USR a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. PNL: Nu e necesar

USR a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. PNL: Nu e necesar

În contextul deciziei de joi a Curţii Constituţionale, USR a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferenţă de 8 zile între depunere şi adoptare. Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foşti parlamentari afectaţi personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituţională.

ADVERTISING

Suntem dispuşi sa redepunem acest proiect de lege şi altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.  

Decizia adoptată joi de judecătorii CCR şi motivarea acesteia nu au apărut încă în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, în acest moment, Legea 7/2021 prin care au fost desfiinţate pensiile speciale ale parlamentarilor este încă în vigoare.  

USR anunţă că depune astăzi un nou proiect de lege tocmai pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri, urmând însă ca raportul comisiei sesizate în fond şi, mai apoi, votul în plenul Parlamentului să fie realizate după ce este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR de joi.  

ADVERTISING

”Proiectul depus astăzi prevede desfiinţarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabileşte şi că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată. Pensiile speciale – ale parlamentarilor, în primul rând, dar şi ale altor categorii privilegiate – reprezintă o sfidare pentru românii care au muncit cinstit şi au contribuit o viaţă întreagă la fondul de pensii, dar şi o sursă de profund dezechilibru în sistem”, se mai arată în comunicat.   

Pensiile speciale ne costă anual circa 2 miliarde de euro. Iar dacă vor începe să se plătească şi pensiile speciale pentru aleşii locali - aşa cum vrea Coaliţia sărăciei, care sabotează constant demersurile USR de desfiinţare a acestora – suma va creşte şi mai mult, mai spune USR. 

ADVERTISING

PNL: Nu este necesară o nouă lege de desfiinţare a pensiilor speciale pentru parlamentari

La scurt timp, cei de la USR au primit replică de la foștii lor parteneri de guvernare. PNL a transmis că nu este necesară o nouă lege.

”NU este necesară o nouă lege de desfiinţare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Poziţia Partidului Naţional Liberal este fermă: susţinem revenirea pensiilor la principiul contributivităţii! Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituţională.

Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, scrie PNL într-un comunicat.   

Liberalii consideră că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege şi să aibă parte de beneficii acordate preferenţial. Amintim că în februarie 2021, PNL a votat desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, se mai arată în mesajul PNL.

USR a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. USR invită PSD, PNL şi orice altă formaţiune care pretinde că doreşte echitate între pensionarii români să susţină proiectul, anunţă formaţiunea într-un comunicat.

Proiectul prevede desfiinţarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabileşte şi că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇