Cum schimbăm mediul înconjurător: O floare a evoluat astfel încât să nu mai atragă ochiul omului

Florile sunt unele dintre cele mai mari și mai frumoase spectacole ale naturii. Colorate viu, cu miresme dintre cele mai atrăgătoare, acestea folosesc multă energie pentru a atrage atenția. Nu toate, însă, după cum au descoperit oamenii de știință.

Cel puțin o plantă care crește în Asia a evoluat astfel încât nu numai să nu mai atragă ochiul uman, dar chiar să treacă neobservată.

O strategie de supraviețuire care funcționează, după cum au realizat oamenii de știință de la Centrul pentru Ecologie și Conservare al Universității Exeter, din Marea Britanie.

ADVERTISING

Aceştia au descoperit că specia Fritillaria delavayi, care de obicei are flori verzi, a evoluat astfel încât acestea să devină gri-maronii, pentru a se camufla în mediul înconjurător, reprezentat de stânci, informează IFL Science.

E o plantă foarte folosită în medicina tradițională chineză, iar partea interesantă este că suferă această schimbare doar în zonele în care este culeasă foarte mult. În zonele în care nu sunt prea multe, și oamenii nu vin să le culeagă, își păstrează aceeași floare verde.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Multe plante se folosesc de camuflaj pentru a se ascunde de erbivore care ar putea să le mănânce - dar aici camuflajul a evoluat ca o replică la comportamentul oamenilor (care o colectează)”, a explicat profesorul Martin Stevens, de la universitatea menționată.

”E remarcabil să vedem cum oamenii pot avea un impact atât de direct și de dramatic asupra colorației unor organisme sălbatice, nu doar asupra supraviețuirii lor, dar chiar a evoluției lor”.

ADVERTISING

Probabil nu e primul astfel de exemplu în natură, a mai spus acesta, menționând că e o zonă de cercetare foarte puțin abordată.

Citește și Specia care sfidează evoluția: Picioarele dispar și cresc la loc, în funcție de nevoi

Planta se găsește în zona munților Hengduan din China. Este folosită atât în China, cât și în Nepal pentru tratarea tusei și altor probleme respiratorii. Beneficiile sale medicinale au făcut să fie colectată în cantități foarte mari, mai ales în ultimii ani.

Un experiment a arătat că, într-adevăr, florile verzi sunt mult mai ușor de detectat de ochiul uman decât cele gri sau maronii. În mod interesant, această adaptare a plantelor nu afectează felul în care le percep animalele, așa că s-a concluzionat că e o strategie pe care acestea o folosesc vizându-ne direct, se mai arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology 

Vezi și Acestea sunt primele animale care au hibernat! Când a apărut această adaptare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇