Despre pactul Ludovic Orban – Nicuşor Dan

Despre pactul Ludovic Orban – Nicuşor Dan

Dacă eu aş fi primarul Bucureştilor şi Liviu Dragnea ar fi prim-ministru, iar banii pentru proiectele care ar ajuta bucureştenii ar depinde de pupatul inelului, nu m-aş găsi într-o mare dilemă morală, aş pune mâna pe bani, ca să fac cu ei ceva folositor Capitalei.

Dacă UE ar avea bani pentru România şi ar trebui să fac sluj la Bruxelles pentru ei, mai că n-aş avea nicio problemă să mă căciulesc, nu m-aş înfoia ca Viktor Orban, ci m-aş face mic, m-aş face frate cu dracul, ca să trec puntea, ca să văd banii în vistieria naţională.

Singura problemă ar fi o linie morală peste care nu aş putea să trec: să nu mi se ceară ca banii ăştia să ajungă în buzunarele lipitorilor care sug la cei care mi i-au dat.

ADVERTISING

Un lucru cert este că Nicuşor Dan nu ar fi ajuns primar al Bucureştilor fără susţinerea PNL. S-a văzut ce furtună a stârnit Băsescu care, din cauza intransigenţei USR, era să-l lase pe Dan fără post.

A fost susţinut în campanie de PNL, iar acum trebuie să plătească şi dacă plata înseamnă susţinerea PNL la alegerile parlamentare nu mi se pare că vorbim de un preţ mare, ba dimpotrivă. Din susţinerea lui Nicuşor Dan PNL nu va câştiga cât a câştigat primarul din susţinerea partidului.

Dacă luăm în calcul posibilitatea ca din cauza prezenţei mici la vot PNL să facă guvern doar cu PMP şi UDMR, siuaţia domnului Dan nu este deloc roz. Fără PNL, fără banii de la Guvern, nu va eşua, dar nu se va ridica la înălţimea ştachetei chiar de el ridicată prea sus, după opinia mea.

Vlad Voiculescu acuză PNL că îl blochează să fie viceprimar ca să-și facă campanie în spitale: A modificat în mod abuziv, prostesc și iresponsabil Codul Administrativ

Nu discutăm acum despre principii, despre faptul că orice guvern ar fi dator să aloce bani Capitalei. Dar putem discuta despre lupta dintre Gabi Firea şi Liviu Dragnea, care a văduvit-o pe primăriţă de fondurile care i-ar fi putut salva mandatul.

Să vorbim despre relaţia Nicuşor Dan – Ludovic Orban doar prin prisma moralităţii monolit tip USR e un lucru fără importanţă. Dacă banii vin de la Guvern, vin pentru că PNL are garanţia că ei vor fi cheltuiţi bine şi că partidul va beneficia politic de pe urma lor.

Ca să se asigure că aşa va fi, PNL are nevoie de acte publice care să demonstreze că Nicuşor Dan este alături de partid. Iar Nicuşor Dan asta va face, va livra ce i se cere din partea PNL, pentru că supravieţuirea sa ca primar şi om politic depind de partidul care va guverna. Vorbim aici de un soi de parteneriat din care ambele tabere câştigă.

Intră Nicuşor Dan în PNL

Dacă va fi nevoie ca Dan să se înscrie în PNL, primarul o va face, dar nu o va face acum, în campania electorală. Nimeni nu ştie dacă Nicuşor Dan va reuşi să ducă la bun sfârşit proiectele din campanie. PNL, care acum are nevoie de susţinerea sa pentru alegerile parlamentare, nu are nevoie să se lege definitiv de el acum.

Dacă treburile vor merge bine, Nicuşor Dan va fi primit cu surle şi trâmbiţe în PNL. Dacă treburile vor merge mai puţin bine, Ludovic Orban îl poate lăsa din braţe pe ,,useristul” primar.

Nicuşor Dan este acum rupt în două, pe de o parte, are neapărată nevoie să demonstreze că programul său are succes, dar pe de altă parte ştie că are nevoie de alte fonduri decât ale primăriei şi că din această cauză nu îşi poate păstra independenţa.

Dacă va ceda în faţa PNL, o va face nu doar pentru susţinerea din campanie, hotărâtoare, ci mai ales pentru promisiunea banilor viitori care pot să-l ajute să câştige lupta pentru Capitală. Dacă Dan va face acest compromis, nu îl va face doar pentru sine, ci pentru Capitală.

Nu este aici vorba despre o alegere morală, ci este vorba despre o obligaţie politică.

Singur, Nicuşor Dan va pierde lupta pentru Capitală, alături de Orban are şanse să o câştige.

Cred că de la bun început a înţeles asta şi a acceptat compromisul acesta. De aceea, nu înţeleg de ce discuţia despre ce face Nicuşor Dan nu se poartă în termeni politici, ci în termeni ,,morali”.

Ca să câştige alegerile, compromisul cu liberalii a fost bun, Dan a beneficiat de el din plin. De ce acum, când e vorba de întoarcerea plăţii, acest compromis nu mai este bun?

Singura problemă pe care o văd este cât va rezista Nicuşor Dan asaltului lipitorilor peneliste din Capitală. Sau altfel spus, cât de mare va fi puterea lui Orban ca să atenueze asaltul asupra banului public. Aici întrevăd un posibil conflict, care să dărâme actuala înţelegere politică dintre Orban şi Dan.

Citeşte şi opinia Ioanei Ene Dogioiu pe acelaşi subiect: Alegerea lui Nicușor Dan și vampirul

Vezi şi alte texte scrise de Mihai Oprişor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇