Un studiu realizat pe 55.000 de oameni care urmau diferite tipuri de alimentație a scos la iveală faptul că vegetarienii, veganii și cei care nu consumau altfel de carne decât cea de pește sunt mult mai predispuși la fracturi.
Cercetarea începută în 1993 a monitorizat sănătatea a aproape 30.000 de persoane care aveau o dietă ”normală”, care nu excludea carnea, a 8.000 de oameni care nu consumau altfel de carne decât cea de pește, a 15.500 de vegetarieni și a 2.000 de vegani.
Aceștia au fost monitorizați 18 ani, timp în care s-a observat că persoanele din a căror alimentație lipsea carnea erau mai predispuse la fracturi la șold, membre superioare sau inferioare, coaste, glezne și nu numai, conform IFL Science.
S-a concluzionat că persoanele care nu consumau carne aveau un risc de 1,3 ori mai mare de a se alege cu fracturi.
Te-ar putea interesa și Legătura dintre nivelul fierului din sânge și longevitate
Până acum se știa că persoanele cu un indice de masă corporală mare - așa cum sunt cei care consumă carne - au un risc mai mare de a suferi fracturi. Studiul a arătat însă că veganii - care au un indice de masă corporală mic de obicei - prezintă un risc superior de a suferi fracturi, au concluzionat oamenii de știință de la Universitatea Oxford, unde a fost realizată cercetarea.
Vezi și Veste bună pentru vegetarieni: McDonald's renunță la carne pentru produsele McPlant