebui să fie respinsă, susţinând că a fost victima unei presupuse abateri.

ADVERTISING

O bună parte din cei mai loiali susţinători ai lui Trump consideră cazul împotriva lui Flynn drept un abuz din partea fostului preşedinte Barack Obama ca parte a unei argumentaţii conservatoare mai ample împotriva administraţiei anterioare.

Discuţiile secrete dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfăşurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

După mai mult de doi ani de anchetă, echipa lui Robert Mueller nu a găsit dovezi privind existenţa unei asemenea înţelegeri secrete.

ADVERTISING

Mai multe persoane din apropiaţii lui Donald lui Trump au fost acuzate sau condamnate pentru o serie de infracţiuni. Preşedintele Trump a comutat sentinţa în cazul lui Roger Stone, un asociat anchetat în afacerea privind imixtiunea Rusiei în alegeri.

Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump

A demisionat la 22 de zile după ce a devenit consilier

Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate naţională.

Însă preşedintele Trump a afirmat întotdeauna că ancheta a fost "o vânătoare de vrăjitoare" politică şi că Flynn, fost general de armată şi fost şef al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), este un om bun.

După ce a participat la campania lui Trump, Flynn a avut discuţii confidenţiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016.

Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de poliţia federală, însă a ascuns aceste contacte. El a trebuit să demisioneze rapid şi pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence.

A pledat vinovat

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înţelegere secretă cu Rusia.

Anul trecut, ameninţat cu o pedeapsă de şase luni de închisoare, el şi-a schimbat avocaţii şi strategia de apărare. El a cerut de atunci anularea procedurii, declarându-se victima unei manipulări.

În mod excepţional, Ministerul american al Justiţiei şi-a retras plângerea împotriva lui Flynn în luna mai, estimând că ancheta împotriva fostului general nu are bază legitimă şi că declaraţiile lui, "chiar dacă ar fi false, nu au importanţă". Astfel, ministerul i-a oferit o victorie politică lui Trump, care a reiterat că Michael Flynn este nevinovat.

Însă un judecător federal a cerut o revizuire judiciară a dosarului.

O graţiere acordată de Trump scoate această afacere de sub competenţa tribunalelor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇