Anomalie corectată: Începând de azi poți să ai polița RCA doar în format digital

Anomalie corectată: Începând de azi poți să ai polița RCA doar în format digital
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începând de azi, 10 septembrie, șoferii din România nu mai sunt obligați să dețină polița RCA tipărită pe hârtie: de-acum pot face dovada acesteia și în format electronic (adică poate fi prezentată polițiștilor de pe telefon sau tabletă).

În cazul în care șoferul nu o are nici tipărită și nici în format digital, polițiștii pot s-o caute în baza de date AIDA după numărul de înmatriculare al mașinii.

Deși suntem în plină eră a dezvoltării tehnologice, autoritățile și legislația se află încă în secolul trecut, din anumite puncte de vedere.

ADVERTISING

Un exemplu era asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (polița RCA). Până azi, șoferii erau obligați să aibă acest document tipărit pe hârtie - chiar dacă o aveau în format digital și chiar dacă valabilitatea ei putea fi verificată foarte ușor.

Această anomalie a fost în sfârșit corectată prin modificările aduse Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, care au fost publicate în Monitorul Oficial pe 7 septembrie, cu intrare în vigoare după trei zile. Asta înseamnă că sunt valabile începând de astăzi - informație confirmată de Poliția Română într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

Potrivit noilor prevederi, dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalități:

a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport de hârtie sau în format electronic;

b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menționată în acestea, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European şi a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic;

ADVERTISING

c) informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.

În baza legislației privind asigurarea RCA, șoferii care nu pot demonstra existența sa prin niciuna dintre modalitățile de mai sus pot fi sancționați de polițiști cu amenzi de până la 2.000 de lei, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Atenție! Când circulați cu mașina în străinătate, ca să nu aveți probleme, cel mai bine este să aveți polița RCA tipărită pe hârtie, conform recomandărilor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇