Decontare directă RCA: Ce este această clauză și cum îți poate fi de folos în caz de accident

Decontare directă RCA: Ce este această clauză și cum îți poate fi de folos în caz de accident
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Știai că îți poți repara mașina, în caz de accident, pe propria poliță RCA? Tot ce trebuie să faci este să optezi pentru clauza de decontare directă atunci când îți faci asigurarea auto obligatorie. 

„Această opțiune e necesar să fie inclusă în poliță, dacă păgubitul dorește ca instrumentarea dosarului de daună (reparații) să se facă direct cu asiguratorul pentru care a optat la momentul încheierii poliței RCA, evitând astfel să depindă de asiguratorul RCA al vinovatului”, explică Dan Toma de la Autonom Road Assistance, care oferă servicii de asistență rutieră, pentru SpotMedia.ro.

Cu alte cuvinte, clauza de decontare directă inclusă în RCA te scutește de bătăi de cap în situațiile în care șoferul care te-a lovit are asigurare la o companie care se află în insolvență ori este cunoscută pentru faptul că reparațiile durează foarte mult.

ADVERTISING

Iar dacă tu ai o poliță RCA la un asigurator cu un renume bun în piață, în care ai încredere, poți beneficia de serviciile acestuia. Așa îți alegi singur/ă compania care îți va gestiona dosarul de daună, astfel că îți poți crește șansele ca reparațiile și decontarea banilor să dureze mai puțin. De aceea, e importantă clauza de decontare directă. 

Principala problemă a sistemului actual de asigurări auto obligatorii o reprezintă tocmai durata în care banii sunt decontați către partea vătămată. Oficial, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), media pieței este de 16,4 zile; iar unii dintre asigurători susțin că ar dura mult mai mult, anume 27,5 zile.

ADVERTISING

În realitate, însă, în baza experienței experților de la Autonom, această perioadă este mult mai mare: durează aproximativ 95 de zile să-ți primești banii înapoi! 

Mai mult, în ultimul trimestru din 2019, cel mai mare procent de dosare plătite până la data raportărilor era la Generali, respectiv 77,66% din numărul total al dosarelor avizate la această societate.

Pe de altă parte, Euroins avea cele mai multe dosare nefinalizate, conform datelor ASF.

Atenţie! Decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună. Clauza poate fi folosită în cazul accidentelor auto care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

ADVERTISING
  • sunt produse pe teritoriul României;
  • vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  • nu au existat vătămări corporale.

Aceste aspecte sunt menționate în legislația RCA, anume Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

Decontare directă RCA: Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de această clauză

Dacă cumperi online polița RCA, tot ce trebuie să faci este să bifezi opţiunea de decontare directă în formularul pe care îl completezi.

Dacă apelezi la brokerul sau compania ta de asigurare, menţionează, la momentul emiterii poliței RCA, că doreşti să achiziţionezi şi serviciul de decontare directă. 

Important! Poți folosi clauza de decontare directă și dacă ai încheiat un formular de constatare amiabilă.

Decontare directă RCA: Cât te costă în plus

Fiind opțională, trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar pentru clauza de decontare directă în RCA.

De exemplu, pentru un autoturism Volkswagen Polo, din 2017, cu motor de 1.2 pe benzină, costul suplimentar este cuprins între 88 de lei și 200 de lei, în funcție de asigurator, pentru o poliță RCA valabilă timp de 12 luni.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇